• Search form

26.08.2014 | 15:23

Rezultati konkursa za otkup umetničkih dela u 2014.

Rezultati konkursa za otkup umetničkih dela u 2014.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je 26. avgusta rezultate konkursa za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, na osnovu kojeg je za 81 predlog institucija i organizacija rasporedilo 71,8 milion dinara, pri čemu se iznosi za pojedinačne radove umetnika kreću od oko 20.000 dinara do oko 10 miliona.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za konkurs bio je 98 miliona dinara, a na osnovu odluke Komisije, koju su činili: profesor Univerziteta u Beogradu u penziji dr Jerko Denegri, vanredna prof. Univerziteta u Beogradu dr Jasmina Čubrilo, Ljilјana Tadić iz galerije Zvono u Beogradu, kustoskinja i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu Maida Gruden i istoričarka umetnosti Anica Tucakov, raspoređeno je oko 26 miliona manje, odnosno ukupno je izdvojeno 71.801.480,91 dinara.

Na konkurs je pristiglo 253 prijava, a bio je otvoren od 2. aprila do 19. maja za umetnička dela u oblasti vizuelnih umetnosti koja su nastala u proteklih pet godina.

Najveći iznos za neki pojedinačni rad odobren je Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) za video rad “Confession/IspovestMarine Abramović (crno-belo, bez zvuka, 60’, edicija 5 + 2 AP) - 9.996.000,00 dinara.

MSUV je, gledano po institucijama, i ukupno dobio najviše sredstava, budući da mu je i za finansiranje umetničkih dela za kolekciju odobreno 8.505.649,00 dinara, a ta sredstva odnose se na radove Milice Tomić Ilije Šoškića, Mrđana Bajića, Uroša Đurića, grupe Irwin iz Slovenije, Dragoljuba Raše Todosijevića, Vesne  Perunović, Miloša Tomića, Jasmine Civic iz Slovenije, Vahide Ramujkić, Selmana Trtovca, Darinke Pop-Mitić, umetničke grupe diStruktura, Nataše Teofilović, Jelene Jureše, Petra Mirkovića, Gorana Jureše i Đorđa Odanovića.

Kulturni centar Beograda dobio je za kolekciju Oktobarskog salona 4,87 miliona dinara, a na spisku su Ana Adamović, Aleksandrija Ajduković, Radoš Antonijević, Mladen Bizumić, Dušica Dražić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Kaludjerović, Kiosk, Nataša Kokić, Ana Krstić, Vladimir Miladinović, Vladimir Nikolić, Mileta Prodanović, Maja Rakočević Cvijanov, grupa Škart, Dragolјub Raša Todosijević, Vladan Caričić, Dubravka Sekulić, Ivan Grubanov i Zoran Todorović.

Nešto manje od KCB-a dobila je za kolekciju Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu - 4,36 miliona dinara, a na njenom spisku su Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Miodrag B. Protić, Marija Dragojlović, Aleksandar Mladenović Leka, Vladimir Perić, Perica Donkov, Žolt Kovač, Milica Šujica/Milan Nenezić, Katarina Đorđević i Nikola Vukosavlјević.

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku dobila je 3,61 miliona za kolekciju koju čine radovi Anice Vučetić, Radomira Kneževića, Zdravka Joksimovića, Dragoslava Krnajskog, Žolta Kovača, Aleksandra Rafajlovića, Nevene Hadži Jovančić, Branke Kuzmanović, Marije Dragojlović, Vladimira Perića, grupa Škart i Urtika, Perice Donkova, Nađe Stamenović i Uroša Pajića. Takođe, galerija “Nadežda Petrović” dobila je 1,74 miliona dinara za rad “Zvezde ili anđeliMrđana Bajića (produkcija 966.000, naknada za umetnika 776.000), zatim 1,3 miliona za rad “Alegorija o čekićuŽivka Grozdanića Gere, 198.000 dinara za rad Miodraga Krkobabića, te oko 730.000 dinara za rad Milivoja Miška Pavlovića u dvorištu Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju u Čačku.

Muzeju grada Beograda odobreno je za finansiranje umetničkih dela za kolekciju 3,44 miliona dinara, a reč je o radovima Jasmine Kalić, Milice Tomić, Jelene Ilić, Milutina Dragojlovića, Nikole Žigona, Zorana Grebenarovića, Mrđana Bajića, Predraga Caranovića, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i Koste Bunuševca.

Gradski muzej Vršac dobio je 2,78 miliona za kolekciju koju čine radovi Pala Dečova, Javora Rašajskog, Živka Grozdanića Gere, Milana Blanuše, Bilјana Bakaluca i Zvonimira Santrača.

Kulturni centar Požega dobio je 2,43 miliona dinara za finansiranje kolekcije koju bi činili radovi Milovana Destila Markovića, Miluna Vidića, Aleksandra Dimitrijevića, Darka Babića i članova Društva za cerebralnu paralizu i plegije opštine Požega, Uroša Pavlovića, Uroša Pajića i Ljilјane Šunjevarić Arbajter.

Univerzitet u Novom Sadu dobio je 1,55 milion dinara za stalnu postavka umetničkih radova u centralnoj zgradi, odnosno za radove Marine Vojvodić, Bosilјke Zirojević Lečić, Gorana Despotovskog, Lidije Srebotnjak, Bojana Novakovića, Slobodana Kneževića, Zvonka Tilića, Jelene Sredanović, Gordane Kalјalović, Borislava Šuputa, Miroslava Šilića, Branke Janković Knežević, Ljubomira Vučinića i Dragana Matića i Dragana Živančevića.

Savremena galerija umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu dobila je 1,49 milion dinara za kolekciju, odnosno radove Slobodanke Stupar, Mirjane Bobe Stojadinović, Stevana Kojića, Dragomira Ugrena, Nine Todorović, Predraga Terzića, Selmana Trtovca, Svetlane Volic i Jelene Jureša.

Galerija SANU dobila je 1,4 milion dinara za tri rada Svetozara Arsića Basare, Dušana Otaševića i Todora Stevanovića.

Muzej u Smederevu dobio je 950.000 dinara za finansiranje kolekcije, odnosno za radove Radoše Antonijevića, Milorada Mladenovića i Dobrice Bisenića. Muzej u Smederevu dobio je i 800.000 dinara za diptih Ere Milivojevića, a Galerija Likovni susret u Subotici 500.000 za rad Balinta Sombatija.

Zavod za udžbenike u Beogradu dobio je oko 700.000 dinara za osavremenjivanje kolekcije, odnosno za radove Tijane Knežević, Žolta Kovača, Branislava Nikolića, Maneta Radmanovića i Tijane Rančić, a Sedma beogradska gimnazija 650.000 dinata za rad “Les champs vertsMihaela Milunovića.

Sredstva su dobile i pojedine organizacije, pa je, na primer,  Asocijacija Duga u Šapcu dobila oko 800.000 dinara za projekat uređenja prostora Infektivne klinike (Davor Dukić, Saša Tkačenko, Miodrag Varagić), a Kulturni front u Beogradu oko 570.000 za oslikavanje Osnovne škole Gornja Varoš (Lortek, Sleš, TKV, Ljudmila Stratimirović).

S obzirom da se konkurs odnosio na ustanove kulture čiji je osnivač pokrajina ili lokalna samoupava, među onima koji su dobili sredstva nema Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, niti Narodnog muzeja, čije su stalne postavke, inace, zatvorene zbog rekonstrukcije već godinama.

Ministarstvo kulture raspisalo je Konkurs za finansiranje umetničkih dela prvi put posle 2001. godine, kao instrument kulturne politike za podršku umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva.

Osim podrške produkciji savremenih umetnika i osavremenjivanja kolekcija ustanova kulture novim akvizicijama, cilјevi konkursa su i doprinos razvoju profesionalne saradnje javnog i civilnog sektora, doprinos sagledavanja kulture kao potencijala za pozitivan razvoj društva, širenje vizuelne kulture i veća vidlјivost stvaralaštva savremenih umetnika, kao i doprinos razvoju umetničkog tržišta savremene umetnosti i formiranja politike cena umetničkih dela.

Posebno je značajno, kako je saopštilo Ministarstvo, to što pored novih akvizicija dela za kolekcije ustanova, konkurs podržava i nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru, kao i saradnju umetnika i zdravstvenih i obrazovnih ustanova na oplemenjivanju radnog prostora. Na taj način je, kako je istaknuto u saopštenju, najširem krugu osetlјivih društvenih grupa, a posebno deci i mladima, omogućen ne samo edukativni uvid u savremenu produkciju, nego i aktivno učešće u stvaranju umetničkih dela, i to na teritoriji čitave Srbije.

Rezultati konkursa objavljeni su na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, a nalaze se i u PRILOGU (pdf)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.