• Search form

14.02.2019 | 14:52

Izabran deo članova NSK

Izabran deo članova NSK

Skupština Srbije izabrala je 14. februara manji deo članova Nacionalnog saveta za kulturu (NSK), među kojima nisu kandidati reprezentativnih umetničkih udruženja, koja su osporila legitimnost Zbirne liste kandidata, kao ni kandidati nekih drugih ovlašćenih predlagača.

Skupština je izabrala samo šest kandidata, i to četiri koje je sama predložila i dva kandidata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Tako su na predlog Vlade Srbije izabrani akademik Dušan Kovačević, koji je član i dosadašnjeg sastava NSK, te dr likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić.

Na predlog SANU izabrani su akademik Tibor Varadi i dopisni član SANU Miodrag Marković.

Narodna skupština nije izabrala nijednog člana NSK iz grupe kandidata koje su predložile ustanove kulture čiji su osnivači Republika, autonomne pokrajine i lokalne samouprave (dr Dragana Kovačić ili Vesna Bašić - na predlog Narodnog muzeja u Beogradu, Aleksandar Stamatović ili Nebojša Dugalić - na predlog Narodnog pozorišta u Beogradu, dr Dragana Milunović - na predlog Narodne biblioteke Srbije, te Bogdana Opačić ili Bojana Subašić - na predlog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka).

Takođe, nije izabran nijedan od kandidata koja su predložila reprezentativna udruženja i udruženja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, koja su i osporila ujedno listu kandidata (Duško Paunković ili Živorad Ajdačić - književno stvaralaštvo i prevodilaštvo, Dušan Rusalić - likovne umetnosti, primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura, Ivan Ilić ili Srđan Hofman - muzičko stvaralaštvo i Vladimir Logunov - pozorišna/filmska umetnost i umetnička igra, te na predlog Društva konzervatora Srbije - Aleksa Ciganović i dr Biljana Đorđević).

Poslanici nisu izabrali nijednog člana na predlog Saveta Univerziteta umetnosti (mr Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu), Konferencije univerziteta Srbije (prof. dr Čedomir Vasić) i nacionalnih saveta nacionalnih manjina (Karolj Viček, Vasvija Gusinac, Miroslav Jovičin i Vesna Milekić).

Predstavnici reprezentativnih umetničkih udruženja, koja su ovlašćeni predlagači kandidata za članove NSK, pozvali su 13. februara poslanike da ne glasaju za kandidate koji su se u njihovo ime našli na Zbirnoj listi, jer je utvrđena kršenjem procedure predviđene Zakonom o kulturi.

Predstavnici Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog književnog društva, Srpskog PEN centra, Udruženja kompozitora Srbije, kao i predstavnik Srpskog arheološkog društva, ukazali su na višestruko kršenje Zakona o kulturi u pogledu procedure predviđene za imenovanje članova NSK. Ocenili su da je ta tačka uvrštena na dnevni red vanrednog zasedanja parlamenta posle desetomesečnog čekanja samo zato da bi bila brzopotezno usvojena, s obzirom da većina poslanika opozicije bojkotuje rad parlamenta.

Zbirna lista kandidata za novi sastav 19-članog NSK sadržala je ukupno 29 imena, nakon što je Odbor za kulturu i informisanje 13. februara izbrisao ime Vojislava Brajovića, predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije, koji je još pre deset meseci odlučio da povuče kandidaturu u znak protesta upravo zbog kršenja zakonske procedure.

Sadašnjem sastavu NSK, inače, istekao je mandat još u maju 2016, a te godine mu je izmenama i dopunama Zakona o kulturi promenjen delimično i status, uključujući pravo da učestvuje u izradi strategije razvoja kulture.

U prvi saziv NSK, koji je izabran 25. maja 2011. godine na mandat od pet godina, ušli su: Mileta Prodanović, Vesna Injac Malbaša (1960-2015), Milica Todorović, Dušan Kovačević, Marina Nešković, Duško Paunković, Aleksandar Denić, Slobodan Vujović, Dušan Otašević, Miro Vuksanović, Egon Savin, Gordana Komad Arsenijević, Karolj Viček, Muhedin Fijuljanin, Goran Paskaljević, Isidora Žebeljan, Miroslav Mogorović, Ivana Stefanović i Žarko Dragojević.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav