• Search form

13.12.2016 | 11:19

Podrška za opstanak Magacina

Podrška za opstanak Magacina

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstavila je 12. decembra u krcatom Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu impresivne rezultate ostvarene u tom kulturnom centru u protekle dve godine, a uz podršku mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana, poručila je da ne odustaje od tog prostora koji je još pre deset godina namenjen nezavisnoj kulturi i ponovila poziv nadležnima da regulišu njegov status formalizovanjem postojećeg modela funkcionisanja, zasnovanog na otvorenom kalendaru i dostupnosti svima.

Celovečernjim programom “Sačuvajmo Magacin – kulturni centar dostupan svima” predstavljen je potencijal svih prostora tog centra u kojima je samo u protekloj godini realizovano gotovo hiljadu događaja (proba, predstava, književnih večeri, izložbi, performansa, filmskih projekcija, tribina, radionica, promocija, konferencija, cirkuskih predstava, sastanaka...), uz učešće više od 60 organizacija koje deluju u oblasti savremene umetnosti i kulture.

Predstavnici Asocijacije NKSS, koja koordiniše program u Magacinu prema modelu koji je usvojen pre dve godine nakon javne rasprave, izrazili su zahvalnost svima koji su podržali proteklih dana opstanak tog kulturnog centra kojem je zapretilo zatvaranje zbog odluke Doma omladine Beograda, kao formalnog korisnika, da vrati prostor u Kraljevića Marka 4 i 8 gradskim vlastima, uz obrazloženje da nema kapacitet da o njemu brine.

Među mnogobrojnim okupljenima koji su došli da izraze podršku Magacinu bili su i prof. dr Milena Dragićević Šešić, prof. dr Irina Subotić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, karikaturista Dušan Petričić… kao i nekadašnja gradska funkcionerka Dragana Zeljković, koja je pre deset godina bitno doprinela otvaranju Magacina u nekadašnjem skladištu Nolita u Savamali, kao modela za osnivanje sličnih kulturnih centara za nezavisnu scenu u nekorišćenim javnim prostorima u gradskom vlasništvu.

Intenzivan visečasovni program “Sačuvajmo Magacin” počeo je već u popodnevnim satima radionicom Karkatag kolektiva i udruženja Ulice za bicikliste u podrumu Magacina, koji je okupio više desetina zainteresovanih učesnika različitih generacija. Okupljeni su imali priliku da u prostoru Ilegalnog bioskopa pogledaju film “Magacin u Kraljevića Marka”, u produkciji Ciklotrona i NKSS, koji govori o istorijatu, značaju i principu rada Magacina kao resurs centra nezavisne kulturne scene. Impresivne rezultate postignute u Magacinu u protekle dve godine, na osnovu novog modela funkcionisanja i kreiranja programa na principu otvorenog kalendara i dostupnosti svima, publika je imala priliku da vidi i na grafičkom prikazu izloženom u centralnom prostoru (ukupno 1.670 događaja - 980 proba u plesnoj sali, 462 događaja u centralnom holu, 122 projekcije u Ilegalnom bioskopu, 106 sastanaka u kancelarijskom prostoru).

 
Posebnu pažnju tokom večeri privukla je Cirkusfera programom “Cirkuliranje kroz prostor” u centralnom holu, dok je u plesnoj sali, jedinom prostoru u Beogradu u kojem savremena plesna scena može da kreira svoje programe, otvorenu probu održao Marko Milić. Posetioci su imali priliku da prisustvuju i vođenju kroz sve druge prostore u okviru kompleksa Magacina u Kraljevića Marka, koji su gradske vlasti pre deset godina najavile kao prvi u nizu sličnih centara namenjenih nezavisnoj kulturnoj sceni u Beogradu i kao model javno-civilnog partnerstva u drugim gradovima u Srbiji.

Ogromno interesovanje izazvalo je i otvaranje izložbe “Rascenzurisaše li ti se umetnici” u prostoru u Kraljevića Marka 8 – novopokrenutoj Ostavinskoj galeriji, u kojoj su predstavljeni neki od radova koji su u različitim institucijama u Srbiji i inostranstvu bili predmet cenzure. U okviru izložbe, na kojoj učestvuju kolektiv Kamerades, Tanja Ostojic, Srđan Veljović, Miloš Ćosović Desko, Belgrade Raw, Šejma Fere i drugi, umetnik Uroš Jovanović izveo je performans u znak podrške opstanku Magacina. Celovečernje druženje završeno je nastupom sastava Ah Ahilej i Moussaka u centralnom prostoru Magacina.

Predstavnici Asocijacije NKSS ranije tokom dana poručili su sa konferencije za novinare u Medija centru da se organizacije koje rade i stvaraju u Magacinu neće iseliti iz tog prostora, a Dom omladine i nadležne gradske vlasti pozvali su da reše problem njegovog statusa pravnim formalizovanjem modela koji se uspešno primenjuje već dve godine, a zasnovan je na gotovo desetogodišnjoj praksi organizacija civilnog društva u kulturi.

“Smatramo da je Magacin primer kojim svi možemo da se ponosimo i da ga čuvamo i unapređujemo, koji već funkcioniše i koji ne traži nikakva dodatna sredstva i nema nikakvih prepreka za njegov opstanak”, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS Radomir Lazović.

“Ovaj grad nema luksuz da se jedno ovako mesto zatvori, a kulturna scena nije zaslužila da se sa ovakvom nebrigom odnose prema njoj”, poručio je Lazović.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.