• Search form

07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9. septembra, uz razgovor o njegovom životu i radu 20 godina posle smrti, ali i o značaju i duhu 80-ih u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji, kao poslednjim godinama uoči njenog krvavog raspada koji je nagoveštavan i u Gerinoj umetnosti.

Izložba “Od grada do grada” ponudila je selekciju Gerinih radova iz svih faza stvaralaštva, uz dokumentarne fotografije, video-snimke i intervjue. Od Beograda, preko Njujorka do Pariza, od grupnih preko samostalnih izložbi u tim gradovima, od body paint umetničkih akcija u SKC-u i klubu Tunel u Njujorku, preko kolaža, monumentalnih slika, intimnih crteža i dokumentarnih fotografija, postavka pravi pun krug multimedijalnog stvaralaštva Gerzića, koji je preminuo 1998. u Beogradu u 37. godini.

Kao i Mileta Prodanović na otvaranju izložbe, i učesnici razgovora - filozof Zorica Tomić, vajar Aleksandar Gligorijević, istoričar umetnosti Nikola Šuica i arhitekta Slobodan Maldini, izrazili su nadu da će Gerzićevo raznovrsno i multimedijalno umetničko stvaralaštvo biti u dogledno vreme proučeno i teorijski obrađeno u monografskom izdanju koje odavno zaslužuje. Opisujući specifičnu dinamiku Gerinog lika i dela, kontekst u kojem je stvarao najpre u Beogradu, a po odlasku 1986. godine, i u Parizu, Njujorku i ponovo Parizu, učesnici razgovora istakli su njegovu autentičnost na umetničkoj sceni 80-ih, na kojoj je i inače bilo mnogo izrazitih pojedinaca.

“Bio je čovek od akcije, zato je bio i zanimljiv… Ako kažemo da je umetnost vrsta banditizma, jer se krše pravila, Gera je bio pravi beogradski bandit”, rekao je Aleksandar Gligorijević, Gerin dugogodišnji prijatelj, koji mu je i sam priredio tri izložbe, u saradnji sa njegovim bratom Borivojem Gerzićem.

Aktivan i kao likovni umetnik, i kao fotograf, dizajner omota ploča, protagonista muzičke scene kao osnivač benda VIA Talas, DJ na Akademiji i u Zvezdi, Gera je, prema mišljenju Gligorijevića, bio personifikacija 80-ih koje su donele individualnost. “Toga se režim i vlast uvek i plaše – bilo je mnogo pojedinaca koji su mislili svojom glavom, ali su se i umrežili… Ta mreža je postojala između svih oblika umetnosti, što je dalo značajnu socijalnu karakteristiku”, rekao je Gligorijević, napominjući i da je “Juga stvarno bila Juga” i da je to "pogodovalo toj vrsti banditizma”. Svemu je doprineo i socijalni mir, doduše na izdahu.

Prema rečima Gligorijevića, Gerzića nije lako shvatiti kao umetnika, jer je bio raznovrstan i sve ga je zanimalo. Bio je “spreman da momentalno reaguje na bilo kojoj površini i mediju i iskaže ono što mu je u tom trenutku u glavi”, istakao je Gligorijević, dodajući kao specifičnu Gerinu osobinu i to što je bio “deljiv sa svakim bez ostatka”.

Slobodan Maldini je konstatovao da je generacija 80-ih naslućivala šta će da se desi 90-ih i zato je “živela do daske, do poslednjeg daha”, rukovodeći se pravilom kršenja svih pravila. Ukazujući na Gerin nomadizam i kosmopolitizam, podsetio je i na njegovo mnogostruko učešće u gradskom životu 80-ih i mnogobrojne saradnje sa glavnim akterima muzičke scene, među kojima su bili EKV, Električni orgazam, Haustor, Idoli…

Nikola Šuica je istakao dinamiku koju je Gera oličavao i kao ličnost i kao umetnik, smatrajući da izložba odražava njegovo kretanje od ikonografije, preko odnosa prema strastima, ideji prepoznavanja teskobe, rokenrolu… Izložba “Od grada do grada” je za produktivno gledanje, rekao je Šuica, koji je Gerine radove uporedio sa delom Vilijama Blejka, posebno njegovim Pesmama nevinosti i iskustva.

Zorica Tomić je istakla da je Gerino delo izrazilo stav da telo pripada umetnosti, a ne korporacijama ili politici, kao što je to danas. Njegovo slikanje po telu članova EKV bilo je slikanje po telu otpora. “To su bili poslednji trzaji jednog otvaranja prema ideji oslobođenja koja je, u stvari, najavljivala skori kraj, koji je došao padom Berlinskog zida i novom vrstom totalitarne ideologije”, rekla je Zorica Tomić, između ostalog. Kao važnu temu u kontekstu Gerinog stvaralaštva, navela je i svojevrsnu “nevinu razularenost fantazma umetnika 80-ih, što je takođe bila najava nadolazeće apokalipse”. “Gera kroz delo i život pokazuje da imati integritet i biti slobodan znači ne biti u sistemu, a ne biti u sistemu znači nemati para. Danas umetnost postaje biznis, podleže logici kapitala…”, konstatovala je Zorica Tomić.

_ _ _

Projekat VOĐENJE
Produkcija: SEEcult.org, 2018.

Urednica: Vesna Milosavljević
Snimatelj: Kosta Aksentić
Montažerka: Marija Aranđelović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

SEEcult.org realizuje projekat “Vođenje” od 2012. godine, u saradnji sa galerijama-izlagačkim prostorima, odnosno umetnicima i kustosima odabranih izložbi.

Svratite na vođenje kroz bogatu arhivu od gotovo sto izložbi koje smo ovekovečili za sve koji su ih propustili, ali i za one koji nisu :)

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.