• Search form

13.11.2015 | 11:42

Osuda političkog pritiska

Osuda političkog pritiska

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila pokušaj predsednika Opštine Požega Milana Božića da izvrši politički pritisak i utiče na uređivačku politiku Kulturnog centra Požega iznošenjem paušalnih i neistinitih ocena o radu Grаdske gаlerije tog kulturnog centrа. Asocijacija NKSS posebno je iznenađena pokušajem smene direktorke KC Požega Slađane Petrović Varagić, koja je usledila nakon njenog demantija neistina koje je Božić izneo u u programu Radija Požega.

“Simptomatično je da je javno iznošenje netačnih podataka o programu Gradske galerije, načinu rada i broju posetilaca usledilo svega par nedelja nakon promene vlasti u Požegi i izbora doktora veterinarske medicine i predsednika OO SNS Požega Milana Božića za predsednika Opštine”, navela je NKSS u saopštenju.

NKSS je konstatovala da je reč o još jednom opasnom primeru političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja.

NKSS je podsetila da je direktorka KC Požega, u ispravci zatraženoj na osnovu Zakona o informisanju i medijima, argumentovano osporila sve paušalne i nestručne kvalifikacije koje je Božić izneo o dosadašnjem radu Gradske galerije.

“Evidentno je da se predsednik opštine meša u poslove koji nisu u njegovoj nadležnosti, niti  su u opsegu njegove stručnosti, tako da se izjave mogu tumačiti isključivo u funkciji novih partijskih repozicioniranja”, navela je NKSS i ddoala da se pritiskom na uređivačku politiku i na direktorku KC Požega da podnese ostavku krši Zakon o kulturi koji vrlo jasno propisuje uslove za odabir direktora i garantuje autonomiju subjekata u ovoj oblasti.

NKSS je podsetila da član 39. Zakona o kulturi precizno definiše kada može da prestane dužnost direktora ustanove kulture, a budući da nijedan od tih uslova u ovom slučaju nije ispunjen, ocenila je da je to očigledno i razlog za politički pritisak na Slađanu Petrović Varagić i pokušaj javnog diskreditovanja kako bi se sama povukla.

“Praksa partijskog mešanja u rad institucija kulture i i tendencija radikalne partijacije na svim nivoima već je dovela do katastrofalnog položaja i sužavanja prostora za savremenu kulturu i umetnost. Neodgovorno, netransparentno, nedemokratsko i partokratsko odlučivanje u oblasti kulture dovelo je, između ostalog, i do promene statusa Oktobarskog salona, novog odlaganja rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i nemogućnosti izbora direktora niza institucija kulture, uključujući i one koje imaju status nacionalnog značaja”, podsetila je NKSS.

Asocijacija NKSS zatražila je od predstavnika vlasti na svim nivoima da obustave prisvajanje kulture zarad partijskih interesa i uspostave puno poštovanje demokratskih procedura i zakona, kao i Ustavom garantovanih sloboda izražavanja i umetničkog stvaranja.

Ujedno, NKSS je pozvala sve kolege, posebno u ustanovama kulture, da javno osude pokušaj političkog pritiska na uređivačku politiku KC Požega, upozoravajući ih da “ćutanjem doprinose normalizaciji ovakvih praksi i odstranjivanju glasa struke iz polja kulture”.

*Foto: Fb KC Požega

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.