• Search form

02.11.2017 | 15:23

Ukinut Kulturni centar Požega

Ukinut Kulturni centar Požega

Kulturni centar Požega ukinut je 2. novembra odlukom Skupštine opštine Požega, uprkos burnim reakcijama u stručnoj i široj javnosti. Većinom glasova odbornika SO Požega pokrenuta je ujedno i likvidacija preduzeća Sportski objekti i usvojena odluka o njihovom spajanju u novu ustanovu za sport i kulturu - Sportsko-kulturni centar Požega.

Jedan od najznačajnijih lokalnih kulturnih centara ukinut je dve godine nakon što su počeli pritisci na rad njegove uprave, odnosno tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, nestranačke ličnosti i ugledne istoričarke umetnosti i kustoskinje, koja je odbila da podnese ostavku na zahtev presednika Opštine Milana Božića, a potom je u februaru 2016. godine smenjena odlukom SO Požega. Apelacioni sud u Kragujevcu je u martu ove godine proglasio tu odluku nezakonitom.

Ukidanje KC Požega, osnovanog 1964. godine, obrazloženo je potrebom racionalizacije javnog sektora na osnovu preporuka Vlade Srbije, kao i usklađivanjem sa Zakonom o budžetskom sistemu, prema kojem indirektni budžetski korisnici ne mogu da budu javna preduzeća. Da bi preduzeće Sportski objekti ostalo na lokalnom budžetu, SO Požega odlučila je da ukine KC Požega, likvidira to preduzeće i spoji ih u novu sportsko-kulturnu ustanovu. Time bi se, kako je navedeno u obraloženju, obe ustanove mogle finansirati i dalјe iz opštinskog budžeta, a “ujedno će se ostvariti uštede zbog racionalnizacije u poslovanju novoosnovane ustanove”.

Stručna i šira javnost smatraju, međutim, da je pravi razlog nastavak političkih uticaja na sektor kulture.

Odbornica opozicije Gordana Stević izjavila je za portal SEEcult.org da pravi razlog za ukidanje KC Požega nije to što je zvanično navedeno, već je cilj bio da se “realizuje plan predsednika Opštine da Slađana Petrović Varagić ostane bez posla”.

Ocenjujući da ukidanje KC Požega predstavlja korak unazad u civilizacijskom smislu, Gordana Stević dodala je da se skupštinska većina ne obazire na mišljenje opozicije i da “nikakav argument tu ne pomaže”.

“Uporedila sam tokom rasprave današnju situaciju sa 1953. godinom kada su komunisti osnovali novu ustanovu koja se bavila obradom metala i imala poslastičarnicu i bioskop”, rekla je Gordana Stević, odbornica SPO i nekadašnja direktorka Narodne biblioteke Požega.

Predsednik Opštine Milan Božić odbacuje navode o političkoj motivaciji odluka SO Požega, navodeći da je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je funkcioner, ostala sada bez ijednog direktora u javnom sektoru.

“V.d. direktor sportsko-kulturne ustanove je nestranačka ličnost. Jedini direktor koji je imala SNS sada više nije direktor. U vlasti u kojoj 50 udela ima SNS nemamo sada nijednog svog direktora”, rekao je Božić, preneo je lokalni radio.

Stupanjem na snagu Odluke o ukidanju KC Požega, razrešavaju se i Upravni i Nadzorni odbor te ustanove.

Danom registracije Odluke o ukidanju KC Požega i otpočinjanja likvidacije ustanove kulture, zaposlenima u toj ustanovi prestaje radni odnos, dok privremeni organi uprave novoosnovane ustanove “Sportsko-kulturni centar Požega” imaju rok od 60 dana od imenovanja da donesu statut, predlog programa rada, kao i da na predlog v.d. direktora utvrde predlog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova.

