• Search form

03.09.2018 | 23:58

Brži od Beograda 80-ih

Brži od Beograda 80-ih

Retrospektivna izložba prerano preminulog beogradskog umetnika Dušana Gerzića Gere (1961-1998) otvorena je 3. septembra u Kulturnom centru Grad, uz muziku i prisećanje na vreme novog talasa 80-ih, čiji je bio jedan od protagonista pre odlaska u Njujork i Pariz.

Otvarajući izložbu “Od grada do grada”, priređenu povodom 20-godišnjice Gerine smrti, slikar i pisac Mileta Prodanović istakao je da je brzina bila jedna od njegovih glavnih karakteristika, kako u životu, tako i u umetničkom stvaralaštvu.

“Uvek kada pomislim na Geru, pomislim na njegov drugi nadimak… Uvek je bio brz, pojavljivao se i nestajao… Njegov nadimak za najuži krug prijatelja i familiju bio je Mišut. Bio je brz kao neki miš, takav je i ostao”, rekao je Prodanović, profesor Fakulteta likovnih umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Na izložbi u Gradskoj galeriji KC Grada, kako je primetio, nedostaje prva faza Gerinog rada, a to su, uslovno rečeno, bili slikani tatui, koji su bili i njegova kopča sa rokenrolom.

“To je bilo neko vreme koje bih veoma teško objasnio studentima ili generaciji naše dece... Cela scena je otišla u nekom čudnom pravcu…. Živeli smo između SKC-a, gde je Gera izlagao više puta, i Akademije. Ta neka brzina, koja mu je bila potrebna, u Beogradu mu nije bila dovoljna i otišao je u Njujork, gde je već postojala umetnička dijaspora”, rekao je Prodanović, podsećajući da se Gera iz Njujorka preselio u Pariz, gde je i ostvario najveći broj radova, a potom se u najgore moguće vreme vratio u Beograd, gde je 1998. i preminuo u 37. godini.

Stilski, kako je istakao Prodanović, svaki grad u kojem je Gera živeo ima neki svoj jezik, ali “ta neka brzina iz koje je prelazio iz jednog idioma u drugi u stvari je njegova suština”.

“Strašna brzina ogleda se i u vremenu proteklom od njegove smrti pre 20 godina. Ali, ako je neka uteha, dobro je što su njegovi radovi ostali u celini i što je Bora (Gerzić, umetnikov brat) uspeo da napravi jednu monografiju”, rekao je Prodanović i izrazio nadu da će Dušan Gerzić Gera dobiti u dogledno vreme i monografiju kakvu zaista zaslužuje.

Izložba “Od grada do grada”, koja je otvorena do 9. septembra, obuhvata četiri celine radova, nastalih u gradovima u kojima je Gera živeo, a deo njih ponuđen je na prodaju.

U okviru pratećeg programa izložbe, čije je otvaranje okupilo umetnike, muzičare i druge Gerzićeve prijatelje iz 80-ih, kao i mlađu publiku, 5. septembra u 19.30 sati biće održan razgovor “Gera i njegovi radovi - 20 godina kasnije”, koji će moderirati Dubravka Duca Marković. Kao učesnici su najavljeni dr Zorica Tomić, vajar Aleksandar Gligorijević, istoričar umetnosti Nikola Šuica i istoričar arhitekture Slobodan Maldini.

Potom će u 21.30 biti prikazan film “Ljubavnici” za koji je reditelj Žan-Mark Bar našao inspiraciju u delu Gerinog zivota u Parizu.

Gerinom izložbom KC Grad otvorio je novu izlagačku sezonu posle kraće letnje pauze, a ujedno je promenio ime svoje Velike galerije u Gradsku galeriju.

Gerini radovi predstavljeni su u Galeriji umetnika portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.