• Search form

13.11.2015 | 01:42

Neprihvatljiv politički pritisak

Neprihvatljiv politički pritisak

Umetnički savet Gradske galerije Požega, kao i članovi tog tela u mandatu 2010-2013, oštro je osudio ocene predsednika Opštine Požega Milana Božića o radu tog renomiranog izložbenog prostora, a posebno zahtev da direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić podnese ostavku, nakon što je i sama demantovala Božićeve tvrdnje.

Imajući u vidu višegodišnju izlagačku i programsku politiku Gradske galerije Požega, članovi Umetničkog saveta iz aktuelnog i prethodnog mandata saopštili su da su ih nedavne izjave Božića, iznete na Radiju Požega, ali i novonastala situacija u kojoj je od Slađane Petrović Varagić zatražena ostavka, veoma iznenadile i stvorile utisak političkog pritiska na uređivačku politiku Gradske galerije Požega.

Povodom netačnih informacija koje se tiču programske i estetske orijentacije Galerije, poslovanja i navodne slabe posećenosti, koje je izrekao Božić, Umetnički savet podsetio je da je direktorka KC Požega demantovala te tvrdnje jasnim činjenicama o raznovrsnosti izložbenih sadržaja koji su velikim delom usmereni na prezentaciju savremenih umetničkih medija i praksi (slika, crtež, skulptura, video, performans), ali se takođe bave i brigom o kulturnom nasleđu požeškog kraja, kao i očuvanjem narodnog stvaralaštva. KC Požega je izneo, na osnovu evidencije, i podatak o poseti Galeriji i svojim programima, koji na godišnjem nivou čini više od 3.000 posetilaca, demantujući ujedno i tvrdnje Božića da se Gradska galerija bavi trgovinom.

Umetnički savet Gradske galerije “oseća dužnost da se obrati stručnoj i široj javnosti posebno povodom krajnje proizvoljnih i nekompetentnih komentara” Božića na račun izložbenih aktivnosti i programa, navedeno je u saopštenju.

“Umetnički savet stoji pod punom profesionalnom i moralnom odgovornošću iza svake izložbe realizovane u Gradskoj galeriji Požega i želi da ukaže na činjenicu da se ovaj izlagački prostor već dugi niz godina svojim programskim sadržajima (samostalne i grupne izložbe, kustoski projekti) izdvaja na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji. Slađana Petrović Varagić je od početka svog angažmana na mestu direktorke KC Požega, unela ogromnu energiju radom i ličnim zalaganjem i doprinela uspešnoj promociji ove ustanove. KC Požega je, uz program Gradske galerije poslednjih šest godina, od kada je koleginica Petrović Varagić direktorka, stekao značajan ugled na domaćoj kulturnoj sceni, ističući se upravo otvorenim, agilnim i istraživačkim radom na polju lokalne i šire umetnosti i kulture”, istakao je Umetnički savet.

Uz podsećanje da su u Gradskoj galeriji Požega izlagala neka od najznačajnijih imena domaće savremene umetnosti i dobitnici prestižnih nagrada (Politikina, nagrada Oktobarskog salona, nagrade Memorijala Nadežde Petrović, nagrada “Dimtrije Bašičević Mangelos), Umetnički savet istakao je i da su u tom prostoru izlagali umetnici sa zapaženim međunarodnim karijerama, uključujući i one koji su predstavljali Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

“Gradska galerija bila je i mesto niza izložbi koje su prezentovale najmlađu generaciju likovnih stvaralaca i time služila kao važan podstrek i podrška u njihovom daljem umetničkom i profesionalnom razvoju, uspostavljajući na taj način temelje za buduću nacionalnu istoriju umetnosti i kulture. Galerija godišnje realizuje između 12 i 15 izložbi, što podrazumeva dosta intenzivan program kada govorimo o dinamici izlaganja u galerijskim ustanovama u zemlji. Želimo da istaknemo da važan deo galerijskih aktivnosti čine i saradnje sa različitim institucijama u lokalu, zemlji, regiji kao i sa inostranim ustanovama i organizacijama, pokazujući vrlo posvećen i ozbiljan rad na polju povezivanja i umrežavanja Požege sa drugim centrima kulture”, istakao je Umetnički savet.

Gradska galerija Požega je, kako je naglašeno, svojom kvalitetnom programskom politikom, otvorenošću i komunikativnošću, izložbama, tribinama, razgovorima, prezentacijama, godišnjim katalozima i drugim publikacijama, doprinela edukaciji javnosti, ne samo po pitanju likovnog, već i šireg socijalnog i kulturnog delovanja. O značaju koji uživa u stručnim krugovima najbolje ilustruje činjenica kontinuirane višegodišnje finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja Srbije, naveli su članovi Umetničkog saveta.

“Uverili smo se kao umetnički savet mnogo puta da sa svakom  realizovanom izložbom Galerija dokazuje visoke izlagačke i produkcione standarde, izuzetno zalaganje svih zaposlenih i izvrstan prijem umetnika, kustosa i drugih profesionalaca”, istakao je Umetnički savet, dodajući da su upravo zbog toga Kulturni centar i Gradska galerija pozicionirali Požegu kao prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i važan faktor u onome što kultura može da ponuditi u potencijalima i razvojnim strategijama samog grada i požeškog kraja.

“Smatramo da koleginica Petrović Varagić treba da završi svoj mandat na mesto direktorke Kulturnog centra Požega i nastavi dalje da promoviše demokratičan, otvoren i seriozan rad na preispitivanju aktuelnih umetničkih praksi, a kroz to posredno i kritičko sagledavanje opštih društveno-kulturoloških tedencija, što zaslužuje svaku podršku”, naveli su članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega 2014/2015 (Miroslav Karić,  istoričar umetnosti i kustos u Remont – nezavisnoj umetničkoj asocijaciji u Beogradu; Una Popović, istoričarka umetnosti i kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti Beograd; Nikola Džafo, vizuleni umetnik i osnivač Multimedijalnog centra Led art i Šok zadruge u Novom Sadu, dobitnik “Politikine” nagrade za 2011. godinu, i Predrag Terzić, vizuelni umetnik i predavač na Departmanu digitalnih umetnosti FMK, Beograd).

Saopštenje su potpisali i članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega u periodu od 2010. do 2013. godine: Darka Radosavljević Vasiljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja, direktorka Remont – nezavisne umetničke asocijacije, umetnička direktorka Oktobarskog salona 2005. godine i BELEF-a 2007; Maida Gruden, istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Doma kulture studentski grad u Beogradu; Aleksandar Dimitrijević, vizuelni umetnik, Užice; mr Perica Donkov, vizuelni umetnik i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Direktorka KC Požega Slađana Petrović Varagić odbila je da podnese ostavku na zahtev predsednika Opštine Požega, koji je usledio nakon što je ona, na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, zatrazila objavu ispravke i odgovora u lokalnom radiju. Slađana Petrović Varagić odbacila je Božićeve optužbe o radu Gradske galerije kao neosnovane i pokušaj direktnog uticaja na uređivanje programa, tj. svojevrstan oblik indirektne cenzure.

U Požegi je nedavno, inače, smenjena vlast, a za novog predsednika Opštine izabran je diplomirani veterinar Milan Božić, koji je i predsednik lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.