• Search form

12.09.2016 | 13:02

Grafički kolektiv ostaje bez prostora

Grafički kolektiv ostaje bez prostora

Grafički kolektiv, jedna od najznačajnijih galerija u Beogradu, ostaje bez prostora na Obilićevom vencu nakon procesa restitutucije i vraćanja zgrade u kojoj se nalazi naslednicima prvobitnih vlasnika, koji su rešili da ga prodaju firmi koja planira da otvori poslastičarnicu.

Prostor u kojem se nalazi Grafički kolektiv od 1949. godine (enterijer je delo arhitekte Peđe Ristića) vraćen je naslednicima porodice Ninčić – Rešenjem Agencije za restituciju od 17. jula 2015. Na osnovu ugovora sa vlasnikom, Grafičkom kolektivu garantovano je da naredne tri godine, odnosno do 18. jula 2018. može ostati u istom prostoru. Taj ugovor je, međutim, prestao da bude validan ovog leta, kada su vlasnici prodali prostor firmi Feniks Slatka kuća d.o.o, sa Zlatibora, saopstio je GK.

Grafički kolektiv je, prema navodima predsednika Upravnog odbora Branimira Karanovića, saznao za tu promenu i iz elektronskog pisma koje su mu novi vlasnici poslali, u nameri da se produži ugovor o zakupu.

“Obrt situacije nas je zatekao jer smo očekivali - po etičkom principu - da će naslednici prvo nas obavestiti u vezi sa prodajom. Drugi pravni lek je, u tim procesima, da država Srbija ima pravo preče kupovine”, naveo je Karanović u dopisu medijima, apelujući na podršku.

“Želja umetnika i šire kulturne javnosti je da Grafički kolektiv ostane u ovom prostoru, ako je ikako moguće. Ako pravno to nije izvodljivo, sledeći korak je potraga za novim prostorom u kome ćemo nastaviti našu delatnost”, navode u Grafičkom kolektivu, u nadi da će zajedničkim delovanjem biti moguće ostvariti najbolje rešenje tog slučaja.

Nezavidan položaj Grafičkog kolektiva izazvao je burne reakcije u stručnoj javnosti, čiji predstavnici izražavaju takođe nevericu razvojem situacije, apelujući na društvenim mrežama na nadležne da pronađu rešenja za opstanak tog značajnog umetničkog prostora.

Grafički kolektiv je od osnivanja 1949. godine, zajedno sa galerijom, bio i ostao jedan od vodećih umetničkih centara u Srbiji (i ex-Jugoslaviji). Kroz istoriju ove galerije može se pratiti razvoj grafike u drugoj polovini 20. veka u nacionalnim i internacionalnim okvirima. Promovisanjem grafike, grafičkog dizajna i drugih oblika vizuelnih umetnosti, Grafički kolektiv deluje kao medijator u kritičkoj recepciji značajnih fenomena u savremenoj umetničkoj praksi.

Osnivači Grafičkog kolektiva su afirmisani umetnici prve generacije grafičara beogradske Akademije likovnih umetnosti: Boško Karanović, Mirjana Mihać, Dragoslav Stojanović Sip, Dragoljub Kažić i Mile Petrović.

Grafički kolektiv priređuje godišnje više od 20 izložbi domaćih i stranih umetnika.

Njegova kolekcija obuhvata oko 4.000 grafika. Takodje, publikuje kataloge, grafičke mape, monografije... i dodeljuje prestižne nagrade Veliki pečat (ustanovljena 1963) - prvo nacionalno priznanje za grafiku, Mali pečat (ustanovljena 1991) za grafiku malog formata i Grifon (ustanovljena 1996) - nagrada za najbolji grafički dizajn (u saradnji sa Quadra Graphics).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.