• Search form

04.06.2017 | 22:21

Demanti o članstvu u Umetničkom savetu KC Požega

Demanti o članstvu u Umetničkom savetu KC Požega

Slikar Milan Tucović demantovao je da je pristao da bude član Umetničkog saveta Kulturnog centra Požega, imenovanog na osnovu novog Statuta, kojim je pravo predlaganja članova tog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Tucović je izjavio za SEEcult.org da je obavestio v.d. direktora KC Požega Srđana Stevanovića da nikada nije dao pristanak za članstvo u Umetničkom savetu.

“Istina je da su me pozvali da budem član, na predlog kolege Dragana Jovićevića, ali valjda je red da sačekaju moj pristanak ili odbijanje”, rekao je Tucović, koji je u saopštenju KC Požega naveden kao novi član Umetničkog saveta uz vajara Dragana Jovićevića Macolu, pisce Ljubivoja Ršumovića i Uroša Petrovića i urednicu likovnog programa, istoričarku umetnosti i kustoskinju Slađanu Petrović Varagić.

“Duboko poštujem sve novoimenovane članove Umetničkog saveta, ali obično se u takva tela zovu ljudi iz struke”, rekao je Tucović.

Ocenjujući da je sve to “nespretno urađeno”, Tucović je naglasio da smatra da je Slađana Petrović Varagić veliki profesionalac.

Tucović je objavio demanti i na Fejsbuk strani KC Požega, zatraživši da se njegovo ime i biografija uklone iz objave o novim članovima Umetničkog saveta. Objava je u međuvremenu obrisana, uključujući i Tucovićev demanti.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković. Umesto odgovora na taj predlog, UO je sredinom aprila odlučio da odloži odlučivanje o imenovanju članova Umetničkog saveta.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić, nekadašnje direktorke koja je, prema odluci suda, nezakonito smenjena sa tog mesta u februaru 2016.

Predsednik Opštine Požega je pre razrešenja Slađane Petrović Varagić pokušao da izdejstvuje njenu ostavku, ali je ona to odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka da podnese ostavku, praćenih optužbama o navodno slaboj posećenosti Gradske galerije i, s druge strane, podrškom stručne javnosti, pa i Ministarstva kulture i informisanja i Nacionalnog saveta za kulturu.

(SEEcult.org)

Video
13.11.2017 | 16:23

Kritika na delu predstavlja: UVUU i Galerija Reflektor

Galerija Reflektor u Užicu, koja je počela rad tokom proteklog leta u nekadašnjoj kasarni u Krčagovu, u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU), pauziraće tokom zime, a za proleće najavljuje nastavak ambiciozno planiranog programa.