• Search form

28.12.2017 | 14:27

Širi izbor za NIN-ovu nagradu

Širi izbor za NIN-ovu nagradu

Romani 33 autora ušli su u širi izbor za NIN-ovu nagradu za 2017. godinu, a odabranih su među čak 179 pristiglih žiriju kritike na čitanje, koji je ocenio da među tim naslovima bar desetak zaslužuje pažnju.

Među autorima u širem izboru su i dosadašnji dobitnici NIN-ove nagrade i debitanti, a ko će ući u uži izbor biće objavljeno u sledećem broju NIN-a, koji će potom objaviti i najuži izbor, dok će nagrada biti dodeljena 15. januara 2018.

U širi izbor ušli su romani Vladimira PištalaSunce ovog dana” (Agora), dobitnika NIN-ove nagrade 2008. za “Tesla, portret među maskama”, zatim Srđana Tešina Gori gori gori” (Arhipelag), Jovana PopovićaDugo putovanje u krug” (Geopoetika), Franje PetrinovićaPopravljač ogledala” (Akadamska knjiga), Đorđa PisarevaU kuhinji sa Zevsom” (Agora), Bojana KrivokapićaProleće se na put sprema” (Red box), Radovana Belog MarkovićaPlava kapija” (Albatros plus), Predraga MarkovićaZavodnik ništavila” (Solaris), Vide OgnjenovićMaksimum” (Arhipelag), Dejana StojiljkovićaOlujni bedem” (Laguna), Bojana BosiljčićaSalon mrtvih princeza” (Laguna), Igora MarojevićaPrave Beograđanke” (Laguna), Zorana PenevskogPonoć u njenim rukama” (Laguna), Jovice AćinaSrodnici” (Laguna), Mire OtaševićGorgone” (Geopoetika), Radivoja ŠajtincaPorcelan” (Geopoetika), Dejana AtanackovićaLuzitanija” (Besna kobila), Sava StijepovićaSredozemlje” (Dereta), Marka VidojkovićaE baš vam hvala” (Laguna), Stefana JanjićaNišta se nije desilo” (Biblioteka Matice srpske), Vladimira VujovićaSilencio” (Biblioteka Matice srpske), Davida AlbaharijaDanas je sreda” (Čarobna knjiga), dobitnika NIN-ove nagrade 1996. za “Mamac”, Srđana Srdića Srebrna magla” (Partizanska knjiga), Uglješe ŠajtincaB.N.Lj. (Banda neželjenih ljubimaca)” (Pčelica, Čačak), Grozdane OlujićPreživeti do sutra” (Srpska književna zadruga), dobitnice NIN-ove nagrade 2009. za “Glasovi u vetru”, Bojana MarjanovićaSutra ćemo” (Književna radionca Rašić), Marije KneževićAuto” (Agora), Miloša LatinovićaČetiri ludila” (Vulkan izdavaštvo), Milana St. ProtićaSinajsko jevanđelje” (Vulkan izdavaštvo), Marka ŠelićaHigijena nesećanja” (Laguna), Svetozara VlajkovićaPovratak izgubljenog” (Bernar, Stari Banovci), Dragoslave Barzut Papirne disko kugle” (Red box) i Rajka LukačaDivit i rukopisi” (Agora), objavio je NIN u novom broju.

Žiri NIN-ove 64. nagrade, koji čine: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), ponovo je skrenuo pažnju na hiperprodukciju, podsećajući da se 1971. godine smatralo da četrdesetak prijavljenih sa srpskohrvatskog govornog područja već bio broj koji je zahtevao da se pravi i širi izbor, iako to nije predviđeno Pravilnikom.

Posle skoro 180 pročitanih romana, predsednik žirija Božo Koprivica naveo je da ima deset-dvanaest dobrih knjiga, što ne bi bilo malo ni kada je reč o mnogo većim kulturama.

