• Search form

12.07.2017 | 17:42

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Odlukom Skupštine opštine Požega, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra Požega Srđan Stevanović imenovan je za direktora te ustanove kulture, uprkos sudskoj odluci prema kojoj je nekadašnja direktorka Slađana Petrović Varagić, sada urednica likovnog programa, nezakonito smenjena sa tog mesta. KC Požega dobio je nedavno i novi Umetnički savet, na osnovu izmena Statuta kojima je pravo predlaganja članova tog stručnog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Stevanović, po obrazovanju pravnik, imenovan je za direktora 11. jula na sednici SO Požega, a na čelu KC Požega bio je od februara 2016. godine, kada je nezakonito smenjena Slađana Petrović Varagić – kako je zaključio Apelacioni sud u Kragujevcu, odbacivši kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o njenoj nezakonitoj smeni.

Osim Stevanovića, na konkurs za izbor direktora, prijavili su se bili i diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji su kandidaturom zapravo želeli da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure. U tu svrhu pokrenuta je i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici bilo moguće pratiti tok konkursnog procesa.

Na predlog Stevanovića, KC Požega nedavno je dobio i novi Umetnički savet koji čine vajar Dragan Jovićević Macola, slikar Miroljub Filipović Filimir, pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, pisac Uroš Petrović i Slađana Petrović Varagić, urednica likovnog programa Gradske galerije Požega, kojoj je izmenom Statuta oduzeto pravo da predlaže članove tog tela.

UO KC Požega u dva navrata je odlučivao o sastavu Umetničkog saveta, budući da je slikar Milan Tucović, koji je prvobitno izabran u to telo, ubrzo zatim demantovao da je pristao da bude član. Umesto njega, UO je izabrao Miroljuba Filipovića Filimira.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić nije mogla da komentariše za portal SEEcult.org imenovanje direktora i izbor Umetničkog saveta, jer je upravo poznata sa Odlukom UO KC Požega od 30. juna kojom se zaposlenima zabranjuje da daju izjave za medije bez prethodne saglasnosti direktora. U narednom periodu nastojaće se da se u zakonom predviđenom postupku ispita zakonitost te odluke.

Prema odluci UO KC Požega, pravo davanja izjava za medije, koje se odnose na poslovnu i programsku politiku KC Požega, kao i na međuljudske odnose unutar te ustanove, ima isključivo v.d. direktora ili direktor, dok zaposleni mogu davati izjave samo uz njegovu prethodnu saglasnost. Kršenje odredbi te odluke, kako je navedeno, povlači disciplinsku odgovornost.

Opozicija je glasala protiv imenovanja Stevanovića, smatrajući da je čitav proces izbora direktora protivzakonit, kako je rekla odbornica Gordana Stević za SEEcult.org.

Najpre, kako je navela Gordana Stević, nije uvažena sudska odluka o protivzakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić, zatim je postavljen v.d. direktor, a onda i raspisan konkurs za izbor direktora koji je i sam po sebi problematičan, budući da je predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović ujedno i odbornik vladajuće koalicije, što je sukob interesa.

I sam postupak realizacije konkursa, prema rečima Gordane Stević, protekao je na granici zakonski dozvoljenog, jer su u slučaju razmatranja prijava drugih kandidata nedostajali zapisnici i slično. Na kraju je UO KC Požega, kako je dodala Gordana Stević, dostavio predlog za izbor jednog kandidata, umesto da dostavi spisak svih rangiranih kandidata.

Slađana Petrović Varagić već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine Milana Božića da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.