• Search form

02.11.2017 | 15:23

Ukinut Kulturni centar Požega

Ukinut Kulturni centar Požega

Kulturni centar Požega ukinut je 2. novembra odlukom Skupštine opštine Požega, uprkos burnim reakcijama u stručnoj i široj javnosti. Većinom glasova odbornika SO Požega pokrenuta je ujedno i likvidacija preduzeća Sportski objekti i usvojena odluka o njihovom spajanju u novu ustanovu za sport i kulturu - Sportsko-kulturni centar Požega.

Jedan od najznačajnijih lokalnih kulturnih centara ukinut je dve godine nakon što su počeli pritisci na rad njegove uprave, odnosno tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, nestranačke ličnosti i ugledne istoričarke umetnosti i kustoskinje, koja je odbila da podnese ostavku na zahtev presednika Opštine Milana Božića, a potom je u februaru 2016. godine smenjena odlukom SO Požega. Apelacioni sud u Kragujevcu je u martu ove godine proglasio tu odluku nezakonitom.

Ukidanje KC Požega, osnovanog 1964. godine, obrazloženo je potrebom racionalizacije javnog sektora na osnovu preporuka Vlade Srbije, kao i usklađivanjem sa Zakonom o budžetskom sistemu, prema kojem indirektni budžetski korisnici ne mogu da budu javna preduzeća. Da bi preduzeće Sportski objekti ostalo na lokalnom budžetu, SO Požega odlučila je da ukine KC Požega, likvidira to preduzeće i spoji ih u novu sportsko-kulturnu ustanovu. Time bi se, kako je navedeno u obraloženju, obe ustanove mogle finansirati i dalјe iz opštinskog budžeta, a “ujedno će se ostvariti uštede zbog racionalnizacije u poslovanju novoosnovane ustanove”.

Stručna i šira javnost smatraju, međutim, da je pravi razlog nastavak političkih uticaja na sektor kulture.

Odbornica opozicije Gordana Stević izjavila je za portal SEEcult.org da pravi razlog za ukidanje KC Požega nije to što je zvanično navedeno, već je cilj bio da se “realizuje plan predsednika Opštine da Slađana Petrović Varagić ostane bez posla”.

Ocenjujući da ukidanje KC Požega predstavlja korak unazad u civilizacijskom smislu, Gordana Stević dodala je da se skupštinska većina ne obazire na mišljenje opozicije i da “nikakav argument tu ne pomaže”.

“Uporedila sam tokom rasprave današnju situaciju sa 1953. godinom kada su komunisti osnovali novu ustanovu koja se bavila obradom metala i imala poslastičarnicu i bioskop”, rekla je Gordana Stević, odbornica SPO i nekadašnja direktorka Narodne biblioteke Požega.

Predsednik Opštine Milan Božić odbacuje navode o političkoj motivaciji odluka SO Požega, navodeći da je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je funkcioner, ostala sada bez ijednog direktora u javnom sektoru.

“V.d. direktor sportsko-kulturne ustanove je nestranačka ličnost. Jedini direktor koji je imala SNS sada više nije direktor. U vlasti u kojoj 50 udela ima SNS nemamo sada nijednog svog direktora”, rekao je Božić, preneo je lokalni radio.

Stupanjem na snagu Odluke o ukidanju KC Požega, razrešavaju se i Upravni i Nadzorni odbor te ustanove.

Danom registracije Odluke o ukidanju KC Požega i otpočinjanja likvidacije ustanove kulture, zaposlenima u toj ustanovi prestaje radni odnos, dok privremeni organi uprave novoosnovane ustanove “Sportsko-kulturni centar Požega” imaju rok od 60 dana od imenovanja da donesu statut, predlog programa rada, kao i da na predlog v.d. direktora utvrde predlog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

U obrazloženju odluke pomenuto je da ukidanjem KC Požega i likvidacijom preduzeća Sportski objekti “neće biti umanjena delatnost jednog i drugog privrednog subjekta”, a ujedno će se “izvršiti racionalizacija broja izvršilaca i broja direktora, tako da će Skupština imenovati jednog direktora novoosnovane ustanove”.

