• Search form

13.11.2015 | 01:42

Neprihvatljiv politički pritisak

Neprihvatljiv politički pritisak

Umetnički savet Gradske galerije Požega, kao i članovi tog tela u mandatu 2010-2013, oštro je osudio ocene predsednika Opštine Požega Milana Božića o radu tog renomiranog izložbenog prostora, a posebno zahtev da direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić podnese ostavku, nakon što je i sama demantovala Božićeve tvrdnje.

Imajući u vidu višegodišnju izlagačku i programsku politiku Gradske galerije Požega, članovi Umetničkog saveta iz aktuelnog i prethodnog mandata saopštili su da su ih nedavne izjave Božića, iznete na Radiju Požega, ali i novonastala situacija u kojoj je od Slađane Petrović Varagić zatražena ostavka, veoma iznenadile i stvorile utisak političkog pritiska na uređivačku politiku Gradske galerije Požega.

Povodom netačnih informacija koje se tiču programske i estetske orijentacije Galerije, poslovanja i navodne slabe posećenosti, koje je izrekao Božić, Umetnički savet podsetio je da je direktorka KC Požega demantovala te tvrdnje jasnim činjenicama o raznovrsnosti izložbenih sadržaja koji su velikim delom usmereni na prezentaciju savremenih umetničkih medija i praksi (slika, crtež, skulptura, video, performans), ali se takođe bave i brigom o kulturnom nasleđu požeškog kraja, kao i očuvanjem narodnog stvaralaštva. KC Požega je izneo, na osnovu evidencije, i podatak o poseti Galeriji i svojim programima, koji na godišnjem nivou čini više od 3.000 posetilaca, demantujući ujedno i tvrdnje Božića da se Gradska galerija bavi trgovinom.

Umetnički savet Gradske galerije “oseća dužnost da se obrati stručnoj i široj javnosti posebno povodom krajnje proizvoljnih i nekompetentnih komentara” Božića na račun izložbenih aktivnosti i programa, navedeno je u saopštenju.

“Umetnički savet stoji pod punom profesionalnom i moralnom odgovornošću iza svake izložbe realizovane u Gradskoj galeriji Požega i želi da ukaže na činjenicu da se ovaj izlagački prostor već dugi niz godina svojim programskim sadržajima (samostalne i grupne izložbe, kustoski projekti) izdvaja na savremenoj umetničkoj sceni u Srbiji. Slađana Petrović Varagić je od početka svog angažmana na mestu direktorke KC Požega, unela ogromnu energiju radom i ličnim zalaganjem i doprinela uspešnoj promociji ove ustanove. KC Požega je, uz program Gradske galerije poslednjih šest godina, od kada je koleginica Petrović Varagić direktorka, stekao značajan ugled na domaćoj kulturnoj sceni, ističući se upravo otvorenim, agilnim i istraživačkim radom na polju lokalne i šire umetnosti i kulture”, istakao je Umetnički savet.

Uz podsećanje da su u Gradskoj galeriji Požega izlagala neka od najznačajnijih imena domaće savremene umetnosti i dobitnici prestižnih nagrada (Politikina, nagrada Oktobarskog salona, nagrade Memorijala Nadežde Petrović, nagrada “Dimtrije Bašičević Mangelos), Umetnički savet istakao je i da su u tom prostoru izlagali umetnici sa zapaženim međunarodnim karijerama, uključujući i one koji su predstavljali Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

“Gradska galerija bila je i mesto niza izložbi koje su prezentovale najmlađu generaciju likovnih stvaralaca i time služila kao važan podstrek i podrška u njihovom daljem umetničkom i profesionalnom razvoju, uspostavljajući na taj način temelje za buduću nacionalnu istoriju umetnosti i kulture. Galerija godišnje realizuje između 12 i 15 izložbi, što podrazumeva dosta intenzivan program kada govorimo o dinamici izlaganja u galerijskim ustanovama u zemlji. Želimo da istaknemo da važan deo galerijskih aktivnosti čine i saradnje sa različitim institucijama u lokalu, zemlji, regiji kao i sa inostranim ustanovama i organizacijama, pokazujući vrlo posvećen i ozbiljan rad na polju povezivanja i umrežavanja Požege sa drugim centrima kulture”, istakao je Umetnički savet.

Gradska galerija Požega je, kako je naglašeno, svojom kvalitetnom programskom politikom, otvorenošću i komunikativnošću, izložbama, tribinama, razgovorima, prezentacijama, godišnjim katalozima i drugim publikacijama, doprinela edukaciji javnosti, ne samo po pitanju likovnog, već i šireg socijalnog i kulturnog delovanja. O značaju koji uživa u stručnim krugovima najbolje ilustruje činjenica kontinuirane višegodišnje finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja Srbije, naveli su članovi Umetničkog saveta.

“Uverili smo se kao umetnički savet mnogo puta da sa svakom  realizovanom izložbom Galerija dokazuje visoke izlagačke i produkcione standarde, izuzetno zalaganje svih zaposlenih i izvrstan prijem umetnika, kustosa i drugih profesionalaca”, istakao je Umetnički savet, dodajući da su upravo zbog toga Kulturni centar i Gradska galerija pozicionirali Požegu kao prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije i važan faktor u onome što kultura može da ponuditi u potencijalima i razvojnim strategijama samog grada i požeškog kraja.

“Smatramo da koleginica Petrović Varagić treba da završi svoj mandat na mesto direktorke Kulturnog centra Požega i nastavi dalje da promoviše demokratičan, otvoren i seriozan rad na preispitivanju aktuelnih umetničkih praksi, a kroz to posredno i kritičko sagledavanje opštih društveno-kulturoloških tedencija, što zaslužuje svaku podršku”, naveli su članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega 2014/2015 (Miroslav Karić,  istoričar umetnosti i kustos u Remont – nezavisnoj umetničkoj asocijaciji u Beogradu; Una Popović, istoričarka umetnosti i kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti Beograd; Nikola Džafo, vizuleni umetnik i osnivač Multimedijalnog centra Led art i Šok zadruge u Novom Sadu, dobitnik “Politikine” nagrade za 2011. godinu, i Predrag Terzić, vizuelni umetnik i predavač na Departmanu digitalnih umetnosti FMK, Beograd).

Saopštenje su potpisali i članovi Umetničkog saveta Gradske galerije Požega u periodu od 2010. do 2013. godine: Darka Radosavljević Vasiljević, istoričarka umetnosti, kustoskinja, direktorka Remont – nezavisne umetničke asocijacije, umetnička direktorka Oktobarskog salona 2005. godine i BELEF-a 2007; Maida Gruden, istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Doma kulture studentski grad u Beogradu; Aleksandar Dimitrijević, vizuelni umetnik, Užice; mr Perica Donkov, vizuelni umetnik i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Direktorka KC Požega Slađana Petrović Varagić odbila je da podnese ostavku na zahtev predsednika Opštine Požega, koji je usledio nakon što je ona, na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, zatrazila objavu ispravke i odgovora u lokalnom radiju. Slađana Petrović Varagić odbacila je Božićeve optužbe o radu Gradske galerije kao neosnovane i pokušaj direktnog uticaja na uređivanje programa, tj. svojevrstan oblik indirektne cenzure.

U Požegi je nedavno, inače, smenjena vlast, a za novog predsednika Opštine izabran je diplomirani veterinar Milan Božić, koji je i predsednik lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.