• Search form

12.04.2018 | 18:25

Odbor za kulturu potvrdio listu kandidata za NSK

Odbor za kulturu potvrdio listu kandidata za NSK

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje potvrdio je 12. aprila Zbirnu listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu (NSK), nakon rasprave u kojoj su poslanici opozicije, na osnovu dopisa više reprezentativnih umetničkih udruženja, upozorili na povredu zakonske procedure prilikom predlaganja pojedinih kandidata.

Zbirna lista kandidata za novi sastav 19-članog NSK, koju je sačinilo Ministarstvo kulture i informisanja na osnovu predloga osam ovlašćenih predlagača, sadrži ukupno 30 imena.

Odbor za kulturu i informisanje je većinom glasova prisutnih članova (sedam za, dva protiv) ustanovio da je Zbirna lista sačinjena u skladu sa čl 16 Zakona o kulturi, odnosno da su preldoge podneli svi ovlašćeni predlagači.

Predsednik Odbora Mirko Krlić naglasio je na početku sednice, inače prve u proteklih šest meseci, da posao tog skupštinskog tela nije da raspravlja o odnosima među udruženjima, ili da “ulazi u pojedinosti biografija” kandidata za NSK, o kojima će se izjasniti poslanici na sednici parlamenta.

Poslanice Vesna Marjanović i Demokratske stranke (DS) i Ana Stevanović iz Dosta je bilo ukazale su, međutim, da više umetničkih udruženja smatra da je došlo do povrede zakonitosti postupka predlaganja kandidata za članstvo NSK u slučaju kandidature Živorada Ajdačica i Vladimira Logunova.

Četiri člana NSK biraju se na predlog reprezentativnih udruženja, a kandidati na Zbirnoj listi su: Duško Paunković ili Živorad Ajdačić (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo), Dušan Rusalić (likovne umetnosti, primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura), Ivan Ilić ili Srđan Hofman (muzičko stvaralaštvo (kompozitori, izvođači) i Vojislav Brajović ili Vladimir Logunov (pozorišna umetnost, filmska umetnost i umetnička igra). KOO je pritom dostavio predloge za Ajdačića, Rusalića, Ivana Ilića i Brajovića, te naknadno za Logunova, iako se umetnička udruženja koja nisu u KOO protive kandidaturama Ajdačića i Logunova.

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije, kako je podsetila Ana Stevanović, još u oktobru 2017. godine javno su se usprotivili kandidaturi Ajdačića, smatrajući da ne zadovoljava zakonom predviđene uslove za članstvo u NSK. Takođe, udruženja filmskih umetnika, dramskih umetnika, filmskih glumaca i baletskih umetnika, dostavila su dopis kojim naglašavaju da su isključivo za Vojislava Brajovića, pa se postavlja pitanje zbog čega je KOO dostavio naknadno i kandidaturu Vladimira Logunova.

Budući da su reprezentativna umetnička udruženja upozorila ih KOO nije blagovremeno obavestio o procesu kandidature, te da nema nadležnost da predlaže kandidate za članstvo u NSK, već je ovlašćen samo da organizuje proces kandidovanja, Vesna Marjanović je rekla da ne bi bilo dobro da Odbor za kulturu i informisanje pređe preko toga, “skine odgovornost sa sebe u razmatranju zakonitosti postupka i prepusti ga glasačkoj mašini”. Tako će, kako je dodala, proći “kandidati koji po svemu sudeći nisu predloženi od kolega, niti na način i po proceduri koju zahteva Zakon o kulturi”.

I Ana Stevanović ocenila je da se ne mogu prihvatiti predlozi kandidatura Ajdačića i Logunova i pozvala članove Odbora da ih odbace kao neligitmne, odnosno uvaže stavove umetničkih udruženja koja im se protive, a nisu u sastavu KOO.

“Imamo ovde konkretno kršenje zakona, ne ulazimo u bilo kakve odnose među njima… Ako je propisano da KOO ne može da predlaže članove, već samo da organizuje kandidovanje, a imamo situaciju da je predložio člana, to je očigledno kršenje procedure”, rekla je Ana Stevanović i apelovala “na zdrav razum i poštovanje zakona”.

Sekretar Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić rekao je da je Ministarstvo samo objedinilo listu kandidata, te da nije vlasno da ulazi u predloge ovlašćenih predlagača koji su dostavljeni na memorandumima, sa delovodnim pečatima, potpisima…

“Istine radi, Ministarstvo je primilo predlog KOO, ali isto tako i predloge ovih udruženja koja su se izuzela iz KOO”, rekao je Jovičić, ističući da Ministarstvo nije uklonilo nijedno predloženo ime, već dodalo sve predloge i objedinilo ih.

I poslanici Marko Atlagić i Jadranka Jovanović iz Srpske napredne stranke zahvalili su Ministarstvu na dostavljanju liste kandidata i izneli stav da ne bi trebalo ulaziti u odnose među udruženjima.

Jadranka Jovanović je istakla da joj je lično stalo da se ne krši zakon, ali je dodala da joj “nekako ovo liči na borbu da se pošto poto odbiju dva kandidata kroz formu rasprave da li je to zakonski ili nije”.

Uz osam kandidata umetničkih udruzenja, na Zbirnoj listi kandidata za NSK su i četiri kandidata Vlade Srbije iz reda istaknutih umetnika i stručnjaka - diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, koji je član i dosadašnjeg sastava NSK, te dr likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, zatim kandidati za četiri člana NSK koje su predložile ustanove kulture, čiji je osnivac Republika, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave - dr Dragana Kovačić ili Vesna Bašić - na predlog Narodnog muzeja u Beogradu, Aleksandar Stamatović ili Nebojša Dugalić - na predlog Narodnog pozorišta u Beogradu, dr Dragana Milunović - na predlog Narodne biblioteke Srbije, te Bogdana Opačić ili Bojana Subašić - na predlog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Jedan član NSK bira se iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a na predlog Društva konzervatora Srbije, kandidati su Aleksa Ciganović i dr Biljana Đorđević. Dva člana NSK biraju se na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je kandidovala akademike Predraga Pipera, Tibora Varadija i Ivana Jevtića, kao i dopisnog člana SANU Miodraga Markovića. Jednog člana NSK predlaže Savet Univerziteta umetnosti, a kandidat je mr Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu. Takođe, jedan član NSK bira se na predlog Konferencije univerziteta Srbije, a kandidat je prof. dr Čedomir Vasić. Dva člana NSK biraju se kao predstavnici nacionalnih manjina, a kandidati su Karolj Viček, Vasvija Gusinac, Miroslav Jovičin i Vesna Milekić, na osnovu predloga Koordinacije nacionalnih veća nacionalnih manjina.

Nacionalnom savetu za kulturu istekao je mandat još 2016. godine, a te godine mu je izmenama i dopunama Zakona o kulturi promenjen delimično i status, uključujući pravo da učestvuje u izradi strategije razvoja kulture. U međuvremenu je trajalo predlaganje kandidata za novi 19-člani sastav NSK, praćeno povremeno sporovima u javnosti u vezi sa pojedinim predlozima.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.