U obrazloženju odluke pomenuto je da ukidanjem KC Požega i likvidacijom preduzeća Sportski objekti “neće biti umanjena delatnost jednog i drugog privrednog subjekta”, a ujedno će se “izvršiti racionalizacija broja izvršilaca i broja direktora, tako da će Skupština imenovati jednog direktora novoosnovane ustanove”.

KC Požega našao se u centru pažnje javnosti krajem 2015. godine, kada je, ubrzo po formiranju nove vladajuće većine, novi predsednik Opštine Milan Božić izneo niz kritika na račun te ustanove kulture i tadašnje direktorke Slađane Petrović Varagić, optužujući je da je, između ostalog, odgovorna i za veliku gledanost rijaliti programa na tom području - u šta se uverio obilazeći domaćinstva tokom obavljanja svog veterinarskog posla.

Iako su Božićeve ocene o radu KC Požega i Gradske galerije izazvale burne reakcije u stručnoj javnosti i odbačene kao paušalne i neosnovane, od Slađane Petrović Varagić najpre je zatraženo da podnese ostavku, a kada je to odbila, razrešena je u februaru 2016. godine, uprkos podršci više od 2.500 građana koji su potpisali peticiju inicijative “Kultura za 5+ Požega”, kao i protesta umetničkih i kulturnih organizacija i ustanova kulture zbog neprihvatljivog mešanja partijske politike u pitanja struke (Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija NKSS, AICA – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar ...). I Ministarstvo kulture i informisanja negodovalo je bilo zbog smene direktorke, smatrajući da je ta odluka neprihvatlјiva i neobjašnjiva.

Apelacioni sud u Kragujevcu zaključio je u martu ove godine da je Slađana Petrović Varagić nezakonito smenjena sa mesta direktora, ali je uprkos time UO KC Požega raspisao konkurs za direktora, a odlukom SO Požega na to mesto je imenovan dotadašnji v.d. direktor Srđan Stevanović.

Predsednik Opštine Požega Milan Božić poručivao je u međuvremenu da Slađana Petrović Varagić – dok je on predsednik, neće biti direktorka čak i u slučaju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu, kojom je poništeno bilo rešenje SO Požega o njenom razrešenju.

I najava ukidanja KC Požega izazvala je burne reakcije, a Аsocijacija NKSS ocenila je da je reč o “vrhuncu političke bahatosti i vandalizma lokalnih političkih moćnika prema ustanovama kulture”.

Prema predlogu odluke o osnivanju nove sportsko-kulturne ustanove, njene delatnosti u oblasti kulture su: zaštita značajnih kulturnih dobara; umetničko stvaralaštvo; međunarodna kulturna saradnja; izgradnja, rekonstrukcija i održavanje objekata ustanova kulture u kojima se ostvaruju potrebe kulture u opštini; obezbeđivanje uslova za rad samostalnih umetnika; manifestacije i jubileji u oblasti kulture od značaja za opštinu; razvoj kulturno-umetničkog amaterizma i rad, održavanje i ostvarivanje programa ustanove kulture od značaja za opštinu. U oblasti sporta, delatnosti nove ustanove su: amaterska sportska takmičenja na otvorenom i u zatvorenom prostoru; rad otvorenih i zatvorenih sportskih objekata; organizovanje fizičkog vežbanja; organizovanje sportskih i sportsko – rekreativnih aktivnosti dece, omladine, radnih lјudi i građana; planiranje i izgradnja, održavanje i upravlјanje objektima za fizičku kulturu; stručni, propagadni i drugi poslovi u oblasti izičke kulture i
ostale rekreativne aktivnosti.

Opština Požega, kao osnivač, obezbeđuje poslovni prostor sa neophodnom opremom, kao i sredstva za početak rada ustanove i to: Sportsku halu u Požegi, fudbalsko igralište “FK Sloga” i pomoćne terene i objekte, gradski kupališni bazen sa ostalim pratećim objektima, objekat bioskopa i Gradske galerije Požega, vojni kompleks Doma vojske u Požegi, vozilo “Zastava Florida” i ostale pokretne stvari.

*screenshot TV Požega

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.