• Search form

16.01.2017 | 13:07

Ivani Dimić NIN-ova nagrada

Ivani Dimić NIN-ova nagrada

NIN-ovu nagradu za 2016. godinu dobila je književnica i dramaturškinja Ivana Dimić za roman “Arzamas” o moći ljubavi nad smrću, u izdanju Lagune, saopštio je 16. januara žiri za dodelu tog književnog priznanja.

Ivani Dimić pripala je 63. NIN-ova nagrada većinom glasova žirija, koji joj je dao glas više nego Vladislavu Bajcu za roman “Hronika sumnje”, u izdanju Geopoetike.

Za njen roman glasalo je troje članova žirija (Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio Bajac za roman “Hronika sumnje” (Božo Koprivica i Zoran Paunović).

U obrazloženju žirija istaknuto je da “ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život”.

U najužem izboru bio je i roman “Susret pod neobičnim okolnostima” (Laguna) Vladana Matijevića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2003. godinu (Pisac izdaleka), te roman “Pa kao” (Laguna) Vladimira Tabaševića.

NIN-ov žiri, kojim je predsedavao Božo Koprivica, dobio je oko 170 naslova na čitanje iz hiperproduktivne 2016. godine, a u uži izbor uvrstio je 11, dok je u širem bilo 40 romana.

Naslov romana “Arzamas” Ivane Dimić - priče o ljubavi majke i ćerke u situaciji očekivane majčine smrti, zasnovan je na razmišljanjima Viktora Šklovskog o blizini sreće i smrti, koju je svojevremeno opisao kao “arzamaski užas”. Arzamas je, ujedno, i ime zatvorenog grada u kojem su sovjetski naučnici pravili atomsku bombu, kako je autorka kasnije saznala.

“Radi se o arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća”, navela je u nedavnom intervjuu NIN-u Ivana Dimić, autorka knjiga “Crna zelen”(1995), “Mahorka, mastilo i muž” (1998), “Uzimanje vremena” (2001), “Ima li koga” (2006) i “Popis imovine” (2009), kao i niza drama, dramatizacija i TV scenarija.

Ivana Dimić je 63. dobitnica NIN-ove nagrade i ujedno peta žena koja je dobila to književno priznanje, posle Svetlane Velmar-Janković (Bezdno, 1995), Dubravke Ugrešić (Forsiranje romana reke, 1988), Grozdane Olujić (Glasovi u vetru, 2009) i Gordane Ćirjanić (Ono što oduvek želiš, 2010).

Svečano uručenje 63. NIN-ove nagrade i proslava 82. rođendana NIN-a biće održani 23. januara u Jugoslovenskoj kinoteci.

Generalni pokrovitelј 63. NIN-ove nagrade je kompanija koja želi da ostane anonimna. NIN-ovu nagradu delom je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

NIN-ova nagrada prvi put je dodelјena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je piscima sa celog prostora bivše države. Jedini trostruki laureat je Oskar Davičo, a dvostruki su, uz Velikića, i Dobrica Ćosić, koji je ujedno i prvi dobitnik, i Živojin Pavlović.

*Dobitnici NIN-ove nagrade od 1954. do 2016.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.