KC Požega našao se u centru pažnje javnosti krajem 2015. godine, kada je, ubrzo po formiranju nove vladajuće većine, novi predsednik Opštine Milan Božić izneo niz kritika na račun te ustanove kulture i tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, optužujući je da je, između ostalog, odgovorna i za veliku gledanost rijaliti programa na tom području - u šta se uverio obilazeći domaćinstva tokom obavljanja svog veterinarskog posla.

Iako su Božićeve ocene o radu KC Požega i Gradske galerije izazvale burne reakcije u stručnoj javnosti i odbačene kao paušalne i neosnovane, od Slađane Petrović Varagić najpre je zatraženo da podnese ostavku, a kada je to odbila, razrešena je u februaru 2016. godine, uprkos podršci više od 2.500 građana koji su potpisali peticiju inicijative “Kultura za 5+ Požega”, kao i protesta umetničkih i kulturnih organizacija i ustanova kulture zbog neprihvatljivog mešanja partijske politike u pitanja struke (Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija NKSS, AICA – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar ...). I Ministarstvo kulture i informisanja negodovalo je bilo zbog smene direktorke, smatrajući da je ta odluka neprihvatlјiva i neobjašnjiva.

Apelacioni sud u Kragujevcu zaključio je u martu ove godine da je Slađana Petrović Varagić nezakonito smenjena sa mesta direktora, ali je uprkos time UO KC Požega raspisao konkurs za direktora, a odlukom SO Požega na to mesto je imenovan dotadašnji v.d. direktor Srđan Stevanović.

Predsednik Opštine Požega Milan Božić poručivao je u međuvremenu da Slađana Petrović Varagić – dok je on predsednik, neće biti direktorka čak i u slučaju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu, kojom je poništeno bilo rešenje SO Požega o njenom razrešenju.

I najava ukidanja KC Požega izazvala je burne reakcije, a Аsocijacija NKSS ocenila je da je reč o “vrhuncu političke bahatosti i vandalizma lokalnih političkih moćnika prema ustanovama kulture”.

Prema predlogu odluke o osnivanju nove sportsko-kulturne ustanove, njene delatnosti u oblasti kulture su: zaštita značajnih kulturnih dobara; umetničko stvaralaštvo; međunarodna kulturna saradnja; izgradnja, rekonstrukcija i održavanje objekata ustanova kulture u kojima se ostvaruju potrebe kulture u opštini; obezbeđivanje uslova za rad samostalnih umetnika; manifestacije i jubileji u oblasti kulture od značaja za opštinu; razvoj kulturno-umetničkog amaterizma i rad, održavanje i ostvarivanje programa ustanove kulture od značaja za opštinu. U oblasti sporta, delatnosti nove ustanove su: amaterska sportska takmičenja na otvorenom i u zatvorenom prostoru; rad otvorenih i zatvorenih sportskih objekata; organizovanje fizičkog vežbanja; organizovanje sportskih i sportsko – rekreativnih aktivnosti dece, omladine, radnih lјudi i građana; planiranje i izgradnja, održavanje i upravlјanje objektima za fizičku kulturu; stručni, propagadni i drugi poslovi u oblasti izičke kulture i
ostale rekreativne aktivnosti.

Opština Požega, kao osnivač, obezbeđuje poslovni prostor sa neophodnom opremom, kao i sredstva za početak rada ustanove i to: Sportsku halu u Požegi, fudbalsko igralište “FK Sloga” i pomoćne terene i objekte, gradski kupališni bazen sa ostalim pratećim objektima, objekat bioskopa i Gradske galerije Požega, vojni kompleks Doma vojske u Požegi, vozilo “Zastava Florida” i ostale pokretne stvari.

*screenshot TV Požega

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.