• Search form

16.11.2015 | 15:31

Nestručnost pretnja kulturi

Nestručnost pretnja kulturi

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je 16. novembra pritiske predstavnika lokalnih vlasti u Požegi na direktorku Kulturnog centra Požega Slađanu Petrović Varagić, kao i paušalne i nekompetentne ocene njenog rada. Ujedno, Ministarstvo je osudilo i odluku Kulturnog centra Srbije u Parizu da, bez ikakvih konsultacija, realizuje izložbu koja odstupa od profesionalnih standarda i programske politike tog centra.

Osuđujuci "svaki vid neprofesionalizma i kulturnog vandalizma", Ministarstvo kulture navelo je u saopštenju da ta dva nedavna događaja u Požegi i Parizu, koja su "s pravom izazvala revolt kulturne i šire javnosti, ukazuju na endemski problem srpskog društva i srpske kulture: odustvo lične i profesionalne odgovornosti".

“Predstavnici lokalne samouprave pozvali su Slađanu Petrović Varagić da podnese ostavku na mestu direktora Kulturnog centra Požega, i to na osnovu krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada. Kulturni centar Srbije u Parizu je van programa podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja, i bez ikakvih konsultacija, realizovao izložbu čija koncepcija u potpunosti odstupa od profesionalnih standarda i utvrđene programske politike ovog, za Srbiju, izuzetno značajnog kulturnog centra”, saopštilo je Ministarstvo kulture, podsećajući da je ove godine prvi put realizovalo javni poziv za projekte u Kulturnom centru Srbije u Parizu koje je odabrao programski savet.

“Ovakvi incidenti, najpre prouzrokovani destruktivnim odlukama osoba sa autoritetom funkcije, a bez autoriteta znanja, urušavaju postignute uspehe izvrsnih, talentovanih i entuzijastičnih pojedinaca i organizacija, a ujedno i napore Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije da uredi sistem kulture i pruži podsticaj umetničkom stvaralaštvu i kulturnoj diplomatiji”, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je i očekivanje da će “nadležni organi, pod čijim su ingerencijama imenovanja direktora u kulturnim centrima u Parizu i Požegi, preduzeti adekvatne mere u okviru svojih nadležnosti”.

Ministarstvo je reagovalo povodom optužbi koje je predsednik opštine Požega Milan Božić izneo nedavno na račun rada Gradske galerije Požega i poziva direktorki Slađani Petrović Varagić da podnese ostavku, što je ona odbila. Prethodno je demantovala tvrdnje Božića, navodeći da predstavljaju pokušaj direktnog uticaja na uređivanje programa i svojevrsni oblik indirektne cenzure. Slađana Petrović Varagić dobila je proteklih dana i podršku Umetničkog saveta Gradske galerije u aktuelnom i prethodnom sastavu, AICA Srbije – Međunarodne asocijacije likovnih kritičara, kao i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koji su osudili pokušaje političkog nasrtaja na KC Požega i autonomiju te ustanove kulture. I otvaranje izložbeUmetničko delo u doba tehničke remedijacije” u krcatoj Gradskoj galeriji u Požegi 13. novembra bilo je konkretan odgovor predsedniku opštine na optužbe koje je izneo.

I Kulturni centar Srbije u Parizu našao se u žiži javnosti nakon izložbe Dragane Pajović "Fragmenti duše" i njene 16-godišnje gošće, studentkinje Tamare Rogović, koja je protekla u kafanskoj atmosferi. Pažnju javnosti na svojevrsni skandal skrenula je grupa srpskih umetnika u Parizu, koja je ostala anonimna.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.