• Search form

04.02.2015 | 15:05

Novi model za Magacin

Novi model za Magacin

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstaviće 13. februara predlog novog modela za korišćenje prostora Magacina u Kraljevića Marka, koji ima za cilj da Beograd, poput mnogih gradova u regionu i svetu, prvi put dobije kulturni centar za programe nezavisnih grupa i pojedinaca u oblasti savremene kulture i umetnosti.

Iako je prostor Magacina još 2007. godine namenjen stvaranju alternativnog centra nezavisne kulture u oblasti savremene umetnosti, od samog početka organizacije koje ga koriste suočavaju se sa proceduralnim problemima koje otežavaju ili onemogućavaju njihov rad. Vodeći se prvobitnim idejama formiranja tog centra, kao što su otvorenost i dostupnost velikom broju kulturnih radnika, zajednički rad, deljenje prostora i stvaranje podsticajnog okruženja za kulturnu produkciju, Asocijacija NKSS pokreće javnu raspravu o novom modelu za korišćenje prostora Magacina i poziva nadležne da partnerski pristupe rešavanju ovog problema.

Prezentaciju novog modela korišćenja prostora u Magacinu 13. februara u 14.30 sati, na koju su pozvani i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i v.d. direktor DOB-a Marko Stojanović, pratiće i podsećanje na prvobitnu ideju gradskih vlasti i DOB-a o nameni Magacina, koja od 2007. do sada nije realizovana.

Biće ukazano i na primere dobre prakse iz regiona, kao što je Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, koji će predstaviti direktorka Emina Višnić.

Biće predstavljene i pravne mogućnosti za rešavanje neregulisanog statusa Magacina i problema nedostatka prostora za nezavisne aktere savremene kulture.

Novi model za korišćenje prostora Magacina, koji predlaže Asocijacija NKSS, zasnovan je na principu otvorene platforme za izvođenje programa organizacija nezavisne kulture.

Predlog je objavljen na blogu magacin2015.wordpress.com i dostupan za komentare zainteresovanih, čime je obezbeđeno da proces zagovaranja za prostor bude javan i transparentan.

Predlog Asocijacije NKSS podrazumeva i uspostavljanje programske saradnje sa DOB-om u skladu sa osnovnim kriterijumima kreiranja njegovog programa (inovativnost, aktuelnost, kvalitet i dostupnost mladima).

Osnovna funkcija Magacina bila bi da kroz korišćenje prostora obezbedi podršku organizacijama i pojedincima za programe kulture i mladih i realizaciju događaja iz svih disciplina savremene kulture i umetnosti (izložbe, pozorišne i plesne predstave, predstave novog cirkusa, koncerti, predavanja, javne tribine i drugo). Prostor bi služio i za produkciju, probe, umetničke rezidencije, radionice, seminare, obuke, sastanke...

Resursi bi se koristili po principu otvorenog kalendara i javnog konkursa, na osnovu unapred predviđenih uslova korišćenja.

Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, nekadašnje skladište izdavačke kuće Nolit, deluje od 2007. godine kao programski prostor pod upravom Doma omladine Beograda.

MKM je ustupljen DOB-u bez zakupa od Javnog preduzeća "Poslovni prostor" sa idejom da postane alternativni kulturni centar nezavisne kulture. Taj projekat je predstavljen javnosti krajem januara 2007. godine, kada je DOB, uz podršku gradskih vlasti, raspisao i konkurs za izbor organizacija koje bi u MKM-u dobile na dve godine prostor za rad i realizaciju programa.

Projektom "MKM", kako je tada rečeno na konferenciji za novinare, Beograd bi dobio prvi alternativni kulturni centar, čije bi programske aktivnosti osmišljavale same organizacije odabrane na konkursu.

Na osnovu Konkursa DOB-a, koji je bio otvoren do 1. marta 2007. godine i na kojem je učestvovalo 28 organizacija u oblasti kulture, odabrano je šest organizacija koje bi u dvogodišnjem periodu radile u prostoru MKM (Stanica - Servis za savremeni ples, nKA - Nezavisna kulturna asocijacija, Teorija koja Hoda - TkH, Galerija 12+ i ProArtOrg, SEEcult.org i Rende).

      Žurka povodom otvaranja MKM

MKM je zvanično otvoren 1. juna 2007. godine velikom žurkom i prezentacijom organizacija koje su odabrane na osnovu konkursa DOB-a, ali sa njima nikada nije potpisan bilo kakav ugovor, s obzirom da prostorni uslovi predviđeni konkursom nisu obezbeđeni (renoviranje MKM-a prvobitno je najavljeno do 1. maja 2007. godine, ali do danas nije završeno, uključujući podrumske galerijske prostorije i kancelarijski prostor u potkrovlju zgrade).
 
U pokušaju da ponovo pokrenu pitanje sudbine MKM-a, organizacije koje deluju u MKM-u organizovale su u junu 2008. godine regionalnu konferenciju "Samit nesvrstanih CK" posvećenu nezavisnim kulturnim centrima u regionu.

U okviru konferencije je održan i okrugli sto s predstavnicima gradskih vlasti i DOB-a o budućnosti MKM-a i perspektivi drugih nezavisnih kulturnih centara u Beogradu. Na osnovu rasprave na konferenciji, objavljena je i istoimena publikacija.

U PRILOGU: Agenda prezentacije i javne diskusije zakazane za petak, 13. februar u 14.30 sati

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.