• Search form

17.10.2017 | 22:23

Osporena kandidatura Ajdačića za člana NSK

Osporena kandidatura Ajdačića za člana NSK

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije saopštili su da ne prihvataju kandidaturu Živorada Ajdačića za člana Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) za oblast književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva.

Ajdačić ne može biti kandidat za člana NSK na predlog reprezentativnih udruženja, jer se tri od ukupno četiri reprezentativna udruženja iz oblasti književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva izričito protive njegovoj kandidaturi, saopštili su Srpski PEN centar, SKD i UKPS, navodeći da su prilikom izbora Ajdačića za kandidata za NSK grubo narušeni Zakon o kulturi i zakonska procedura za izbor članova za to telo.

Zakon o kulturi predviđa, kako su podsetili, da se članovi NSK biraju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi.

“Književna bibliografija Živorada Ajdačića, prema katalogu Narodne biblioteke Srbije, broji tri članka i jednu brošuru nedefinisanog žanra. Drugim rečima, Živorad Ajdačić ne može predstavlјati književno stvaralaštvo u Nacionalnom savetu, jer ne zadovolјava osnovni zakonski uslov za članstvo u ovom telu”, navela su tri reprezentativna udruženja.

Pored toga, Ajdačić je, kako su dodali, sam sebe javno diskvalifikovao kao potencijalnog zastupnika interesa književnog prevodilaštva izjavom datom listu “Politika” od 14. januara 2013. godine da književno prevodilaštvo nije umetnost.

Navodeći da je Ajdačić poznat javnosti pre svega kao producent MESAM-a, festivala koji je svojevremeno promenio lice domaće estrade i ustoličio na njoj muzički žanr nazvan turbo folk, Srpski PEN centar, SKD i UKPS naglasili su da stoje na stanovištu da NSK “ne može pretendovati na ugled i javni uticaj, niti može imati kredibilitet za davanje mišlјenja o pojavama u kulturi ukoliko bude sastavlјen od lјudi kao što je Živorad Ajdačić”.

Ajdačića je za člana NSK predložilo Udruženje književnika Srbije, a njegovu, kao i kandidaturu Dušana Rusalića za članstvo u novom sazivu NSK osporila je nedavno i neformalna grupa vizuelnih umetnika Inicijativa, takodje navodeći da nisu ostvarili opus koji bi opravdao njihovu kandidaturu u sastav NSK.

Nacionalnom savetu za kulturu istekao je mandat još 2016. godine, a te godine mu je izmenama i dopunama Zakona o kulturi promenjen delimično i status, pa mu je tako ukinuto pravo da učestvuje u izradi strategije razvoja kulture, već je moglo samo da daje mišljenje.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.