• Search form

Na sopstveni pogon - četvrtak, 27. oktobar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - četvrtak, 27. oktobar

Gostovanje Breta Bluma, američkog pisca i umetnika koji živi u Danskoj, godišnja izložba fotografija “Press photo Srbija” i nastup Greya Filastina, u okviru gostovanja Influncers festivala iz Barselone, obeležiće treći dan programa beogradske nezavisne kulture “Na sopstveni pogon”, koji 27. oktobra započinje i tribinski segment - diskusijom o položaju umetničkih organizacija u odnosu na kulturne institucije i civilni sektor.

Debata će biti održana u prostoru Dah teatra, a učestvovaće Milena Burić iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i direktorka Remonta - nezavisne umetničke asocijacije Darka Radosavljević, koja će moderirati razgovor.

To je prva je u nizu javnih diskusija u okviru programa “Na sopstveni pogon”,  koje će biti posvećene i ulozi nezavisnog kulturnog sektora u okviru projekta Beograd 2020 (28. oktobar, O3one) i problematici javnih prostora sa fokusom na Magacin u Kraljevića Marka (31. oktobar, MKM).

Privremene usluge, a trajna umetnička praksa” naziv je gostovanja pisca, umetnika i osnivača američkog kolektiva “Temporary Services” (Privremene usluge) Breta Bluma, koje u Reksu organizuju 27. oktobra taj kulturni centar i Biro Beograd.

“Privremene usluge” ne priznaju razliku između umetničke prakse i drugih stvaralačkih ljudskih nastojanja. Grupa ima ima izdavačku kuću za štampana i on-lajn izdanja pod nazivom “Half Letter Press” i dinamičnu izdavačku delatnost, a poznati su i po projektima u javnom prostoru i velikim kampanjama koje realizuju u eksperimentalnim socijalnim situacijama.

Blum, koji je rođen u Pitsburgu, a živi u Kopenhagenu, radi i sa Bonnie Fortune na projektu "The Mythological Quarter", inicijativi koja istražuje hranu, mesto i prostore grada, kreirajući budućnost na drugi način i uprkos trendu globalnih klimatskih promena. U Kopenhagenu, radi na velikom projektu u javnom prostoru gradske luke - koji predstavlja sistem postavljanja znakova, generisanih u najbližoj saradnji sa zajednicom i aktivističkim organizacijama.

Sa posetiocima u Reksu umetnik će razgovarati o prethodnom radu “Privremenih usluga”, saradnji sa drugim umetnicima i predstaviće izbor publikacija “Privremenih usluga” i “Half Letter Pressa”, a razgovor će moderirati Vladan Jeremić iz Biroa Beograd.

U okviru programa “Na sopstveni pogon”, 27. oktobra u Pres centru Udruženja novinara Srbije biće otvorena izložba nagrađenih fotografija sa godišnjeg konkursa “Press photo Srbija”, u organizaciji Centra za razvoj fotografije.

Za pobedničku fotografiju ovogodišnjeg konkursa “Press Photo Srbija”, čiji su rezultati predstavljeni u aprilu u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, proglašena je “Parada ponosa” Marka Đokovića, a nagrade su dodeljene i u pojedinačnim kategorijama.

Ovogodišnji, 13. konkurs “Press photo Srbija” organizovali su Asocijacija medijskih fotografa Srbije (AMFS), CRF i UNS, a u konkurenciji je bilo više od 1.200 pristiglih medijskih fotografija i foto-reportaža.

Deo programa “Na sopstveni pogon” 27. i 28. oktobra je i festival The Influencers iz Barselone, koji gostuje u Kulturnom centru Grad, a prve večeri predstaviće se audio-vizuelni umetnik Grey Filаstin.

Sinhronuzujući elektronsku muziku i žive ritmove iz ozvučene žičane korpe za namirnice sa video radovima, ovaj umetnik, koji je rođen u Los Anđelesu, a živi u Bаrseloni, publici priređuje nesvakidašnje performanse.

Filastinova muzika ima prizvuk transnacionаlne muzike sa izraženim bаsovima, uz kombinaciju nаjnižih frekvencija dab-stepа sа visokim ritmičnim tonovima, akustičnim žičanim zvucima, glasovima i uličnim šumovima.

