• Search form

25.12.2015 | 13:46

NSK: Napad na KC Požega opasan i poguban

NSK: Napad na KC Požega opasan i poguban

Nacionalni savet za kulturu (NSK) izrazio je zabrinutost povodom događaja u Kulturnom centru Požega, izazvanih “kontinuiranim napadima novopostavljenog predsednika Opštine” Milana Božića na “zakonito, konkursom, izabranu direktorku ove kuće Slađanu Petrović Varagić”.

NSK je naveo u saopštenju 25. decembra da se pridružuje osudama “ovog nasilja, koje su izrekle stručne asocijacije, i protivi se svakoj vrsti cenzure, makar i u najavi”.

“Napad na Slađanu Petrović Varagić i instituciju koju vodi posebno je opasan, jer može poslužiti kao primer političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja i u drugim sredinama”, saopštio je NSK.

NSK je podsetio i da je meta napada bila pre svega Gradska galerija koja deluje u sastavu Kulturnog centra Požega, a koja se tokom poslednjih pet godina nametnula kvalitetnim programima kao “jedno od najvažnijih čvorišta vizuelne umetnosti u Srbiji, pre svega one mlađe”. 

“Slađana Petrović Varagić je od početka svog angažmana na mestu direktorke KC Požega, unela ogromnu energiju radom i ličnim zalaganjem i doprinela uspešnoj promociji ove ustanove, dokazujući da i se i u manjim mestima može postaviti i voditi institucija čiji značaj daleko prevazilazi lokalne okvire. Optužbe u kojima je predsednik opštine Milan Božić povezao rad Galerije sa porastom gledanosti ‘rijeliti’ programa su naprosto smešne, jer je upravo nestručno arbitriranje, populizam i pozivanje na ogoljenu političku silu doprinelo opštem srozavanju kulturnog nivoa i, posledično, približavanju javne scene onome što viđamo u ‘rijeliti’ emisijama”, saopštio je NSK.

Skupština Opštine Požega, inače, 24. decembra nije usvojila Program rada KC Požega za 2016. godinu, i to bez obrazloženja, nakon jednoipočasovne rasprave koja se uglavnom nije ni ticala programa te institucije kulture koja je proteklih nedelja dobila snažnu podršku lokalne i šire javnosti povodom političkih pritisaka kojima je izložena. Skupština Opštine Požega nije raspravljala o razrešenju Slađane Petrović Varagić, koja je prethodno, na zahtev predsednika Opštine Požega Milana Božića, odbila da podnese ostavku i demantovala sve tvrdnje koje je javno iznosio o radu KC Požega i Gradske galerije u njegovom sastavu.

Povodom pritisaka na KC Požega, nedavno je lokalnim vlastima predata peticija sa više od 2.000 potpisa građana, koji izražavaju podršku radu tog kulturnog centra na čelu sa Slađanom Petrović Varagić. U cilju zaštite struke od političkog uticaja, podršku KC Požega na čelu sa Slađanom Petrović Varagić izrazili su proteklih nedelja i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, istaknuti umetnici, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

(SEEcult.org)

Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.