• Search form

04.02.2016 | 18:01

Pobeda politike nad strukom

Pobeda politike nad strukom

Skupština Opštine Požega razrešila je dužnosti direktorku Kulturnog centra Požega Slađanu Petrović Varagić, uprkos izuzetnom profesionalnom ugledu koji uživa i oštrim protestima stručne i šire javnosti zbog političkih pritisaka kojima je bila izložena nakon nedavne smene lokalnih vlasti.

Par meseci uoči lokalnih izbora, vladajuća koalicija izabrala je 4. februara za v.d. direktora KC Požega Srđana Stevanovića, dosadašnjeg koordinatora programa za mlade u tom kulturnom centru.

Smenu Slađane Petrović Varagić, koja je imenovana na mesto direktora kao nestranačka ličnost, na osnovu javnog konkursa prema kojem je mandat trebalo da joj traje do 2018. godine, predložio je nedavno novi Upravni odbor KC Požega.

Slađana Petrović Varagić razrešena je dužnosti direktora KC Požega većinom glasova odbornika SO Požega - za njenu smenu glasalo je 25 odbornika vladajuće većine, dok je 18 bilo protiv.

Razlozi za razrešenje nisu posebno obrazloženi, osim navoda UO KC Požega da nije iskorišćeno pravo za povraćaj sredstava od plaćenih akciza za nabavljeno lož ulje.

Slađana Petrović Varagić je navela da pravo na refakciju akcize nije zakonska obaveza, već samo pravo, i da time nije ništa protivzakonio urađeno.

Predsednik Skupštine i odbornici vladajuće koalicije ocenili su, medjutim, da je načinila nematerijalnu štetu Požegi navodnim pokretanjem medijske i kampanje na društevnim mrežama protiv predsednka Opštine Milana Božića i da je praktično "žrtva sopstvene kampanje".

Predsednik Opštine Požega i lokalni funkcioner Srpske napredne stranke Milan Božić je nekoliko dana uoci sednice lokalnog parlamenta i najavio da će do smene Slađane Petrović Varagić definitivno doći, uprkos burnim reakcijama stručne javnosti i peticiji sa potpisima više od 2.000 građana.

Političke protiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su prethodnih meseci Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.