• Search form

Na sopstveni pogon - utorak, 1. novembar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - utorak, 1. novembar

Predstava “Psi” ERGstatus plesnog teatra, izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija, pogled iz Beograda” o nekadašnjem Međuklupskom i autorskom festivalu autorskog filma u Puli, kao i razgovor o današnjoj radničkoj borbi i novo iščitavanje knjige “Bit i suvremenost” Vanje Sutlića sa kraja 60-ih, obeležiće u utorak, 1. novembra, program “Na sopstveni pogon” beogradske nezavisne kulturne scene, koji je proteklih nedelju dana predstavio više od 40 najraznovrsnijih sadržaja - predstava, izložbi, radionica, video projekcija, koncerata i javnih diskusija.

Predstava “Psi” ERGstatusa, u koreografiji Borisa Čakširana, koja problematizuje pitanje nasilja u današnjem društvu, biće igrana u 20 sati u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.

Prethodno će u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u 18 sati, biti otvorena izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija, pogled iz Beograda”, priređena u okviru istraživačke platforme “Nevidljivi MAFAF”, započete 2010. godine i usmerene ka arhiviranju, prikupljanju i prezentaciji građe o nekada najvećoj manifestaciji filmskog amaterizma u Jugoslaviji. Projekat “Nevidljivi MAFAF”, pokrenut 20 godina posle poslednjeg izdanja tog festivala, pokušaj je da se rekonstruiše i učini vidljivom njegova istorija kako bi bio primereno kontekstualizovan i valorizovan, kao i da bi se oživelo sećanje na tu zanimljivu i nekada najveću manifestaciju alternativnog i neprofesionalnog filmskog stvaralaštva u Jugoslaviji, koja se od 1965. do 1990.  održavala kao prethodnica filmskog festivala u Puli.

Beogradska izložba, realizovana u saradnji CZKD-a i udruženja MMC Luka iz Pule, obuhvata diskusije i filmske projekcije, koncipirane kao rezime dosadašnjeg i pogled u predstojeće istraživanje o specifičnostima, dometu i kontinuitetu jugoslovenskog filmskog amaterizma, u saradnji sa autorima, kritičarima i istoričarima.

Kustoskinja je Branka Benčić, koja je sa Aleksandrom Sekulić koncipirala program “MAFAF - Nevidljiva istorija, pogled iz Beograda”.

Prvog dana izložbe predviđene su projekcije kratkih filmova Tomislava Gotovca iz 1969, Ivana Faktora, Marijana Sušca, Josipa Alebića i Vlastimira Kusika iz 1979 i Vladimira Peteka iz 1972, a potom i razgovor na temu “Kontekst MAFAF-a, rekonstrukcija”, u kojem učestvuju Branka Benčić, Aleksandra Sekulić, Marko Babac, Jerko Denegri i Greg de Cuir.

Program “Na sopstveni pogon” nudi 1. novembra i otvorenu radionicu primenjenog pozorišta ApsArta - Pozorišta zajednice na Novom Beogradu, koju vodi rediteljka Aleksandra Jelić, dok je u BIGZ-u organizovana još jedna radionica brejkdensa (Recognize Crew).

Program obuhvata i razgovor o stanju radničke borbe u Srbiji sa predstavnicima radničkog sindikata "Sloga", koji Kontekst u mesnoj zajednici organizuje u sali MZ “Studentski grad” na Novom Beogradu, gde je otvorena i izložba “Radnik u protestu” Vladimira Miladinovića.

U CZKD-u, u okviru platforme “Učitelj neznalica i njegovi komiteti”, odnosno čitajuće grupe “Kratki kurs istorije mišljenja u Jugoslaviji”, biti reči o knjizi Vanje Sutlića “Bit i suvremenost” (1967), a moderator je Branimir Stojanović.

U Kulturnom centru Grad redstavljena je video instalacija “Kiosk dijalozi” sa intervjuima sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva, koje je organizacija Kiosk realizovala u okviru prošlogodišnjeg, 51. Oktobarskog salona.

U galeriji O3one do 5. novembra biće moguće videti fotografije japanskog umetnika Selija Jukija (Yuki), odnosno izložbu “Pokušavam da prebrojim zrna peska preostala na noktu”, koja je deo projekta srpsko-japanske saradnje “Yugo Japan Art”.

Takođe, u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” postavljena je izložba druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, u organizaciji ZMUC-a - Zemunskog malog umetničkog centra, a u prostoru Dah teatra - izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta.

Centar za razvoj fotografije predstavlja najbolje radove sa godišnjeg konkursa “Press Photo Serbia” u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

U Trećem Beogradu u toku je izložba ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, predstavnika Rusije na Bijenalu u Veneciji.

Manifestacija “Na sopstveni pogon” predstavlja do 5. novembra ukupno oko 80 programa na više od deset lokacija širom grada - od Zemuna do Krnjače.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav