• Search form

24.11.2015 | 16:24

Predata peticija Kulture za 5

Predata peticija Kulture za 5

Predstavnici neformalne grupe građana Kultura za 5 – Požega predali su 24. novembra na pisarnici Opštinske uprave peticiju sa potpisima 2.110 građana koji podržavaju rad Kulturnog centra Požega na čelu sa direktorkom Slađanom Petrović Varagić.

Peticija je adresirana na predsednika Skupštine Opštine Požega Dejana Jovanovića i predsednika Opštine Požega Milana Božića, koji je nedavno zatražio od direktorke KC Požega da podnese ostavku, navodeći za to paušalne i netačne ocene kojima je izazvao burne reakcije stručne i najšire javnosti.

Peticija je dopunjena  i reagovanjima struke kojima je izražena podrška KC Požega i direktorki Petrović-Varagić. Reč je o saopštenjima Umetničkog saveta Gradske galerije Požega (aktuelni i prethodni saziv), Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Sekcije za Srbiju AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara), Ministarstva kulture i informisanja Srbije i kolektiva Kulturnog centra Beograda.

Potpisivanje peticije pokrenula je neformalna grupa građana i umetnika Kultura za 5 – Požega tokom otvaranja izložbe “Umetničko delo u doba tehničke remedijacije” u Gradskoj galeriji Požega, nakon čega je započeto i potpisivanje onlajn peticije.

Peticiju je za deset dana potpisalo 2.110 građana, umetnika i kulturnih radnika iz Požege, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica, Čačka, Kosjerića, Arilja i drugih mesta. Od tog broja, 1.113 potpisa prikupljeno je fizički, a 997 onlajn.

Slađana Petrović Varagić je kao nestranačka ličnost imenovana za v.d. direktora KC Požega 2009. godine, nakon čega je birana na konkursima za direktora te ustanove i mandat joj traje do juna 2018. godine. Predsednik Opštine Požega Milan Božić i predsedniku Skupštine Opštine Požega Dejanu Jovanoviću.

*Foto: Kultura za 5 – Požega (Milica Đorđević) 

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.