• Search form

19.11.2015 | 18:19

Poziv za priznanje greške

Poziv za priznanje greške

Kolektiv Kulturnog centra Beograda pozvao je gradonačelnika Požege Milana Božića da javno povuče zahtev za ostavku direktorke Kulturnog centra Požega Slađane Petrović Varagić i da primer spremnosti za priznanje greške, odnosno pogrešne procene nečijeg rada.

Kolektiv KCB-a naveo je u pismu Božiću, koje je prosledio medijima, i da veruje da bi takav gest priznanja greške imao veliki odjek u javnosti.

“Nadamo se da ćete u našem predlogu prepoznati dobru nameru, jer zaista smatramo da je doprinos koji svojim radom daje koleginica Petrović-Varagić upravo na tragu onoga što biste i Vi kao predsednik opštine  trebalo da podstičete: decentralizacija kulture, visok kvalitet programa, edukativni i inkluzivni rad sa publikom svih uzrasta. Jedino na ovakav način, podstičući posvećen i vanserijski kalitetan rad moći ćemo kao društvo da napravimo pravi korak u pravcu borbe protiv šunda koji nas okružuje, pa i rijaliti programa na koje Vi s pravom ukazujete, a koji nam se svakodnevno prikazuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama”, naveo je kolektiv KCB-a.

“Pitanje opravdanosti prisustva takvih programa trebalo bi upravo Vi kao odgovoran  predstavnik vlasti da uputite  onima koji kvalitet programa elektronskih medija procenjuju – Regulatornom telu za elektronske medije”, naveo je kolektiv KCB-a, uveren da bi Božić u tom slučaju imao iskrenu podršku čitavog tima KC Požega, kao i najšire kulturne javnosti.

Paušalne i nekompetentne ocene rada direktorke KC Požega osudilo je ranije i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Predsednik opštine Požega Milan Božić izneo je najpre niz optužbi na račun rada Gradske galerije Požega, koje je direktorka Slađana Petrović Varagić demantovala, ali je potom od nje zatrazena ostavka, što je ona odbila.

Slađana Petrović Varagić dobila je proteklih dana i podršku Umetničkog saveta Gradske galerije u aktuelnom i prethodnom sastavu, AICA Srbije – Međunarodne asocijacije likovnih kritičara, kao i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koji su osudili pokušaje političkog nasrtaja na KC Požega i autonomiju te ustanove kulture. I nedavno otvaranje izložbeUmetničko delo u doba tehničke remedijacije” u krcatoj Gradskoj galeriji u Požegi bilo je konkretan odgovor predsedniku opštine na optužbe koje je izneo.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.