• Search form

02.11.2017 | 15:23

Ukinut Kulturni centar Požega

Ukinut Kulturni centar Požega

Kulturni centar Požega ukinut je 2. novembra odlukom Skupštine opštine Požega, uprkos burnim reakcijama u stručnoj i široj javnosti. Većinom glasova odbornika SO Požega pokrenuta je ujedno i likvidacija preduzeća Sportski objekti i usvojena odluka o njihovom spajanju u novu ustanovu za sport i kulturu - Sportsko-kulturni centar Požega.

Jedan od najznačajnijih lokalnih kulturnih centara ukinut je dve godine nakon što su počeli pritisci na rad njegove uprave, odnosno tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, nestranačke ličnosti i ugledne istoričarke umetnosti i kustoskinje, koja je odbila da podnese ostavku na zahtev presednika Opštine Milana Božića, a potom je u februaru 2016. godine smenjena odlukom SO Požega. Apelacioni sud u Kragujevcu je u martu ove godine proglasio tu odluku nezakonitom.

Ukidanje KC Požega, osnovanog 1964. godine, obrazloženo je potrebom racionalizacije javnog sektora na osnovu preporuka Vlade Srbije, kao i usklađivanjem sa Zakonom o budžetskom sistemu, prema kojem indirektni budžetski korisnici ne mogu da budu javna preduzeća. Da bi preduzeće Sportski objekti ostalo na lokalnom budžetu, SO Požega odlučila je da ukine KC Požega, likvidira to preduzeće i spoji ih u novu sportsko-kulturnu ustanovu. Time bi se, kako je navedeno u obraloženju, obe ustanove mogle finansirati i dalјe iz opštinskog budžeta, a “ujedno će se ostvariti uštede zbog racionalnizacije u poslovanju novoosnovane ustanove”.

Stručna i šira javnost smatraju, međutim, da je pravi razlog nastavak političkih uticaja na sektor kulture.

Odbornica opozicije Gordana Stević izjavila je za portal SEEcult.org da pravi razlog za ukidanje KC Požega nije to što je zvanično navedeno, već je cilj bio da se “realizuje plan predsednika Opštine da Slađana Petrović Varagić ostane bez posla”.

Ocenjujući da ukidanje KC Požega predstavlja korak unazad u civilizacijskom smislu, Gordana Stević dodala je da se skupštinska većina ne obazire na mišljenje opozicije i da “nikakav argument tu ne pomaže”.

“Uporedila sam tokom rasprave današnju situaciju sa 1953. godinom kada su komunisti osnovali novu ustanovu koja se bavila obradom metala i imala poslastičarnicu i bioskop”, rekla je Gordana Stević, odbornica SPO i nekadašnja direktorka Narodne biblioteke Požega.

Predsednik Opštine Milan Božić odbacuje navode o političkoj motivaciji odluka SO Požega, navodeći da je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je funkcioner, ostala sada bez ijednog direktora u javnom sektoru.

“V.d. direktor sportsko-kulturne ustanove je nestranačka ličnost. Jedini direktor koji je imala SNS sada više nije direktor. U vlasti u kojoj 50 udela ima SNS nemamo sada nijednog svog direktora”, rekao je Božić, preneo je lokalni radio.

Stupanjem na snagu Odluke o ukidanju KC Požega, razrešavaju se i Upravni i Nadzorni odbor te ustanove.

Danom registracije Odluke o ukidanju KC Požega i otpočinjanja likvidacije ustanove kulture, zaposlenima u toj ustanovi prestaje radni odnos, dok privremeni organi uprave novoosnovane ustanove “Sportsko-kulturni centar Požega” imaju rok od 60 dana od imenovanja da donesu statut, predlog programa rada, kao i da na predlog v.d. direktora utvrde predlog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

U obrazloženju odluke pomenuto je da ukidanjem KC Požega i likvidacijom preduzeća Sportski objekti “neće biti umanjena delatnost jednog i drugog privrednog subjekta”, a ujedno će se “izvršiti racionalizacija broja izvršilaca i broja direktora, tako da će Skupština imenovati jednog direktora novoosnovane ustanove”.