“Kad bih sastavio panoramu od autobiografskih beležaka autora ovih romana (bar 75 odsto njih), kakav bi to bio galimatijas. Čitalac bi saznao podatke o životima i priključenijima pisaca, o njihovim zanimanjima i razonodama, o bližoj i pridruženoj im rodbini; rodice, ujne, strine, tašte, stričevi, nadstričevi, đedovi, svekrve, jetrve, naslednici… Pa o porodičnim vezama autora romana sa izdavačem, urednikom, direkitorom, lektorom, korektorom, likovnim urednikom, recenzentima. Ej, recenzenti, o recenzije! Profesionalni amateri i profesionalci diletanti…”, naveo je Koprivica u novom broju NIN-a.

Sličan broj romana vrednih čitanja izdvojila je i Jasmina Vrbavac, konstatujući da se među temama ove godine izdvajaju 80-te, kao vreme slobode, umetničkih uzleta i druženja. Najmanje je bilo romanopisaca koji su se još uvek sećali da je književnost umetnost jezika, stila, poetičkih umeća fabuliranja, naracije, kontekstualizacije… odnosno retki su zanimljivi i originalni autori dubokih uvida koji bi imali šta da kažu i znali na koji način da to i saopšte, koji su uspevali da neke stare teme obuku u novo ruho i da otvore neke potpuno nove uglove geldanja.

Zoran Paunović primetio je da pisci u Srbiji izgleda najradije završavaju svoje romane u sezoni godišnjih odmora, s obzirom na činjenicu da je tokom poslednja dva meseca objavljeno tri puta više romana nego u prvih deset meseci. Što se tiče kvaliteta, kako je ocenio, kreće se u širokom rasponu od “dirljivo naivnih literarnih pokušaja do istinski vrednih ostvarenja s neograničenim rokom trajanja”.

Tamara Kostić navela je da, kao i prethodnih godina, i ovogodišnja produkcija obiluje ličnim narativima u kojima gotovo da se briše granica između autora i narativnog ja. Bez obzira na višeglasje, tematsku i žanrovsku raznovrsnost, autori romana u 2017. godini svedoče i dalje o prevelikoj raspisanosti, ali ipak, kako je dodala, postoje i pisci različitih generacija koji su u dosluhu sa nasleđem svetske i domaće književnosti, a čiji romani održavaju stilsku i jezičku razuđenost, estetske i etičke kriterijume i prevazilaze obeležja ličnog i lokalnog.

Mihajlo Pantić, koji je i sam nagrađivani pisac, završava četvorogodišnji mandat u NIN-ovom žiriju kritike, a iz ovogodišnje produkcije izdvaja desetak romana koji se “čitaju sa olovkom u ruci”. Tu podjednako spadaju knjige osvedočenih autora i darovitih debitanata, pa i onih pisaca koji se sve izrazitije potvrđuju, dodao je Pantić.

Najveći broj romana u širem izboru ima hiperproduktivna Laguna (sedam), a slede Agora (četiri), Geopoetika (tri), te Arhipelag, Akademska knjiga, zemunski Red box i Biblioteka Matice srpske sa po dva.

Prošle godine, koju je takođe obeležila hiperprodukcija, NIN-ov žiri dobio je oko 170 naslova na čitanje, a u širi izbor uvrstio je 40 naslova, dok je u užem bilo 11.

NIN-ovu nagradu za 2016. godinu dobila je Ivana Dimić za roman “Arzamas.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je piscima sa celog prostora bivše države.

Prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za “Korene”, a nagrađen je i 1961. godine za “Deobe”. Dvostruki dobitnici su i Dragan Velikić (Ruski prozor, 2007; Islednik, 2015) i Živojin Pavlović (Zid smrti, 1985; Lapot, 1992), a jedini trostruki dobitnik je Oskar Davičo (Beton i svici, 1956; Gladi, 1963. i Tajne, 1964).

NIN-ova nagrada delimično je podržana od Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

*Dobitnici NIN-ove nagrade od 1954. do 2016.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.