• Search form

12.07.2017 | 17:42

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Odlukom Skupštine opštine Požega, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra Požega Srđan Stevanović imenovan je za direktora te ustanove kulture, uprkos sudskoj odluci prema kojoj je nekadašnja direktorka Slađana Petrović Varagić, sada urednica likovnog programa, nezakonito smenjena sa tog mesta. KC Požega dobio je nedavno i novi Umetnički savet, na osnovu izmena Statuta kojima je pravo predlaganja članova tog stručnog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Stevanović, po obrazovanju pravnik, imenovan je za direktora 11. jula na sednici SO Požega, a na čelu KC Požega bio je od februara 2016. godine, kada je nezakonito smenjena Slađana Petrović Varagić – kako je zaključio Apelacioni sud u Kragujevcu, odbacivši kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o njenoj nezakonitoj smeni.

Osim Stevanovića, na konkurs za izbor direktora, prijavili su se bili i diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji su kandidaturom zapravo želeli da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure. U tu svrhu pokrenuta je i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici bilo moguće pratiti tok konkursnog procesa.

Na predlog Stevanovića, KC Požega nedavno je dobio i novi Umetnički savet koji čine vajar Dragan Jovićević Macola, slikar Miroljub Filipović Filimir, pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, pisac Uroš Petrović i Slađana Petrović Varagić, urednica likovnog programa Gradske galerije Požega, kojoj je izmenom Statuta oduzeto pravo da predlaže članove tog tela.

UO KC Požega u dva navrata je odlučivao o sastavu Umetničkog saveta, budući da je slikar Milan Tucović, koji je prvobitno izabran u to telo, ubrzo zatim demantovao da je pristao da bude član. Umesto njega, UO je izabrao Miroljuba Filipovića Filimira.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić nije mogla da komentariše za portal SEEcult.org imenovanje direktora i izbor Umetničkog saveta, jer je upravo poznata sa Odlukom UO KC Požega od 30. juna kojom se zaposlenima zabranjuje da daju izjave za medije bez prethodne saglasnosti direktora. U narednom periodu nastojaće se da se u zakonom predviđenom postupku ispita zakonitost te odluke.

Prema odluci UO KC Požega, pravo davanja izjava za medije, koje se odnose na poslovnu i programsku politiku KC Požega, kao i na međuljudske odnose unutar te ustanove, ima isključivo v.d. direktora ili direktor, dok zaposleni mogu davati izjave samo uz njegovu prethodnu saglasnost. Kršenje odredbi te odluke, kako je navedeno, povlači disciplinsku odgovornost.

Opozicija je glasala protiv imenovanja Stevanovića, smatrajući da je čitav proces izbora direktora protivzakonit, kako je rekla odbornica Gordana Stević za SEEcult.org.

Najpre, kako je navela Gordana Stević, nije uvažena sudska odluka o protivzakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić, zatim je postavljen v.d. direktor, a onda i raspisan konkurs za izbor direktora koji je i sam po sebi problematičan, budući da je predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović ujedno i odbornik vladajuće koalicije, što je sukob interesa.

I sam postupak realizacije konkursa, prema rečima Gordane Stević, protekao je na granici zakonski dozvoljenog, jer su u slučaju razmatranja prijava drugih kandidata nedostajali zapisnici i slično. Na kraju je UO KC Požega, kako je dodala Gordana Stević, dostavio predlog za izbor jednog kandidata, umesto da dostavi spisak svih rangiranih kandidata.

Slađana Petrović Varagić već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine Milana Božića da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.