• Search form

11.07.2017 | 14:42

Apel zaposlenih DKSG-a povodom izbora direktora

Apel zaposlenih DKSG-a povodom izbora direktora

Zaposleni u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu apelovali su na Vladu Srbije da dobro razmotri predlog Upravnog odbora te ustanove za izbor direktora, smatrajući da nije doneo ispravnu odluku o kandidatu i da prilikom odlučivanja nije poštovana zakonska procedura.

Zaposleni su reagovali povodom odluke UO DKSG-a da za direktora te ustanove, na osnovu javnog konkursa, predloži Dušicu Marković, koja je završila Fakultet odbrane i zaštite, a trenutno je zaposlena kao profesor građanskog vaspitanja u Pravnoj poslovnoj školi u Beogradu.

Na konkursu je pritom učestvovala i trenutna zamenica v.d.direktora DKSG-a Nevena Tomić, doktor bibliotekarstva i upravnica Biblioteke u DKSG-u.

Zaposleni u DKSG-u, iako svesni da pravno gledano ne mogu davati mišlјenje o izboru direktora, naveli su 11. jula u saopštenju da smatraju da ih odgovornost prema samoj ustanovi i društvu ipak obavezuje da obaveste javnost i osnivače DKSG-a (Vlada Srbije) i predlagače članova UO (Univerzitet i Studentski parlament) o svom stavu.

Kolektiv zaposlenih u DKSG-u smatra da je UO, na osnovu konkursnih prijava kandidata i plana razvoja te ustanove, doneo većinom glasova odluku da za direktora predloži kandidata sa neuporedivo lošijim kvalifikacijama.

Prema navodima zaposlenih u DKSG-u, Konkursna komisija nije dostavila Upravnom odboru listu kandidata sa mišlјenjem o svakome od njih ponaosob, što je bila dužna da uradi.

“DKSG predstavlјa suviše važan segment kulture i prosvete ove zemlјe da bismo se nesavesno odnosili prema njemu, a ovakav odnos prema izboru direktora ustanove upravo o takvoj nesavesnosti svedoči. Zato kolektiv DKSG-a moli Vladu Srbije da dobro razmotri predlog Upravnog odbora”, navedeno je u dopisu zaposlenih u DKSG-u, koji su se obratili i osnivaču te ustanove - Vladi Srbije, kao i resornom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Univerzitetu u Beogradu, ali do danas nisu dobili mišlјenje.

I Nevena Tomić izjavila je za portal SEEcult.org da se nada da će resorni ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Mladen Šarčević i Vlada Srbije uvažiti stav zaposlenih da ona ima bolje kvalifikacije od protivkandidatkinje i da je neprihvatljivo kršenje procedure.

Prema rečima Nevene Tomić, koja je od kraja januara zamenik v.d. direktora DKSG-a, podnela je mnogo bolji četvorogodišnji plan rada te ustanove, dok plan Dušice Marković sadrži određene elemente koji su suprotni Zakonu o učeničkom i studentskom standardu.

Takođe, kako je navela Nevena Tomić, došlo je do grešaka u konkursnoj proceduri – između ostalog, Dušica Marković nije blagovremeno podnela uverenje o državljanstvu, pa joj je to naknadno traženo.

“Menjani su i pojedini zapisnici”, dodala je Nevena Tomić povodom konkursne procedure i odluke UO da zadirektora predloži Dušicu Marković.

Članove UO DKSG-a, inače, čine četiri predstavnika osnivača (Vlada Srbije), tri predstavnika Univerziteta i dva zaposlena u toj ustanovi.

DKSG je ranije ove godine bio u centru pažnje povodom inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o pripajanju te ustanove Studentskom kulturnom centru. I UO DKSG-a odbacio je tu inicijativu, koja je izazvala burne reakcije u stručnoj i najsiroj javnosti.

Predstavnici DKSG-a pokrenuli su u međuvremenu inicijativu da osnivačka prava te ustanove budu vraćena na Univerzitet u Beogradu sa koga su 1993. godine i preneta na Vladu Srbije.

Protivljenje gašenju DKSG-a izrazilo je vise od 7.000 potpisnika onlajn peticije, a kolektivnu podršku opstanku DKSG-a izrazili su i kustosi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar...

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.