• Search form

12.02.2018 | 16:01

AICA Srbija: Nedopustivi pritisci požeških vlasti na struku

AICA Srbija: Nedopustivi pritisci požeških vlasti na struku

Srpska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA osudila je nove pritiske lokalnih vlasti u Požegi kojima je ovih dana ponovo izložena istoričarka umetnosti Slađana Petrović Varagić, navodeći da takvi nastupi predstavljaju opasnu pojavu u kojima se glas struke ne uzima u obzir, osporava ili tendenciozno nipodaštava.

AICA Srbija reagovala je povodom intervjua za TV Požega u kojem je predsednica Skupštine opštine Požega Zorica Mitrović iznela niz nekompetentnih ocena u vezi sa kolekcijom umetničkih dela nekadašnje Gradske galerije, otkupljenih na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za 2014. godinu.

“Najavljena je čak i izložba koja bi predstavila umetničke radove iz kolekcije, kako su naveli, ‘propale galerije’, javno izlažući ovaj put, pored koleginice Varagić, i imena umetnika Milovana Destil Markovića i Aleksandra Dimitrijevića. U vrlo proizvoljnim procenama umetničkih dela od strane lokalnih čelnika nijednom nije navedeno da su ta dela otkupljena na osnovu odluke stručne Komisije pri Ministarstvu kulture i informisanja”, navela je AICA Srbija, podsećajući da su tu komisiju činili dr Jerko Denegri, Univerzitet u Beogradu, profesor u penziji; Ljiljana Tadić, galerija Zvono, Beograd; dr Jasmina Čubrilo, Univerzitet u Beogradu, vanredni profesor; Anica Tucakov, Anonymoussaid, Beograd, istoričarka umetnosti; Maida Gruden, Dom kulture Studentski grad, Beograd, urednica likovnog programa, kustoskinja.

U pismu Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i Odboru Skupštine Srbije za kulturu, AICA Srbija navela je da, kao profesionalno udruženje likovnih kritičara i članica UNESCO-a, ima obavezu da reaguje i zaštiti svoje članove kao i struku koju sve češće valorizuju nestručni i ostrašćeni politički kadrovi.  

Podsećajući da je već reagovala povodom slučaja Slađane Petrović Varagić i njenog protivzakonitog smenjivanja sa mesta direktorke Kulturnog centra Požega, AICA Srbija podsetila je i na nedavno gašenje te institucije kulture, koja je bila jedna od najaktivnijih u Srbiji, čime je “anulirano sve ono što su poslednjih godina KC Požega i njoj pripadajuća galerija programima i visokim izlagačkim standardima donosili na polju decentralizacije kulturnih dešavanja u našoj zemlji”.

AICA Srbija poručila je da je nedopustivo da se visoko profesionalan angažman Slađane Petrović Varagić i programi Gradske galerije Požega, koji su stručno vrednovani od strane renomiranih istoričara umetnosti, kritičara, teoretičara, resornih institucija, kao i umetnici i njihov umetnički rad, degradiraju, banalizuju i karikiraju izjavama nestručnih pojedinaca.

“Ovakvi nastupi predstavljaju opasnu pojavu u kojima se glas struke ne uzima u obzir, osporava ili tendenciozno nipodaštava”, naglasila je AICA Srbija i apelovala i na druga umetnička udruženja da se oglase tim povodom i stanu u odbranu profesije, umetnika/ca i umetnosti.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.