• Search form

27.05.2015 | 23:54

Kastracija avangarde

Kastracija avangarde

Moskovski izdavač Sergej Vladimirovič Kudrjavcev, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Gileja, gostuje 28. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, a govoriće o kastraciji (redukciji sadržaja do svođenja na puku dekorativnost) avangarde kao opšteevropskom pristupu komercijalizacije imanentno subverzivnih, radikalnih i progresivnih pokreta sa početka 20. veka.

Kudrjavcev će to ilustrovati svojim iskustvima sa odnosom ruske čitalačke publike prema nedvosmislenoj orijentisanosti njegove izdavačke kuće koja se već više od 20 godina pozicioniše kao beskompromisna alternativa bezbrojnim politički mimikričnim, ideološki promiskuitetnim izdavačima, saopštio je CZKD.

Gileja (Гилея) u svom opusu sadrži kako radikalne leve mislioce, tako i avangardiste svih mogućih nivoa afirmisanosti (uglavnom su u pitanju isključivo ekstremi: najpoznatiji i bukvalno “izvađeni iz fioke”), sa veoma jasnim zaključkom da bez levice nema ni avangarde.

Razgovor sa Kudrjavcevim u CZKD-u (19 sati) vodiće Adam Ranđelović, urednik ciklusa “Izloženost avangardi: Taksidermija ili ravolucija” koji time i počinje.

Ciklus će se baviti i reaktuelizacijom istorijskih avangardi, ispitivanjem njihovog revolucionarnog potencijala i pokazivanjem na konkretnim primerima njihovog banalizovanja.

Kudrjavcev je trebalo da gostuje u CZKD-u početkom marta, ali je odložio dolazak iz zdravstvenih razloga.

(SEEcult.org)

digitalizacija, nbs
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav