• Search form

13.12.2016 | 11:19

Podrška za opstanak Magacina

Podrška za opstanak Magacina

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) predstavila je 12. decembra u krcatom Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu impresivne rezultate ostvarene u tom kulturnom centru u protekle dve godine, a uz podršku mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana, poručila je da ne odustaje od tog prostora koji je još pre deset godina namenjen nezavisnoj kulturi i ponovila poziv nadležnima da regulišu njegov status formalizovanjem postojećeg modela funkcionisanja, zasnovanog na otvorenom kalendaru i dostupnosti svima.

Celovečernjim programom “Sačuvajmo Magacin – kulturni centar dostupan svima” predstavljen je potencijal svih prostora tog centra u kojima je samo u protekloj godini realizovano gotovo hiljadu događaja (proba, predstava, književnih večeri, izložbi, performansa, filmskih projekcija, tribina, radionica, promocija, konferencija, cirkuskih predstava, sastanaka...), uz učešće više od 60 organizacija koje deluju u oblasti savremene umetnosti i kulture.

Predstavnici Asocijacije NKSS, koja koordiniše program u Magacinu prema modelu koji je usvojen pre dve godine nakon javne rasprave, izrazili su zahvalnost svima koji su podržali proteklih dana opstanak tog kulturnog centra kojem je zapretilo zatvaranje zbog odluke Doma omladine Beograda, kao formalnog korisnika, da vrati prostor u Kraljevića Marka 4 i 8 gradskim vlastima, uz obrazloženje da nema kapacitet da o njemu brine.

Među mnogobrojnim okupljenima koji su došli da izraze podršku Magacinu bili su i prof. dr Milena Dragićević Šešić, prof. dr Irina Subotić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, karikaturista Dušan Petričić… kao i nekadašnja gradska funkcionerka Dragana Zeljković, koja je pre deset godina bitno doprinela otvaranju Magacina u nekadašnjem skladištu Nolita u Savamali, kao modela za osnivanje sličnih kulturnih centara za nezavisnu scenu u nekorišćenim javnim prostorima u gradskom vlasništvu.

Intenzivan visečasovni program “Sačuvajmo Magacin” počeo je već u popodnevnim satima radionicom Karkatag kolektiva i udruženja Ulice za bicikliste u podrumu Magacina, koji je okupio više desetina zainteresovanih učesnika različitih generacija. Okupljeni su imali priliku da u prostoru Ilegalnog bioskopa pogledaju film “Magacin u Kraljevića Marka”, u produkciji Ciklotrona i NKSS, koji govori o istorijatu, značaju i principu rada Magacina kao resurs centra nezavisne kulturne scene. Impresivne rezultate postignute u Magacinu u protekle dve godine, na osnovu novog modela funkcionisanja i kreiranja programa na principu otvorenog kalendara i dostupnosti svima, publika je imala priliku da vidi i na grafičkom prikazu izloženom u centralnom prostoru (ukupno 1.670 događaja - 980 proba u plesnoj sali, 462 događaja u centralnom holu, 122 projekcije u Ilegalnom bioskopu, 106 sastanaka u kancelarijskom prostoru).

 
Posebnu pažnju tokom večeri privukla je Cirkusfera programom “Cirkuliranje kroz prostor” u centralnom holu, dok je u plesnoj sali, jedinom prostoru u Beogradu u kojem savremena plesna scena može da kreira svoje programe, otvorenu probu održao Marko Milić. Posetioci su imali priliku da prisustvuju i vođenju kroz sve druge prostore u okviru kompleksa Magacina u Kraljevića Marka, koji su gradske vlasti pre deset godina najavile kao prvi u nizu sličnih centara namenjenih nezavisnoj kulturnoj sceni u Beogradu i kao model javno-civilnog partnerstva u drugim gradovima u Srbiji.

Ogromno interesovanje izazvalo je i otvaranje izložbe “Rascenzurisaše li ti se umetnici” u prostoru u Kraljevića Marka 8 – novopokrenutoj Ostavinskoj galeriji, u kojoj su predstavljeni neki od radova koji su u različitim institucijama u Srbiji i inostranstvu bili predmet cenzure. U okviru izložbe, na kojoj učestvuju kolektiv Kamerades, Tanja Ostojic, Srđan Veljović, Miloš Ćosović Desko, Belgrade Raw, Šejma Fere i drugi, umetnik Uroš Jovanović izveo je performans u znak podrške opstanku Magacina. Celovečernje druženje završeno je nastupom sastava Ah Ahilej i Moussaka u centralnom prostoru Magacina.

Predstavnici Asocijacije NKSS ranije tokom dana poručili su sa konferencije za novinare u Medija centru da se organizacije koje rade i stvaraju u Magacinu neće iseliti iz tog prostora, a Dom omladine i nadležne gradske vlasti pozvali su da reše problem njegovog statusa pravnim formalizovanjem modela koji se uspešno primenjuje već dve godine, a zasnovan je na gotovo desetogodišnjoj praksi organizacija civilnog društva u kulturi.

“Smatramo da je Magacin primer kojim svi možemo da se ponosimo i da ga čuvamo i unapređujemo, koji već funkcioniše i koji ne traži nikakva dodatna sredstva i nema nikakvih prepreka za njegov opstanak”, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS Radomir Lazović.

“Ovaj grad nema luksuz da se jedno ovako mesto zatvori, a kulturna scena nije zaslužila da se sa ovakvom nebrigom odnose prema njoj”, poručio je Lazović.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.