KC Požega našao se u centru pažnje javnosti krajem 2015. godine, kada je, ubrzo po formiranju nove vladajuće većine, novi predsednik Opštine Milan Božić izneo niz kritika na račun te ustanove kulture i tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, optužujući je da je, između ostalog, odgovorna i za veliku gledanost rijaliti programa na tom području - u šta se uverio obilazeći domaćinstva tokom obavljanja svog veterinarskog posla.

Iako su Božićeve ocene o radu KC Požega i Gradske galerije izazvale burne reakcije u stručnoj javnosti i odbačene kao paušalne i neosnovane, od Slađane Petrović Varagić najpre je zatraženo da podnese ostavku, a kada je to odbila, razrešena je u februaru 2016. godine, uprkos podršci više od 2.500 građana koji su potpisali peticiju inicijative “Kultura za 5+ Požega”, kao i protesta umetničkih i kulturnih organizacija i ustanova kulture zbog neprihvatljivog mešanja partijske politike u pitanja struke (Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija NKSS, AICA – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar ...). I Ministarstvo kulture i informisanja negodovalo je bilo zbog smene direktorke, smatrajući da je ta odluka neprihvatlјiva i neobjašnjiva.

Apelacioni sud u Kragujevcu zaključio je u martu ove godine da je Slađana Petrović Varagić nezakonito smenjena sa mesta direktora, ali je uprkos time UO KC Požega raspisao konkurs za direktora, a odlukom SO Požega na to mesto je imenovan dotadašnji v.d. direktor Srđan Stevanović.

Predsednik Opštine Požega Milan Božić poručivao je u međuvremenu da Slađana Petrović Varagić – dok je on predsednik, neće biti direktorka čak i u slučaju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu, kojom je poništeno bilo rešenje SO Požega o njenom razrešenju.

I najava ukidanja KC Požega izazvala je burne reakcije, a Аsocijacija NKSS ocenila je da je reč o “vrhuncu političke bahatosti i vandalizma lokalnih političkih moćnika prema ustanovama kulture”.

Prema predlogu odluke o osnivanju nove sportsko-kulturne ustanove, njene delatnosti u oblasti kulture su: zaštita značajnih kulturnih dobara; umetničko stvaralaštvo; međunarodna kulturna saradnja; izgradnja, rekonstrukcija i održavanje objekata ustanova kulture u kojima se ostvaruju potrebe kulture u opštini; obezbeđivanje uslova za rad samostalnih umetnika; manifestacije i jubileji u oblasti kulture od značaja za opštinu; razvoj kulturno-umetničkog amaterizma i rad, održavanje i ostvarivanje programa ustanove kulture od značaja za opštinu. U oblasti sporta, delatnosti nove ustanove su: amaterska sportska takmičenja na otvorenom i u zatvorenom prostoru; rad otvorenih i zatvorenih sportskih objekata; organizovanje fizičkog vežbanja; organizovanje sportskih i sportsko – rekreativnih aktivnosti dece, omladine, radnih lјudi i građana; planiranje i izgradnja, održavanje i upravlјanje objektima za fizičku kulturu; stručni, propagadni i drugi poslovi u oblasti izičke kulture i
ostale rekreativne aktivnosti.

Opština Požega, kao osnivač, obezbeđuje poslovni prostor sa neophodnom opremom, kao i sredstva za početak rada ustanove i to: Sportsku halu u Požegi, fudbalsko igralište “FK Sloga” i pomoćne terene i objekte, gradski kupališni bazen sa ostalim pratećim objektima, objekat bioskopa i Gradske galerije Požega, vojni kompleks Doma vojske u Požegi, vozilo “Zastava Florida” i ostale pokretne stvari.

*screenshot TV Požega

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.