"Muzika ispunjena oštrim zvucima, ali i melanholične slasti, zasigruno će osvojiti publiku sa različtiih muzičkih scena”, rekao je di-džej Raptur o Filastinovom prvom albumu “Burn it” (2006) koji je postao popularan širom sveta i bio reizdat u Francuskoj, Japanu i Americi. Drugi Filastinov album “Dirty bomb” (2009), Prefiks Mаg ocenio je kao "prototip globаlizovаnog urbаnog zvukа”.

Centar za pozorišna istraživanja ApsArt, nakon svečane završnice projekta “Primeni pozorište - promeni život” 26. oktobra u Kulturnom centru Rex, organizuje 27. oktobra u prostoru na Novom Beogradu (Pozorište zajednice) radionicu primenjenog pozorištа koju vodi Aleksandra Jelić.

Posetioci festivala “Na sopstveni pogon” moći će da vide i ranije otvorene izložbe “Kolektivne akcije” ovogodišnjih predstavnika Rusije na Venecijanskom bijenalu u Trećem Beogradu, “Arhitektura za poneti” Slobodana Maldinija u Magacinu u Kraljevića Marka, retrospektivu novinske fotografije u galeriji O3one, izložbu radova sa umetničke kolonije “Karavukovo 002” Zemunskog malog umetničkog centra (ZMUC) u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, kao i izložbu “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta, koja je do 5. novembra otvorena u prostoru Dah teatra.

Takođe, u KC Grad moguće je pogledati video instalaciju “Kiosk dijalozi” (video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva), a u BIGZ-u je otvoren poziv za treninge brejkdensa.

Intenzivan desetodnevni program “Na sopstveni pogon”, u kojem od 25. oktobra do 5. novembra učestvuje učestvuje gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, predstavlja raznovrsnosti i potencijale beogradske nezavisne kulturne scene, ukazuje na probleme i izazove sa kojima se ona suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje.

 

Satnica programa za četvrtak, 27. oktobar

Dah teatar, Marulićeva 8
14.00-19.00 Bazaart: IN MEMORIAM SRPSKOM SELU / DNK ZA VEŠTAČKU OPLODNJU - serija digitalnih foto-print kolaža, nastalih u okviru projekta "Mit kao sudbina" - izložba (25.10.-5.11.)
autor: Zoran Rajšić

KC Grad, Braće Krsmanović 4
14.00-20.00 KIOSK DIJALOZI - video intervjui sa srednjoškolcima na temu sećanja iz detinjstva - video instalacija (25.10.-5.11.)

Dah teatar, Marulićeva 8
17.00-19.00 Debata: POLOŽAJ UMETNIČKIH ORGANIZACIJA U ODNOSU NA KULTURNE INSTITUCIJE I CIVILNI SEKTOR

ApsArt - Pozorište zajednice, Narodnih heroja 30/II, Novi Beograd
17.00-19.00 ApsArt - Centar za pozorišna istraživanja - otvorena radionica primenjenog pozorištа
vodi reditelj: Aleksandra Jelić

KC Grad, Braće Krsmanović 4
18.00-20.00 KRUNO LOKOTAR: ZELENI MEGAHERC - program Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske tokom Beogradskog sajma knjiga - javni razgovori

KC Rex, Jevrejska 16
19.00 Biro Beograd/KC Rex: PRIVREMENE USLUGE, A TRAJNA UMETNIČKA PRAKSA - gostovanje umetnika i pisca BRETA BLUMA (SAD/Danska)
Moderacija i razgovor: Vladan Jeremić

Press centar Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova 6/III
19.00 Centar za razvoj fotografije: PRESS PHOTO SERBIA - godišnja izložba fotografija

BIGZ, Bulevar Vojvode Mišića 17/III
21.00 RECOGNIZE CREW - otvoreni treninzi breakdance-a

KC Grad, Braće Krsmanović 4
22.00 INFLUENCERS GRAY FILASTINE (Barselona) - koncert u sklopu Influncers festivala

Treći Beograd, Pančevački put bb, Dunavska obala
Predstavljanje umetničke grupe KOLEKTIVNE AKCIJE, ovogodišnjih predstavnika Rusije na Venecijanskom bijenalu - SABINE HENZGEN: PUTOVANJA IZVAN GRADA 1976-2010 - izložba (15.10-5.11.)

KC Magacin, Kraljevica Marka 4
SLOBODAN MALDINI: ARHITEKTURA ZA PONETI - projekti (21-31.10.) - nKA

O3ONE, Andrićev venac 12
TANJUG - retrospektiva novisnke fotografije - izložba (24-29.10.)

LICEULICE na svim lokacijama (25.10.-5.11.)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav