• Search form

21.03.2018 | 18:25

Ferara počasni gost 11. Beldocsa

Ferara počasni gost 11. Beldocsa

Američki reditelj Ejbel Ferara (Abel Ferrara) biće počasni gost 11. Beldocs festivala u Beogradu, na kojem će prikazati dokumentarni film “Trg Vitorio” (Piazza Vittorio), kojim slavi čuvenu rimsku pjacu, njenu živost i raznolikost.

Iako poznat najširoj publici po igranim filmovima, Ferara je potpisao i značajan broj dokumentaraca, u kojima se mahom vraća na mesta odakle je potekao ili se bavi onim što ga se lično tiče. Dok je u dokumentarnom filmu “Ulica Malberi” (2010) rekonstruisao mesto na kojem je započeo filmsku karijeru 1975, a dokumentarcem “Chelsea on the Rocks” oživeo čuveni hotel Čelzi u Njujorku, Ferara u filmu “Trg Vitorio” nudi hroniku najživljeg trga u Rimu, na kojem žive i Rimljani, i Azijati, i Afrikanci, i Indijanci. Prolazeći trgom, Ferara se upušta u razgovore sa njima o njihovom poreklu, razlogu dolaska, želji za ostankom… Zbog svoje slikovite strukture, Trg Vitorio postao je i stecište mnogih umetnika, kao i samog Ferare, koji strukturom dokumentarnog filma uspeva da prodre do srži njegove jedinstvene dimenzije, pokazujući zašto je Trg Vitorio bio inspiracija i drugih sjajnih autora. Među njima je bio i Pazolini kome je posvetio prethodni film, sa Viljmom Defoom.

Trg Vitorio” je, inače, jedan od dva dokumentarca koje Ferara potpisuje u prošlogodišnjoj produkciji. Drugi film - “Uživo iz Francuske”, posvećen je oslikavanju živog izvođenja muzike, koju je Ferara koristio za svoje igrane filmove.

Ferara je gradio karijeru na žanrovski i tematski krajnje različitim ostvarenjima.

Rođen u Bronksu, Ferara je počeo karijeru snimajući filmove Super 8 kamerom. Za njega se pročulo zahvaljujući filmovima “Driller Killer” i “Ms. 45” koji su, ispunjeni žestinom i nasiljem, kao i osobenom stilizacijom, postavili visoko lestvicu očekivanja od njegovih potonjih radova.

Koliko god da su studiji želeli da ga prisvoje, ostao je dosledan svom avangardnom pristupu filmu, te je tako potpisao neka od kultnih ostvarenja, poput “Zlog poručnika” (1992), rađenog u gotovo dokumentarističkom maniru, koji je upravo i naglasio Ferarinu težnju ka jeftinim, a provokativnim delima.
 
Ferarina obrada “Kradljivaca tela”, te vampirska poslastica “Zavisnost”, triler “Zmijske oči” sa Madonom, crnohumorna “Sahrana”, religijska ekstravagancija “Marija” i brza komedija “Priče o gogo igračicama”, obogatile su na različite načine njegovu karijeru sve do novog doba kada potpisuje apokaliptični “4:44 Poslednji dan na zemlji” i biografski “Pazolini”  o svom omiljenom autoru i inspiraciji.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće otvoren 7. maja u Sava centru premijerama domaćih dokumentarnih filmovaSlatko od NištaBorisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića.

Osim domaće i međunarodne selekcije, 11. Beldocs ponudiće i brojne prateće programe, među kojima su se Feel Good Movies i Biografski dokumentarci pokazali najvoljenijima.

Festival će biti održan u Sava centru, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Domu sindikata, kao i u salama Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj i Uzun Mirkovoj.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.