• Search form

04.02.2016 | 18:32

Ministarstvo kulture osudilo smenu direktorke KC Požega

Ministarstvo kulture osudilo smenu direktorke KC Požega

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je smena direktorke Kulturnog centra Požega Slađane Petrović Varagić neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da preispitaju tu odluku.

Povodom odluke Skupštine opštine Požega da 4. februara razreši dužnosti Slađanu Petrović Varagić, Ministarstvo kulture saopštilo je da je to neprihvatljiva i neobjašnjiva odluka “po svim kriterijumima stručnosti, profesionalnosti i primene savremenih standarda u upravlјanju ustanovama kulture”.

“Na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, KC Požega u prethodnom periodu svrstao se u red najreprezentativnijih ustanova kulture u Srbiji i postao primer dobre prakse za ostale institucije tog tipa. Uspeh koji su ostvarili KC Požega i direktorka Petrović Varagić dobija na značaju ukoliko se ima u vidu da  deluju i stvaraju u maloj sredini, u kojima je neretko teško sprovesti savremene i visokokvalitetno koncipirane programe i sadržaje”, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture, koje je povodom pritisaka lokalnih vlasti na KC Požega na čelu sa Slađanom Petrović Varagić reagovalo i sredinom novembra 2015.

Prema navodima Ministarstva kulture, odluka lokalne samouprave o smeni Slađane Petrović Varagić predstavlјa čin neuvažavanja smernica i prioriteta kulturne politike na nacionalnom nivou.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je ujedno nadležne da preispitaju tu odluku, jer “ugrožava kontinuitet programskog kvaliteta i narušava kredibilitet ustanove koja u Srbiji i regionu važi za jednu od vodećih u praćenju savremenih tokova u kulturi”.

Smenu Slađane Petrović Varagić, koja je imenovana na mesto direktora kao nestranačka ličnost, na osnovu javnog konkursa prema kojem je mandat trebalo da joj traje do 2018. godine, predložio je nedavno novi Upravni odbor KC Požega.

Uprkos burnim reakcijama stručne javnosti i peticiji sa potpisima više od 2.000 građana, predsednik Opštine Požega i lokalni funkcioner Srpske napredne stranke Milan Božić je nekoliko dana uoči sednice lokalnog parlamenta i najavio da će do smene Slađane Petrović Varagić definitivno doći.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su proteklih meseci i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.