• Search form

02.09.2018 | 19:34

Gera - Od grada do grada

Gera - Od grada do grada

Retrospektivna prodajna izložba crteža, slika i kolaža Dušana Gerzića Gere (1961-1998) biće otvorena od 3. do 9. septembra u Kulturnom centru Grad u Beogradu, povodom 20-godišnjice od smrti tog umetnika, jednog od najoriginalnijih na beogradskoj sceni poslednjih decenija 20. veka, koji je živeo i radio i u Njujorku i Parizu.

Publika će na otvaranju izložbeOd grada do grada” imati priliku da vidi selekciju Gerzićevih dela iz svih faza stvaralaštva, uz dokumentarne fotografije, video-snimke i intervjue.

Od Beograda, preko Njujorka do Pariza, od grupnih preko samostalnih izložbi u tim gradovima, od body paint umetničkih akcija u SKC-u i klubu The Tunnel u Njujorku, preko kolaža, monumentalnih slika, intimnih crteža i dokumentarnih fotografija, postavka pravi pun krug multimedijalnog stvaralaštva Gerzića, koji je preminuo 1998. u Beogradu u 37. godini.

Gerzić je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu (1986), gde je bio i jedan od protagonista novog talasa - 1980. osnovao je grupu VIA Talas, tokom projekta “Artistička radna akcija”. Radio je kao DJ u klubovima “Akademija” i “Zvezda”, a tokom 80-ih je, kao grafički dizajner i fotograf sarađivao sa grupama Električni orgazam, Haustor, Idoli, D'Boys, Ekatarina Velika...

U Velikoj galeriji SKC-a 1985. godine predstavio je projekat “Inicijacije” - body-painting (u saradnji sa Marinom Švabić), 15-minutni film Loonar Gang (sa Slobodanom Pešićem) i trominutni artistički film Stella Who (sa Draganom Papićem). Iste godine ceo projekat prikazan je u zagrebačkom “Kulušiću”. Izlagao je na grupnoj izložbi Giovane Arte Yugoslava u Torinu, a potom u Galeriji SKC-a (Crteži, Nove freske).

Bik, ulje na platnu, 65x45 cm, 1995.

Krajem 1986. godine otišao je u Pariz na Ecole des beaux-arts, a potom 1987. u Njujork, gde je živeo i slikao naredne tri godine. Sa grupom internacionalnih umetnika 1991. godine u Parizu osnovao je dinamičnu umetničku koloniju La Forž, a u francuskoj prestonici je živeo, radio i izlagao do 1997.

Nov, kosmopolitski identitet učinio ga je nomadom-slikarem bez zavičaja, koji luta od Pariza do Njujorka i uključuje u opus sve što mu izgleda bitno za viziju neponovljivosti sadašnjice.

Najpoznatiji je po crtežima i ciklusima slika “Ratnici” (1991), “Lebdeća bića” (1992), “Bikovi” (1995) i “Crni ljudi” (1997).

Izlagao je samostalno, između ostalog, u Gallery 48 u Njujorku 1989, te galerijama Elysabeth Gouzy Longe i Atelier Bleu u Parizu 1991. Među grupnim izložbama na kojima je učestvovao su L' Art Sans Frontieres u Parizu 1987. i Majski salonu u Parizu 1993.

Na osnovu jednog perioda Gerzićevog života u Parizu, francuski glumac i režiser Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) snimio je 1999. godine film “Ljubavnici” (Lovers), koji je deo pratećeg programa izložbe u KC Gradu.

Portret, kombinovana tehnika na poklopcu kutije za cipele, 1992.

U Beogradu je 2011. godine priređena retrospektiva Gerzića, povodom pola veka od njegovog rođenja, a otvorena je bila u galeriji Uroboros, u prisustvu mnogobrojnih prijatelja i aktera umetničkog i gradskog života iz 80-ih i 90-ih godina.

U Beogradu je 2003. godine objavljena monografija “Gera: I, Myself & Others” (Istar), a 2013. i “Gerin skicen-blok” (SAI).

Taxi, ulje na platnu, 1997.

Na izložbi “Od grada do grada” u KC Gradu selekcija radova iz obimnog opusa Gerzića razvrstana je u četiri celine, a odabrana dela biće stavljena na prodaju.

Za ovu priliku radovi su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela pripada kolekciji umetnikovog brata Borivoja Gerzića koji već godinama u kontinuitetu podseća na njegovo stvaralaštvo kroz koje je moguće sagledati i buran period istorije 80-ih i 90-ih godina na ovim prostorima.

Gera, Toronto, 1989.

U okviru izložbe u KC Gradu, 5. septembra u 19.30 sati biće održan razgovor “Gera i njegovi radovi - 20 godina kasnije”, koji će moderirati Dubravka Duca Marković, a kao učesnici su najavljeni dr Zorica Tomić, vajar Aleksandar Gligorijević, istoričar umetnosti Nikola Šuica i istoričar arhitekture Slobodan Maldini.

Potom će u 21.30 biti prikazan film “Ljubavnici”, ljubaznošću reditelja Žan-Marka Bara. Film obrađuje deo Gerinog zivota u Parizu, a u glavnim ulogama su Sergej Trifunović i Elodie Bouchez. Biće prikazan bez prevoda (jezici u filmu su srpski, engleski i francuski).

Gerzićevom izložbom KC Grad otvara novu izlagačku sezonu posle kraće letnje pauze, a ujedno menja ime svoje Velike galerije u Gradsku galeriju.

Gerzićevi radovi predstavljeni su na sajtu dusangerzicgera.com, kao i u Galeriji umetnika portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.