• Search form

21.10.2017 | 20:03

Magacin postao član TEH mreže

Magacin postao član TEH mreže

Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, kulturni centar koji već deset godina vode organizacije sa nezavisne scene, postao je 21. oktobra novi, 67. član TEH-a (Trans Europe Halles), najveće evropske mreže kulturnih centara smeštenih u nekadašnjim industrijskim objektima.

Magacin je primljen u članstvo TEH na godišnjoj konferenciji te mreže u Kijevu, koja se održava od 19. do 22. oktobra u kulturnom centru Izolyatsia.

Na tom skupu raspravljalo se o mogućim biznis modelima upravljanja kulturnim centrima, strategijama vođenja i razvoju organizacija.

Magacin je predstavljao Goran Denić iz Zemunskog malog umetničkog centra, jedne od više od 80 članica Asocijacije Nezavisna kultura scena Srbije (NKSS), koja vodi taj kulturni centar već tri godine, nakon što je sprečen pokušaj njegovog zatvaranja.

Goran Denić - prezentacija Magacina u Izolaciji

Magacin je još 2007. godine namenjen organizacijama nezavisne kulture, ali je njegov status ostao i dalje pravno neregulisan, na šta je Asocijacija NKSS ukazala još jednom u junu ove godine, obeležavajuci deceniju postojanja tog jedinstvenog kulturnog centra u Beogradu. 

Jubilej Magacina obeležen je višednevnim intenzivnim programom kojim je pokazana raznovrsnost savremene umetničke produkcije koja se u njemu stvara i izvodi po principu otvorenog kalendara. Istorijat Magacina predstavljen je izborom iz bogatog arhivskog materijala, kao podsetnik na mnogobrojne događaje iz protekle decenije. Ujedno, panel diskusijom o nezavisnim kulturnim centrima u regionu ponovo je postavljeno pitanje nerešenog pravnog statusa Magacina, koji deluje u prostoru nekadašnjeg Nolitovog skladišta, a 2007. godine ustupljen je nevladinim organizacijama u kulturi, uz formalnu administrativnu ulogu Doma omladine.

TEH je, inače, evropska mreža kulturnih centara iniciranih od samih građana i umetnika, fokusirana od 1983. godine na promovisanje korišćenja bivših induistrijskih prostora za potrebe umetnosti, kulture i aktivizma. Okuplja oko 90 multidisciplinarnih kulturnih centara i drugih organizacija u oblasti kulture širom Evrope, od kojih su 67 članovi te mreže, a 22 imaju status pridruženih članova.

Mykhailo Glubokyi (Izolyatsia), Jose Rodrigues, Kamma Siegumfeldt (TEH)…

Među članovima TEH-a iz Srbije je i Kulturni centar Rex u Beogradu, a iz regiona je tu još i kulturni centar Rojc u Puli. Među pridruženim članovima su Pogon u Zagrebu i Kino Šiška u Ljubljani.

Sledeća konferencija TEH-a biće održana krajem maja u Bilbau u Španiji.

*Foto: Goran Denić i Izolyatsia/TEH

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Miracle
Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.