• Search form

13.11.2015 | 14:20

AICA Srbija: Odbrana profesije u Požegi

AICA Srbija: Odbrana profesije u Požegi

Srpska sekcija AICA - Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, izrazila je zabrinutost povodom pritisaka predsednika opštine Požega Milana Božića na direktorku Kulturnog centra Požega i istoričarku umetnosti Slađanu Petrović Varagić, koji su nastavljeni i nakon njenog demantija proizvoljnih optužbi koje je izrekao u programu lokalnoj radija.

Zahtev da Slađana Petrović Varagić podnese ostavku politički je napad na struku, slobodu uređivanja programa u institucijama kulture i u suprotnosti je sa Zakonom o kulturi koji garantuje autonomiju subjekata u kulturi, saopštila je AICA Srbija.

Božić je zatražio ostavku Slađane Petrović Varagić diskvalifikujući program Gradske galerije KC Požega, koji je laički okarakterisao kao “... stalnu postavku nekih apstraktnih slika” i ocenio da galeriji nedostaju izložbe džempera, narodne radinosti, čarapa, pulovera, a da se u njoj “prodaju farmerke i brushalteri”, kao i da navodno malobrojna publika ulazi u prostor kako bi se sklonila od kiš.

Kao profesionalno udruženje likovnih kritičara, članica Uneska, AICA Srbija ističe da ima obavezu da reaguje i zaštiti svoje članove koji su učestovali u stručnom radu Gradske galerije Požega.

AICA Srbija izrazila je posebnu zabrinutost zbog sve češćih pojava da rad i rezultate profesije likovnih kritičara procenjuju nestručni politički kadrovi.

Najoštrije reagujući protiv takve zloupotrebe političkog položaja, AICA Srbija je naglasila da je Galerija kulturnog centra Požega jedna od najaktivnijih institucija kulture u Srbiji koja raznovrsnim programom, poštujući sve profesionalne standarde doprinosi decentralizaciji kulturnih dešavanja u zemlji.

AICA Srbija podseća i da su sa Gradskom galerijom Požega sarađivali skoro svi najznačajniji kritičari i umetnici iz cele Srbije, te da je program Kulturnog centra i galerije koja funkcioniše u njegeovom sklopu podržan  od Ministarstva kulture i relevantnih stručnih komisija koje učestvuju u njenom radu.

“Paušalne ocene predsednika opštine Požega su napad i na stručnost tih istih komisija i svih profesionalaca koji rade na podizanju standarda galerijskog sistema i šire kulturne produkcije u Srbiji”, poručila je AICA Srbija.

AICA Srbija napominje i da u Umetničkom savetu Gradske galerije Požega, kao i u programima te galerije, već dugi niz godina učestvuju renomirani istoričari umetnost, kritičari i teoretičari, koji su članovi tog udruženja koji snose stručnu odgovornost za programe galerije.

Političke pritiske na KC Požega osudili su u odvojenim saopštenjima i Umetnički savet Gradske galerije u aktuelnom i ranijem mandatu, kao i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.