• Search form

13.04.2018 | 17:35

Sporni kandidati za članove NSK, Brajović odustao

Sporni kandidati za članove NSK, Brajović odustao

Većina reprezentativnih umetničkih udruženja u oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva, te pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre, smatra da su kandidature Živorada Ajdačića i Vladimira Logunova za članove Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) nelegitimne i da su predložene kršenjem zakonske procedure, zbog čega apeluju na poslanike Skupštine Srbije da ih ne usvoje.

Na konferenciji za novinare koju je sedam umetničkih udruženja održalo dan nakon što je Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje potvrdio većinom glasova osporenu Zbirnu listu kandidata za članove NSK, saopšteno je i da predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović odlučio da se povuče iz kandidature za NSK u situaciji kada se “očigledno, iz prepoznatljivih razloga, krži zakon i grubo narušava procedura kako predlaganja, tako i izbora članova NSK”.

Navodeći da je sa osećanjem časti i ponosa prihvatio kandidaturu za člana NSK, Brajović je zahvalio na ukazanom poverenju kolegama iz grupacije umetničkih udruženja i naveo da, kao predsednik UDUS-a, ostaje posvećen radu i pripremama za obeležavanje sto godina rada tog udruženja, dodeli značajnih strukovnih nagrada, rešavanju brojnih problema u vezi sa statusom samostalnih umetnika i očuvanjem profesije u celini, kao i stvaranju uslova za početak rada u novim prostorijama u Nušićevoj 25, navedeno je u saopštenju koje je pročitao glumac Nebojša Ilić.

Brajovićeva kandidatura je, kako je ocenjeno, i bila glavni razlog za to što novi sastav NSK nije izabran ni dve godine posle isteka mandata, jer nije bila po volji vladajućih struktura. Zbog toga je na udruženja vršen pritisak da dobije protivkandidata, a nakon što su dva puta potvrdila da je Brajović njihov jedini kandidat, predsednik KOO Dušan Rusalić dopunio je prvobitnu listu kandidaturom Logunova bez konsultacija sa umetničkim udruženjima za oblast pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre.

“Rusalić je uzurpirao pravo na odlučivanje o kandidatima i, umesto da krivično odgovara, nagrađen je članstvom u NSK”, rekao je predsednik Upravnog odbora Udruženja književnih prevodilaca Srbije (UKPS) Duško Paunković, član NSK i prvi predsednik tog tela, koji je kandidat i za člana NSK u novom sastavu.

Paunković je rekao da to što je Brajović povukao kandidaturu ne znači da “kandidat koji je nelegalan postaje legalan”.

Paunković i sam ima protivkandidata – Živorada Ajdačića, koga je predložio KOO bez konsultacija sa tri od četiri reprezentativna udruženja u oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva (Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i UKPS), koja su tim povodom i ranije protestovala.

Budući da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije uvažio stav sedam umetničkih udruženja u vezi sa kandidaturama Logunova i Ajdačića, već ih je potvrdio usvojivši Zbirnu listu kandidata, predstavnici tih reprezentativnih udruženja, kako su naveli, sada mogu samo da se nadaju da će poslanici Skupštine Srbije stati u odbranu zakonitosti na raspravi o novom sastavu NSK.

Odgovornost za novonastalu situaciju prebacili su na Rusalića, smatrajući da je zloupotrebio zakonska ovlašćenja KOO koja se odnose samo na organizovanje postupka predlaganja kandidata za članstvo u NSK, a ne i na odlučivanje o kandidatima i njihovo predlaganje.

UDUS, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje filmskih glumaca i Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), dva puta su (2016. i 2017) odlučili da jedini kandidat za člana NSK za oblasti pozorišne, filmske umetnosti i umetničke igre bude Vojislav Brajović, o čemu su obavestili i KOO, ali i Ministarstvo kulture, koje je na osnovu dopisa ovlašćenih predlagača sačinilo Zbirnu listu i dostavilo je Odboru za kulturu i informisanje. Takođe, uoči sednice Odbora, o svemu su obavešteni i
predsednik tog tela Mirko Krlić i premijerka Ana Brnabić.

I Srpski PEN centar, SKD i UKPS obavestili su Odbor za kulturu i informisanje da ih KOO nije pozvao da se uključe u postupak predlaganja kandidata i da je time  grubo narušio i proceduru, i Zakon o kulturi. Iako nepozvana, tri reprezentativna udruženja dostavila su KOO svoj predlog kandidata – Duška Paunkovića, ali je KOO to ignorisao i proglasio kandidatom Živorada Ajdačica – kandidata samo jednog (od četiri) reprezentativnog udruženja iz oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštva (jedinog koje je član KOO).

Srpski PEN centar SKD i UKPS posebno napominju da bi Ajdačić morao da ima podršku bar jednog udruženja koje je steklo reprezentativnost u oblasti književnog prevodilaštva, ali on to nema, a kako je rečeno, sam sebe je i diskvalifikovao kao potencijalnog zastupnika interesa književnog prevodilaštva time što je svojevremeno izjavio da književno prevodilaštvo nije umetnost.

Budući da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije uvažio dostavljen stav sedam umetničkih udruženja u vezi sa kandidaturama Logunova i Ajdačića, već ih je potvrdio usvojivši Zbirnu listu kandidata, predstavnici tih reprezentativnih udruženja, kako su naveli, sada mogu samo da se nadaju da će poslanici Skupštine Srbije stati u odbranu zakonitosti na raspravi o novom sastavu NSK.

Prema rečima Aleksandre Čabraje iz UKPS, koja je i poslanica Skupštine Srbije i učestvovala je 12. aprila na sednici Odbora za kulturu i informisanje, nije iznenađena ishodom glasanja članova tog tela, jer je reč o “matrici po kojoj se sve radi”.

Čabraja je napomenula da su i poslanice Vesna Marjanović i Ana Stevanović, kao i ona sama, jasno rekle da je u pitanju kršenje zakonske procedure, ali je odgovor predstavnika vladajuće većine bio da se ne treba mešati u odnose umetničkih udruženja i da je dobro da bude više kandidata, jer je tako ceo proces navodno više demokratski.

Predstavnici umetničkih udruženja smatraju da su Ajdačić i Logunov predloženi kao protivkandidati Brajoviću i Paunkoviću zato što su po volji vladajućoj strukturi.

“Imamo posla sa ljudima koji su podobni”, rekao je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković, koji je učestvovao na sastancima KOO.

Posebno se osvrćući na kandidaturu Ajdačića, Živković je ocenio da je reč o “čoveku bez profesije”, koji “ništa u životu nije napravio”.

“U NSK treba da sede istaknuti umetnici i stručnjaci, a ne ljudi bez karijere!”, rekao je Živković.

Predsednik SKD Slaboljub Marković kratko je samo prokomentarisao da će “zbog narušavanja procedure i zakona, pisce u Andrićevoj zemlji predstavljati Žika Ajdačić”.

Gojko Božović iz Srpskog PEN centra rekao je da to što su dve kandidature za članstvo u NSK osporene sa stanovišta zakonitosti ne znači da neće biti usvojene u Skupštini. Naglasio je da mnoge odluke, međutim, mogu da budu donete, pa čak i sprovedene, ali ne mogu opstati u kulturnoj javnosti.

“NSK mora imati reprezentativnost i biti prihvaćen od stručne javnosti”, jer ako nastaje nasuprot stavovima umetničkih udruženja, onda se obesmišljava, rekao je Božović, dodajući da, na žalost, ima sve više primera da se institucije koje su dobro zamišljene kao savetodavna ili kontrolna tela na isti način obesmišljavaju i ostaju bez suštinskog sadržaja, a time i uticaja na kulturnu, medijsku ili drugu politiku.

“Zajedno sa drugim događajima koji ovih dana imaju stvarne i simboličke posledice, poput gradskog Konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi, postaje jasno da je kultura došla na red – ono što se odigralo na političkoj i ekonomskoj sceni, sada se događa u kulturi”, rekao je Božović.

Predstavnici umetničkih udruženja smatraju da ne mogu bitno da utiču na dalju sudbinu izbora NSK, a nadaju se da će Skupština Srbije, kao najviši zakonodavni organ, voditi računa o poštovanju zakona.

U suprotnom, kako je rekao Paunković, dva kandidata koja nemaju legitimitet možda će imati zvanje članova NSK, ali kulturna javnost ih neće prihvatiti.

Prema Zakonu o kulturi, 19 članova NSK bira se iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi na period od pet godina, od čega se četiri člana biraju na predlog reprezentativnih udruženja, vodeci računa o zastupljenosti svih profila (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo; likovne umetnosti, primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura; muzičko stvaralaštvo - kompozitori, izvođači; pozorišna umetnost, filmska umetnost i umetnička igra), pri čemu KOO organizuje postupak predlaganja.

Od osam kandidata na Zbirnoj listi za četiri člana NSK iz reda umetničkih udruženja samo Dušan Rusalić (likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura), nema protivkandidata. Uz Paunkovića ili Ajdačića (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo), Brajovića ili Logunova (pozorišna umetnost, filmska umetnost i umetnička igra), na Zbirnoj listi su i Ivan Ilić ili Srđan Hofman (muzičko stvaralaštvo - kompozitori, izvođači).

Na Zbirnoj listi su i četiri kandidata Vlade Srbije - diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, koji je član i dosadašnjeg sastava NSK, te dr likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, zatim kandidati za četiri člana NSK koje su predložile ustanove kulture - dr Dragana Kovačić ili Vesna Bašić (predlog Narodnog muzeja u Beogradu), Aleksandar Stamatović ili Nebojša Dugalić (predlog Narodnog pozorišta u Beogradu), dr Dragana Milunović (predlog Narodne biblioteke Srbije), te Bogdana Opačić ili Bojana Subašić (predlog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka). Jedan član NSK bira se iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a na predlog Društva konzervatora Srbije, kandidati su Aleksa Ciganović i dr Biljana Đorđević. Dva člana NSK biraju se na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je kandidovala akademike Predraga Pipera, Tibora Varadija i Ivana Jevtića, kao i dopisnog člana SANU Miodraga Markovića. Jednog člana NSK predlaže Savet Univerziteta umetnosti, a kandidat je mr Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu. Takođe, jedan član NSK bira se na predlog Konferencije univerziteta Srbije, a kandidat je prof. dr Čedomir Vasić. Dva člana NSK biraju se kao predstavnici nacionalnih manjina, a kandidati su Karolj Viček, Vasvija Gusinac, Miroslav Jovičin i Vesna Milekić, na osnovu predloga Koordinacije nacionalnih veća nacionalnih manjina.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.