• Search form

STIGLI PRVI REZIDENTI U REŽEVIĆE

/ MOBILNA KNJIŽEV...

STIGLI PRVI REZIDENTI U REŽEVIĆE

Prvi učesnici mobilne književne rezidencije u Reževićima su stigli: Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević, Lamija Begagić i Aleksandar Saša Ljubiša.

Kolonija je deo dugoročnog međunarodnog projekta “Pokretne kolonije” (Mobilne rezidencije) koji partnerski realizuju Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) iz Beograda, Za Druga iz Petrovca i Zeta centar iz Tirane.

Nakon nedavne lend art kolonije u selu Babe kod Beograda, književna kolonija u Crnoj Gori, koju organizuje Za Druga, okupiće desetak pisaca iz regiona, kao dalji iskorak u istraživanju tabua u današnjem vremenu, na fonu nezavisne kulturne scene i nezavisnih umetničkih akcija. Ideja tog projekta je da se među pozvanim piscima srednje i mlađe genaracije iz bivših jugoslovenskih republika produbi pitanje zabranjene, nedodirljive i prećutane stvarnosti koju živimo.

Na književnoj koloniji učestvovaće pisci: Goran Gocić, Nemanja Mitrović, Vladislava Vojnović, Aleksandar Ljubiša i prevodilac Slavica Agatonović iz Srbije, Faruk Šehić i Lamija Begagić iz BiH, Zoran Pilić i Mima Simić iz Hrvatske, te Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović iz Crne Gore.

U zbirci priča učesnika biće zastupljeni radovima na temu tabua u tranziciji i Olja Savičević-Ivančević i Roman Simić Bodrožić iz Hrvatske i crnogorska pesnikinja Dragana Tripković, koji iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da dođu u Crnu Goru.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav