• Search form

30.05.2017 | 16:27

Požeško gušenje struke

Požeške vlasti, nakon smenjivanja Slađane Petrović Varagić sa mesta direktora Kulturnog centra Požega, koje je sudskom odlukom proglašeno nezakonitim, nastavljaju pritiske na tu uglednu istoričarku umetnosti, dovodeći u pitanje i njen posao, i sudbinu Gradske galerije čija je urednica.

Požeško gušenje struke

Požeške vlasti, nakon smenjivanja Slađane Petrović Varagić sa mesta direktora Kulturnog centra Požega, koje je sudskom odlukom proglašeno nezakonitim, nastavljaju pritiske na tu uglednu istoričarku umetnosti, dovodeći u pitanje i njen posao, i sudbinu Gradske galerije čija je urednica.

Odlukom Skupštine opštine Požega, izmenjen je Statut KC Požega tako što je, između ostalog, ukinuto pravo uredniku likovnog programa da predlaže članove Umetničkog saveta Gradske galerije Požega. To pravo sada dobija direktor KC Požega.

Usvajanju novog Statuta prethodila je rasprava u kojoj su predstavnici vladajuće koalicije ocenili da je rad KC Požega poboljšan od kada je Slađana Petrović Varagić smenjena. Jedna od retkih zamerki koja se čula u raspravi odnosila se na pitanje higijene, što je predsednik Opštine Požega Milan Božić, koji je svojevremeno i pokrenuo smenu Slađane Petrović Varagić, iskoristio je priliku da ponovi kritičke ocene na rad Gradske galerije i dovede u pitanje i njen sadašnji posao urednice likovnog programa.

Navodeći da je prostor Gradske galerije izvanredan, ali da je “neiskorišćen i da zvrji prazan”, Božić je izneo tvrdnju da ni na jednoj izložbi nema više od 20 posetilaca, ne računajući radnike.

“Mi moramo nekako da nađemo modus kako da to rešimo - da vidimo da li je to ljudski faktor, da vidimo da li je to direktor KC ili je to direktor galerije. Mislim da je problem direktor galerije i ukoliko se bude to dokazalo spustićemo ga na još jednu, ovaj, nižu lestvicu. Tako da to što se tiče čistačice, vrlo je moguće da ćemo je ubrzo i naći”, rekao je Božić, koji je poznat i po tome što je ranije više puta izjavio da Slađana Petrović Varagić neće biti direktorka KC Požega ni u slučaju da sud tako presudi.

Slađana Petrović Varagić je, inače, još 22. marta, na osnovu Pravilnika o radu Gradske galerije Požega, uputila Upravnom odboru predlog članova Umetničkog saveta za mandat od četiri godine, ističući da je reč o uglednim stručnjacima u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosima, istoričarima umetnosti i teoretičarima sa različitim znanjima i iskustvima iz Beograda i Čačka.

To su nezavisni kustos, teoretičar umetnosti i doktorand na Odeljenju za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu Stevan Vuković, zaposlen kao urednik u Studentskom kulturnom centru i dobitnik brojnih strukovnih nagarda, zatim istoričarka umetnosti Milica Pekić, osnivačica Kioska – platforme za savremenu umetnosti i takođe doktorand na Odeljenju za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, istoričar umetnosti i i urednik likovnog programa Doma omladine Beograda Dušan Savić i istoričarka umetnosti Marija Radisavčević Raković, kustoskinja Umetničke galerije “Nadežda Petrović" u Čačku, dobitnica prestižne nagrade Spomen-zbirke "Pavle Beljanski" za najbolji diplomski rad u oblasti nacionalne istorije umetnosti.

UO se nije izjašnjavao o tom predlogu gotovo mesec dana, a sredinom aprila je doneo odluku da odloži donošenje odluke o imenovanju članova Umetničkog saveta. Iako je reč o uglednim stručnjacima, i premda je njihova kandidatura praćena biografijama, UO je naveo u obrazloženju odluke o odlaganju odlučivanja da nije dovoljno upoznat i informisan o predloženim članovima Umetničkog saveta. Slađana Petrović Varagić je na tu odluku odgovorila ponudom članovima UO da pruži dodatnu dokumentacije o kandidatima. UO joj se zahvalio “na ažuriranju i brizi" i "na vreme i u roku".

Milica Pekić, jedan od predloženih članova Umetničkog saveta, izjavila je za SEEcult.org da odluka SO Požega da izmenom Statuta ukine pravo urednici Gradske galerije da predloži članove Umetničkog saveta i da se ingerencija za to prebaci na direktora predstavlja samo “još jednu u nizu brutalne politizacije lokalnih institucija kulture usmerenih na potpuno ukidanje autonomije njihovog rada”.

“Prethodne godine predsednik Opštine je vanzakonski smenio direktorku KC Požega i bez obzira na odluku suda, koji je potvrdio da je smena izvršena mimo zakona, Slađana Petrović Varagić nije vraćena na mesto direktora. Sadašnji direktor ne samo da nema profesionalne kompetencije za upravljanje ovakvom institucijom, već je na tu funkciju postavljen mimo konkursa i to u v.d. statusu”, navela je Milica Pekić, ističući da je u vreme mandata Slađane Petrović Varagić KC Požega postao jedna od najvibrantnijih i programski najsmelijih kulturnih institucija koja je oživela kulturnu scenu tog dela Srbije.

“Ovakav trend politizacije i deprofesionalizacije institucija kulture, ucenjivanja zaposlenih, devalvacije profesije i urušavanja integriteta čitavog polja kulture je zastrašujući i ukazuje na samovolju lokalnih vlasti kojima ni sudska presuda o vanzakonskim odlukama ne može ništa. Požega svakako nije jedini ovakav slučaj, ali se o njemu, zbog hrabrosti bivše direktorke da javno govori o kršenju zakona i pritiscima političkih samovoljnika, malo više zna u javnosti. Politički instrumentalizovane, javne institucije u Srbiji se privatizuju u interesu lokalnih vlasti, čime se javna infrastruktura urušava, a interes građana u potpunosti marginalizuje”, rekla je Milica Pekić i izrazila nadu da će profesija u svim domenima kulturne produkcije “naći snage da se oštro suprotstavi daljoj devastaciji institucija kulture koje su već više od decenije izložene brutalnom urušavanju od strane nekompetentnih i kriminalnih političkih struktura”.

Usvajanju novog Statuta KC Požega prethodila je i rasprava u kojoj je ocenjeno da je predloženi Statut u suprotnosti sa pojedinim odredbama krovnog Zakona kulturi, koji je izmenjen i dopunjen 2016.

V.d. direktor KC Požega Srđan Stevanović proglašen je tokom rasprave budućim direktorom, iako SO Požega tek treba da se izjasni o rezultatima konkursa za izbor direktora koji je, inače, raspisan uprkos sudskoj odluci o nezakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić osporava konkurs, jer je protivan sudskoj presudi u vezi sa njenim razrešenjem 2016. godine.

“Ovo je eksplicitan primer nasilja nad zakonom i čvrste odluke nekolicine ljudi da se sudska presuda ne primeni ni po koju cenu, pa i po cenu gašenja ustanove - ako se setimo ranijih izjava predsednika Opštine Požega Milana Božića”, izjavila je nedavno za SEEcult.org Slađana Petrović Varagić koja je, prema presudi Apelacionog suda u Kragujevcu, nezakonito smenjena sa funkcije direktora KC Požega.

Na konkurs se prijavilo i dvoje kandidata iz Požege - diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji kandidaturom zapravo žele da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure izbora direktora, odnosno da ospore partijsku kombinatoriku i primoraju nadležne da poštuju zakon.

Tok celog procesa moguće je pratiti na Fejsbuk strani koju su u tu svrhu i otvorili pod nazivom “Konkursijada”.

Predsednik Opštine Požega izazvao je seriju burnih reakcija stručne i najšire javnosti paušalnim ocenama o radu KC Požega pre smene direktorke.

“Matematika je pokazala da je za vreme njenog direktorovanja porasla gledanost rijalitija. Empirijski je dokazano da je meni skočio rejting od kada je ona ušla u sukob sa mnom. Forsirala je strane izložbe, Požežanima nerazumljive, pa je umesto srpskih preslica izlagala japanske kukice. To kod mene ne može da prođe”, izjavio je svojevremeno Božić.

Slađana Petrović Varagić razrešena je u februaru 2016. godine, nakon promene vlasti u Požegi i to svega nekoliko meseci uoči lokalnih izbora, posle kojih je ostala ista vladajuća garnitura na čelu s Milanom Božićem iz Srpske napredne stranke.

Predsednik SO Požega je pre razrešenja Slađane Petrović Varagić, odnosno ubrzo nakon dolaka na vlast, pokušao da izdejstvuje njenu ostavku, ali je ona to odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka da podnese ostavku, praćenih optužbama o navodno slaboj posećenosti Gradske galerije.

Slađana Petrović Varagić dobila je podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv njene smene.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.