• Search form

09.03.2017 | 11:08

Sačuvati DKSG i Grafički

Sačuvati DKSG i Grafički

Srpski PEN centar izrazio je najdublju zabrinutost za sudbinu Grafičkog kolektiva i Doma kulture Studentski grad i zatražio od nadležnih da pronađu rešenja koja će omogućiti njihov nesmetani rad.

Srpski PEN centar je izrazio zabrinutost povodom činjenice da je opstanak Grafičkog kolektiva i Doma kulture Studentski grad, dve poznate i ugledne institucije kulture, doveden u pitanje, te da se u javnosti govori o razlozima njihovog ukidanja - umesto o njihovim programima i rezultatima njihovog rada.

“Javne i privatne institucije kulture u našem društvu zaslužuju podršku i zaštitu. Veoma je opasna praksa da se osporava rad institucija koji je višestruko potvrđen u kulturnoj i stručnoj javnosti”, naveo je Srpski PEN centar, smatrajući da su neprihvatljivi razlozi koji se u javnosti navode kao uzrok ukidanja ili promene statusa Grafičkog kolektiva i DKSG-a.

“Mora se naći rešenje koje će omogućiti dalji prepoznatljiv rad ovih dveju institucija, jer je to u najboljem interesu naše kulture”, poručio je Srpski PEN centar, ističući da je Grafički kolektiv institucija koja već 68 godina podržava i afirmiše umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež i fotografiju, koja je organizovala više od 2.000 izložbi izložbi i poseduje kolekciju sa više od 5.000 radova, što je prva zbirka savremene grafike posle Drugog svetskog rata u Srbiji.

Srpski PEN centar istakao je i da DKSG deluje već 43 godine i za to vreme postao je prepoznatljiva adresa savremene kulture i umetnosti u Srbiji.

Upozoravajući da društvo koje štedi na kulturi na kraju uvek plati najskuplju cenu, Srpski PEN centar je zatražio od nadležnih gradskih i državnih, kulturnih i prosvetnih vlasti, da pronađu rešenje koje će omogućiti dalji rad Grafičkog kolektiva, dok je u slučaju DKSG-a neophodno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odustane od plana o racionalizaciji i ukidanju.

Opstanak Grafičkog kolektiva doveden je u pitanje nakon procesa procesa restitucije i odluke starih-novih vlasnika zgrade na Obilićevom vencu u Beogradu da prostor koji je GK koristio proda firmi koja planira da tu otvori poslastičarnicu. Budući da već nekoliko meseci nije pronađeno rešenje tog problema, umetnici okupljeni oko Grafičkog kolektiva pokrenuli su onlajn peticiju, apelujući na javnost da spreči njegovo nestajanje.

Peticiju je potpisalo za nekoliko dana gotovo 2.000 ljudi, a podršku je moguće izraziti OVDE

DKSG se takođe našao u neizvesnoj situaciji nakon inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ga pripoji Studentskom kulturnom centru. Pod pritiskom javnosti, u međuvremenu je došlo do dijaloga sa nadležnima i usmenog obećanja ministra Mladena Šarčevića da do pripajanja DKSG-a SKC-u ipak neće doći, čemu se oštro usprotivila i stručna i najšira javnost.


Predstavnici DKSG-a pokrenuli su inicijativu za vraćanje te ustanove u nadležnost Univerziteta u Beogradu, u okviru kojeg je i bila do početka 90-ih, a o tome su razgovarali ovih dana i sa rekotorima BU i Univerziteta umetnosti.

Peticiju protiv gašenja DKSG-a potpisalo je oko 7.000 ljudi.

Kolektivnu podršku opstanku DKSG-a izrazili su i kustosi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ističući da je  DKSG “stekao daleko širi ugled na domaćoj kulturnoj sceni od onog koji bi se vezivao samo za primarno delovanje unutar afirmisanja omladinske, studenske i i univerzitetske kulture u Beogradu i Srbiji”.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.