• Search form

09.09.2014 | 23:40

Mokranjac na kineski način

Mokranjac na kineski način

Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje, u okviru nove, 18. sezone ciklusa Velikani muzičke scene, gostovanje Kamernog orkestra Zabranjeni grad iz Kine 15. septembra na Kolarcu. Kuriozitet koncerta, na kojem nastupa i prvi kineski kontratenor Ksijao Ma, je to što će, pored tradicionalne kineske muzike na originalnim instrumentima i u savremenim aranžmanima, biti izveden i odlomak iz X Mokranjceve rukoveti specijalno aranžiran za taj sastav.

Kamerni orkestar Zabranjeni grad čine poznati muzičari najprestižnije institucije muzičkog obrazovanja u Kini – Kineskog konzervatorijuma. Od osnivanja, ansambl učestvuje u mnogim kineskim kulturnim aktivnostima i događajima. Kao jedan od najsposobnijih i najsavršenijih izvođačkih ansambala preporučuje ga i promoviše kinesko Ministarstvo kulture, i njihovi inostrani angažmani do danas beleže nastupe u više od deset zemalјa i regija, uklјučujući Australiju, Novi Zeland, Polјsku, Mađarsku, Rusiju, Rumuniju, Bugarsku, Meksiko, Kubu i Izrael, gde su osvojili naklonost hilјada lјubitelјa muzike.

Na međunarodnoj sceni, orkestar Zabranjeni grad često pozivaju na renomirane umetničke festivale po celom svetu, između ostalih, na međunarodne muzičke festivale Brisbejn i Kanbera u Australiji, na festivale Velington i Okland na Novom Zelandu, festival Žorž Enesku u Rumuniji, Servantes festival u Meksiku i Huaji festival u Singapuru.

Dobijali su pohvale od domaćih i stranih stručnjaka i lјubitelјa muzike za “prikazivanje jedinstvene veličanstvenosti i elegancije kineske tradicionalne muzike na savremenoj sceni, izvedene sa zanosom kakav se retko viđa”.

Zabranjeni grad danas se smatra jednim od najuticajnijih kamernih orkestara u svetu.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca.

Sajt Kolarca je kolarac.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.