• Search form

03.02.2016 | 14:50

Srpski PEN: Politička egzekucija direktorke KC Požega

Srpski PEN: Politička egzekucija direktorke KC Požega

Srpski PEN centar izrazio je 3. februara oštar protest zbog najavljene smene direktorke Kulturnog centra Požega Slađane Petrović Varagić i pozvao kulturnu javnost u Srbiji da se zajednički suprotstavi potiskivanju vrhunske kulture, marginalizaciji kulturnih institucija i političkom smenjivanju uglednih i ostvarenih radnika u kulturi.

Srpski PEN centar izrazio je ogorčenje zbog višemesečne opstrukcije kojom lokalna vlast u Požegi sprečava profesionalni rad vrhunske kustoskinje i kulturne radnice Slađane Petrović Varagić, ali i čitave institucije na čijem je čelu, koja je po odličnim programima prepoznatljiva u čitavoj zemlji.

“Najavljeno smenjivanje Slađane Petrović Varagić dramatičan je primer političke egzekucije i razračunavanja neprosvećene lokalne vlasti sa radom ugledne kulturne ustanove i njene direktorke na čijoj strani stoji struka kojoj pripada i čitava kulturna javnost. Smenjivanje Slađane Petrović Varagić, koja je potvrđeni stručnjak u svojoj profesiji, predstavlja neskrivenu poruku da se ne ceni odgovoran i profesionalan rad u kulturi, ali i potvrdu da se populizam i nižerazredni sadržaji, nažalost, sve češće pojavljuju kao izbor umesto vrhunske kulture, moderne umetnosti i profesionalne ostvarenosti”, saopštio je Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Novoimenovani Upravni odbor KC Požega predložio je nedavno smenu Slađane Petrović Varagić, uprkos višemesečnim burnim reakcijama stručne javnosti zbog političkih pritisaka lokalnih vlasti.

O tom predlogu UO trebalo bi da se izjasni lokalni parlament, čija je sednica zakazana za 4. februara.

Predsednik Opštine Milan Božić, koji je inicirao smenu Slađane Petrović Varagić, najavio je da će to biti učinjeno na sednici lokalnog parlamenta.

Skupština Opštine Požega prethodno je 24. decembra odbila da usvoji  Program rada KC Požega za 2016. godinu, i to bez obrazloženja, nakon jednoipočasovne rasprave koja se uglavnom nije ni ticala programa te institucije kulture koja je proteklih nedelja, na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, dobila snažnu podršku lokalne i šire javnosti povodom političkih pritisaka kojima je izložena. SO Požega nije tada raspravljala o razrešenju Slađane Petrović Varagić, koja je prethodno, na zahtev predsednika Opštine Požega Milana Božića, odbila da podnese ostavku i demantovala sve tvrdnje koje je javno iznosio o radu KC Požega i Gradske galerije u njegovom sastavu.

Političke protiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su prethodnih meseci Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, te mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

NSK je upozorio da je napad na Slađanu Petrović Varagić i instituciju koju vodi posebno opasan, jer “može poslužiti kao primer političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja i u drugim sredinama”.

Nedavno je lokalnim vlastima predata i peticija sa više od 2.000 potpisa građana, koji izražavaju podršku radu KC Požega na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, koja je izabrana za direktorku na osnovu konkursa raspisanog prema Zakonu o kulturi.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.