• Search form

05.03.2017 | 00:22

Podrška DKSG-u na delu

Podrška DKSG-u na delu

Mnogobrojni predstavnici kulturne i umetničke scene, kao i akademske zajednice, izrazili su 4. marta podršku kolektivu Doma kulture Studentski grad (DKSG) protiv inicijative Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije o pripajanju te ustanove Studentskom kulturnom centru (SKC), kojoj se već usprotivilo više od 6.600 potpisnika onlajn peticije.

U diskusiji “Da li je obrazovanju potrebna kultura?” čulo se i da su predstavnici DKSG-a, SKC-a i Sindikata “Nezavisnost” započeli 3. marta s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem dijalog o ulozi i položaju ustanova kulture studenata, a za sada su dobili samo usmeno obećanje da do spajanja dva kulturna centra ipak neće doći.

Takođe, kako kažu zaposleni, obećano je i da će u najkraćem roku biti raspisan novi konkurs za izbor direktora DKSG-a, s obzirom da je prethodni poništen, a v.d. direktorki je istekao mandat.

Reagujući na inicijativu o pripajanju DKSG-a SKC-u zbog “podizanja kvaliteta obrazovanja, bolje organizacije i transparentnosti rada”, učesnici diskusije, uključujući zaposlene u DKSG-u, univerzitetske profesore, umetnike i istoričare, istakli su značaj tog kulturnog centra ne samo za stanovnike Studentskog grada, već i za širu kulturnu scenu u Beogradu.

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti Mileta Prodanović, slikar i pisac, rekao je da bi po logici Ministarstva prosvete mogli da se spoje i Zvezda i Partizan radi racionalizacije i uštede u oblasti sporta.


   Mileta Prodanović

Frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane opisao je sadašnje stanje kao zgarište revolucije, ali je izrazio nadu da je u pepelu ostalo žara i pozvao studente da proaktivnije deluju radi zaštite svojih interesa.


  Dejan Ristić i Cane

Istoričar Dejan Ristić govorio je o neprepoznavanju značaja kulture u društvu, zbog čega ona trpi. Navodeći primere godinama zatvorenih muzeja, probleme Kolarčeve zadužbine, Grafičkog kolektiva, Ristić je ocenio da je na delu neselektivna racionalizacija i podsetio da se na kulturu izdvaja manje od jednog odsto državnog budžeta, dok se na drugoj strani grade fontane i drugi skupi objekti.

Uz urednike DKSG-a, među učesnicima diskusije bili su i psiholog Dubravka Radusinović sa Fakulteta dramskih umetnosti, urednik portala Mašina Marko Miletić, lingvista Vlada Đukanović, profesorka Poljoprivrednog fakulteta u penziji Dragica Krgović, muzičar Igor Vins, prodekan Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Lađušić i drugi.

I DKSGSKC deluju pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osnovane su početkom 70-ih godina pod okriljem Univerziteta u Beogradu, dok su početkom 90-ih prebačene u nadležnost Vlade Srbije, odnosno Ministarstva prosvete.

Zaposleni u DKSG-u pokrenuli su i inicijativu za vraćanje te ustanove pod okrilje Univerziteta.

*Foto: Jovan V. Nedeljkov

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.