• Search form

06.03.2017 | 16:46

Podrška kustoskog tima MSUB-a opstanku DKSG-a

Podrška kustoskog tima MSUB-a opstanku DKSG-a

Kustoski tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izrazio je podršku programima i institucionalnom opstanku Doma kulture Studenski grad (DKSG), reagujući na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije o pripajanju DKSG-a Studentskom kulturnom centru.

Ističući da DKSG od svog osnivanja 1974. godine, pa do danas, može da se pohvali jasnom izlagačkom politikom i vrlo aktivnim programom, kustosi MSUB-a su naveli u pismu podrške i da je DKSG “stekao daleko širi ugled na domaćoj kulturnoj sceni od onog koji bi se vezivao samo za primarno delovanje unutar afirmisanja omladinske, studenske i i univerzitetske kulture u Beogradu i Srbiji”.

“Intenzivnim radom i organizacijom različitih programa, izložbi, koncerata, filmskog programa i tribina, postao je nezaobilazan paramentar u promociji ne samo eksperimentalnih i popularnih programa, već i stručnih i visoko akademskih. Svojom programskom politikom, otvorenošću i komunikativnošću, DKSG je doprineo edukaciji javnosti po pitanju šireg društvenog i kulturnog delovanja”, naveo je kustoski tim MSUB-a.

Ukazujući i da DKSG godišnje realizuje oko 600 programa različitog profila, kustosi MSUB-a konstatovali su da to podrazumeva “izuzetno aktivan program u odnosu na dinamiku delanja u drugim kulturnim i studenskim ustanovama u zemlji”.

Kustoski tim MSUB-a posebno je istakao značaj likovnih i filmskih programa DKSG-a, kao i nezaobilaznog i nadasve nacionalno važnog arhiva koji pripada Akademskom filmskom centru, koji postoji unutar te institucije od 1976. godine. U mnogim prilikama su ti sadržaji, kako je istaknuto, poslužili MSUB-u, kao matičnoj instituciji za modernu i savremenu umetnost, kao “dobar informator i ‘stručni saradnik’ u okviru mapiranja, artikulacije, istorizacije i promocije nacionalnog likovnog i filmskog jezika”.

Stručni tim MSUB-a naglasio je da je postojanje i opstanak institucije Doma kulture Studenski grad sa programima koje sprovodi “izuzetno važno za Beograd i Srbiju, jer agilno, kroz komunikaciju omladinske i studenske kulture, doprinosi promociji kulture na širem nivou, a samim time, i njenoj direktnoj afirmaciji u okvirima regionalnog i internacionalnog delovanja”.

Inicijativa Ministarstva prosvete o pripajanju DKSG-a SKC-u izazvala je burne reakcije u javnosti.

Protiv gašenja DKSG-a izjasnilo se više od 6.800 potpisnika onlajn peticije, a podršku opstanku te ustanove izrazili su 4. marta i mnogobrojni predstavnici kulturne i umetničke scene, kao i akademske zajednice, koji su se na poziv DKSG-a okupili na diskusiji “Da li je obrazovanju potrebna kultura?”.

U međuvremenu je započet dijalog s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, od kojeg je za sada dobijeno usmeno obećanje da do spajanja DKSG-a i SKC-a ipak neće doći.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.