• Search form

04.04.2018 | 19:23

Ulrih Zajdl gost 11. Beldoksa

Ulrih Zajdl gost 11. Beldoksa

Cenjeni austrijski reditelj Ulrih Zajdl biće specijalni gost 11. Beldoksa u Beogradu, koji će prirediti retrospektivu njegovih provokativnih filmova - od najranijih do savremenih radova.

U okviru retrospektive, u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano šest Zajdlovih dugometražnih filmova koji obuhvataju njegovu celokupnu karijeru, počev od “Mature” (Der Ball) iz 1982. godine, preko “Good News” (1990), “Loss is to be expected” (1992), “Animal love” (1996), “Jesus, you know” (2003) i “In the basement” (2014).

Jedan od najvažnijih reditelja današnjice, Zajdl je poznat publici pre svega po filmovima “Uvoz/Izvoz”, “Safari” i po trilogiji “Raj: Ljubav”, “Raj: Vera” i “Raj: Nada”.

U Srbiji je boravio 2016. godine na 23. Festivalu evropskog filma Palić, koji mu je dodelio nagradu “Aleksandar Lifka”, a tada je izazvao veliku pažnju pozivom kolegama da se odupru logici tržišta i željama masovne publike, jer samo tako mogu održati evropsku kinematografiju živom.

Rođen u Beču 1952. godine, Zajdl je bogatu karijeru u dokumentarizmu započeo diplomskim filmom “Matura”, zbog kojeg je izbačen sa filmske akademije. “Matura” je satirični dokumentarac snimljen u gradu Horn, mestu u kojem je odrastao i prati pripreme za održavanje maturske večeri, tokom koje dolazi do ogoljavanja klasnih razlika u austrijskom društvu.

Zajdlov stil odlikuje oštar filmski izraz, beskompromisnost i kontroverznost i a pretežno se bavi potisnutim pukotinama savremenog evropskog društva. U većini slučajeva se odlučuje na pripovedanje o globalnim problemima kroz prizmu malih, nevidljivih ljudi na margini društva, te iz pojedinačnog govori o opštem ili, prema njegovim rečima – fokusira se na “velike, male životne stvari”.

Zajdlovo gostovanje na 11. Beldoksu, koji će biti održan od 7. do 11. maja, omogućio je Austrijski kulturni forum.

Ranije je najavljeno da će američki reditelj Ejbel Ferara biti počasni gost 11. Beldoksa, na kojem će prikazati dokumentarni film “Trg Vitorio” (Piazza Vittorio), kojim slavi čuvenu rimsku pjacu, njenu živost i raznolikost.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće otvoren 7. maja u Sava centru premijerama domaćih dokumentarnih filmovaSlatko od NištaBorisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića.

Osim domaće i međunarodne selekcije, 11. Beldocs ponudiće i brojne prateće programe, među kojima su se Feel Good Movies i Biografski dokumentarci pokazali najvoljenijima.

Festival će biti održan u Sava centru, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Domu sindikata, kao i u salama Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj i Uzun Mirkovoj.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.