• Search form

JAVNI ČAS: TABUI TRANZICIJE

/ MOBILNA KNJIŽEV...

JAVNI ČAS: TABUI TRANZICIJE

Mobilna književna kolonija u Reževićima i Gimnazija Kotor organizovali su 26. septembra u amfiteatru te škole javni čas na temu “Tabui tranzicije” (Prećutna zbilja koju živimo), uz učešće pisaca iz regiona, čitanje delova njihovih tekstova i razgovor sa mnogobrojnom mladom publikom.

Učesnike je pozdravio Đorđe Gregović iz nevladine organizacije Za Druga iz Petrovca, koja je organizator mobilne književne rezidencije u Reževićima, u okviru dugoročnog međunarodnog projekta “Pokretne kolonije” (Mobilne rezidencije) koji partnerski realizuju Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) iz Beograda, Za Druga i Zeta centar iz Tirane.

Jedan od učesnika Vasko Raičević iz Crne Gore, koji se bavi dramom i pozorištem, govorio je o tranziciji u teatru, te o pozorištu kao izvoru paradoksa.

Učestvovala je i autorka poezije i kratkih priča Staša Aras iz Zadra, koja je i profesorka hrvatskog jezika i književnosti, te podgorički pisac Ognjen Spahić, autor romana “Hansenova djeca", koji je rekao da piše samo onda kada ima nešto važno da kaže. Autorka Lamija Begagić iz Sarajeva govorila je o književnom tekstu kao predmetu sumnje.

O stvaranju književnog dela sa nepedagoškog aspekta, već iz vizure slobodne forme govorio je Aleksandar Ljubiša iz Beograda, a Vladislava Vojnović iz Beograda predstavila je tabue tranzicije kroz interaktivnu komunikaciju sa učenicima.

Čitani su i tektovi iz Spahićevog romana “Mapa svijeta”, a dramaturg i jedan od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije Stefan Bošković čitao je segmente iz svog romana “Šamaranje”.

Učenici su bili najaktivniji u diskusiji u vezi sa fenomenima porodičnih tabua i predrasuda.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav