• Search form

06.03.2018 | 19:55

Domaći dokumentarci na otvaranju 11. Beldocsa

Domaći dokumentarci na otvaranju 11. Beldocsa

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće otvoren 7. maja u Sava centru premijerama domaćih dokumentarnih filmova “Slatko od NištaBorisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića, čime organizatori žele da ukažu na uspon srpskih dokumentarista, koji se i ove godine takmiče u posebnoj kategoriji za festivalska priznanja.

Mitićev film “Slatko od Ništa”, prikazan i na proteklom ZagrebDoxu, satirična je dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da se obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografija u 70 zemalja, muziku su pisali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje se sve vreme obraća u stihu, pozajmio je Igi Pop.

Slatko od Ništa” imao je svetsku premijeru na 70. Festivalu u Lokarnu, nakon čega je primljen na više desetaka festivala i bijenala umetnosti, uključući IDFA (Masters), Moskva FF, CPH:DOX, Sofia FF, Docudays Kiev, Tempo Stockholm, DocPoint Tallinn, Institute for Contemporary Art London, Centre d’art contemporain Geneve...

Mitić je autor još tri dokumentarna filma (Pretty Dyana, UNMIK Titanik, Doviđenja, kako ste?), koja su prikazana na više od 200 festivala, nagrađena 25 puta i emitovana na 20 međunarodnih televizija.

Drugi film odabran za otvaranje 11. Beldocsa, “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića, priča je iz prošlosti. Proslavljeni strip crtač Aleksandar Zograf otkriva u filmu neobični strip iz Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji.

Zaintrigiran, Zograf započinje istragu kroz život kreatora Kaktus Kida – manje poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar bio uhapšen odmah po oslobođenju Beograda 1944. Optužen da je bio Gestapo agent, ubrzo je i pogubljen. Zografova istraga otkriva daleko kompleksniju priču: Kockarov identitet i umetnički radovi bili su ukradeni, vrlo je verovatno da je bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile i da je crtao antikomunističku propagandu za naciste…

Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi… Na scenariju je radio Vladimir Simić, direktor fotografije je Kosta Glušica, muziku potpisuje Kralj Čačka, a produkciju je izvela Tuna Fish Studio.

Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je premijere upravo na Beldocsu.

I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, koji je drugi put podržan od Evropske unije kroz program kreativna Evropa, odnosno potprogram Mediji.

Osim domaće i međunarodne selekcije, 11. Beldocs ponudiće od 7. do 14. maja i brojne prateće programe, među kojima su se Feel Good Movies i Biografski dokumentarci pokazali najvoljenijima.

Festival će biti održan u Sava centru, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Domu sindikata, kao i u salama Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj i Uzun Mirkovoj.

Od ove godine uvedena je i nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije.

Nakon Berlinala, sledeći krug se odnosi na putovanje u Kan, a drugi krug je počeo 12. februara.

Prema propozicijama, takmičar treba da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na bilo kojoj od mogućih platformi (VoD, SVoD, bioskop, festival, televizija, itd.), objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmćallenge. Nakon određenog vremena, organizatori takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu.

Prošle godine, na jubilarnom 10. Beldocsu, najboljim domaćim dokumentarnim filmom proglašen je “GoraStefana Maleševića, koji je nagrađen i za najbolju kameru, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio dokumentarac “Bez nazivaMihaela Glavogera i Monike Vili.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.