• Search form

Na sopstveni pogon - ponedeljak, 31. oktobar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - ponedeljak, 31. oktobar

Beogradska nezavisna kulturna scena nastavlja u ponedeljak, 31. oktobra, intenzivan desetodnevni program “Na sopstveni pogon” izložbama, radionicama i javnim razgovorima.

U Magacinu u Kraljevića Marka u 17 sati biće održan javni sastanak/razgovor o tom kulturnom centru koji deluje od juna 2007. pod upravom Doma omladine Beograda, ali je njegov status ostao nejasan do danas. Ni četiri godine posle otvaranja Magacina nije realizovana prvobitna zamisao o multimedijalnom centru koji je trebalo da omogući organizacijama sa nezavisne kulturne scene samostalnu pripremu, produkciju i realizaciju programa, uz formalnu administraciju DOB-a, odnosno plaćene režijske troškove.

Magacin u Kraljevića Marka je, inače, jedan od više od deset prostora širom Beograda u kojima se od 25. oktobra do 5. novembra realizuje program “Na sopstveni pogon”, kao aktuelni presek aktivnosti oko 30 organizacija, kulturnih centara,  umetničkih grupa i inicijativa koje učestvuju u “Pogonu”.

Među njima je i Kulturni centar Grad koji nudi 31. oktobra još jedno izdanje “Delikatesnog ponedeljka”, programa u kojem ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i medija pripremaju ukusna jela za publiku. Ovoga puta to je DJ, producent i jedan od autora emisije "Idemo na Mars", Marko Milošević a.k.a. MKDSL, koji će pripremiti nteresantnu čorbu od krompira i praziluka.

U Gradu je predstavljena i video instalacija “Kiosk dijalozi” sa intervjuima sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva, koje je organizacija Kiosk realizovala u okviru prošlogodišnjeg, 51. Oktobarskog salona.

U galeriji O3one u 19 sati biće otvorena izložba japanskog umetnika Selija Jukija (Yuki) “Pokušavam da prebrojim zrna peska preostala na noktu”, koja je i deo projekta srpsko-japanske saradnje “Yugo Japan Art”.

Kulturni centar BIGZ i na početku nove nedelje jedno je od žarišta programa “Na sopstveni pogon”, pa publika ima priliku da upozna Kvaka teatar kroz glumačku radionicu neverbalne komunikacije koju vodi reditelj i pedagog Goran Cvetković. Rezultati te radionice, inspirisane zemljom i vatrom, biće predstavljeni 4. novembra u velikoj sali BIGZ-a.

U okviru programa “Na sopstveni pogon” moguće je obići još nekoliko izložbi koje su otvorene proteklih dana - u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” postavljena je izložba druge multimedijalne umetničke kolonije “Karavukovo 002”, u organizaciji ZMUC-a - Zemunskog malog umetničkog centra, a u prostoru Dah teatra - izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnjuZorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta. Kontekst u mesnoj zajednici organizator je izložbe “Radnik u protestuVladimira Miladinovića u sali MZ “Studentski grad”, a Centar za razvoj fotografije predstavlja najbolje radove sa godišnjeg konkursa “Press Photo Serbia” u Pres centru Udruženja novinara Srbije. U Trećem Beogradu u toku je izložba ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, predstavnika Rusije na Bijenalu u Veneciji.

Manifestacija “Na sopstveni pogon” predstavlja do 5. novembra ukupno oko 80 programa širom grada - od Zemuna do Krnjače.

Na svim lokacijama posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

KORISNI LINKOVI:

ZA MEDIJE
PUBLIKACIJA Na sopstveni pogon (pdf fajl, besplatno preuzimanje)
UČESNICI programa Na sopstveni pogon
PROGRAM SA SATNICOM
PROGRAM SA MAPAMA LOKACIJA

KLIP programa sa dzinglom Na sopstveni pogon

TWITTER Na sopstveni pogon
FB - Na sopstveni pogon
Flickr
 

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav