• Search form

03.12.2017 | 21:43

Proslava Svetskog dana arapskog jezika na Kolarcu

Proslava Svetskog dana arapskog jezika na Kolarcu

Svetski dan arapskog jezika biće obeležen 17. decembra u Kolarčevoj zadužbini, što će biti prvi zvanični događaj novoosnovanog Arapskog kulturnog centra (AKC) u Beogradu.

Svetski dan arapskog jezika, poznat i kao Dan arapskog jezika UN, ustanovio je Unesko 18. decembra 2010. godine, što je i datum koji označava i dan kada je arapski prihvaćen kao zvanični jezik Ujedinjenih nacija, 1973. godine. Taj događaj obeležava se širom sveta i nalazi se na zvaničnom kalendaru Uneskovih događaja.

Povodom Svetskog dana arapskog jezika, na Kolarcu je za dan ranije najavljen program koji od 13 sati obuhvata predavanje “Arapski kao svetski jezik” dr Dragane Đorđević, docenta Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim prezentaciju studenata arapskog jezika “Arapski u evropskim jezicima”, te predavanje “Arapski u riznici srpske kulture” bibliotekarke Miljane Šurlan iz Odeljenja obrade monografskih publikacija Narodne biblioteke Srbije.

Posetioci će moći da čuju i arapsku poeziju, koju će predstaviti lektor Filološkog fakulteta u Beogradu Dajana Ayoub i studenti arapskog jezika, a u muzičkom programu nastupiće Nenad Vještica Khan, koji će izvesti program klasične arapske muzike, najavio je AKC.

Arapski kulturni centar je neprofitna, nevladina organizacija u Beogradu, koju su početkom 2017. godine osnovali diplomirani filolozi arapskog jezika i književnosti. Osnovan je radi podsticanja kulturne saradnje i razmene Srbije i arapskih zemalja kroz promociju arapske kulture, običaja i tradicije, jezika i književnosti, kao i dešavanja u savremenoj umetnosti i kulturi arapskog sveta. Pored toga, aktivnosti AKC-a usmerene su ka stvaranju što boljih veza srpskih studenata i studenata koji dolaze iz arapskih zemalja, kao i ka stvaranju prilika za njihovo angažovanje i sticanje iskustva i prakse u AKC-u.

Arapski jezik zvaničan je jezik u 22 zemlje severne Afrike i Bliskog istoka. Pripada grupi semitskih jezika i četvrti je u svetu po raširenosti kao maternji jezik. Službeni je jezik i u organizacijama poput UN, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i Afričke unije.

Arapska civilizacija, kako podseća AKC, doprinela je tokom srednjeg veka razvoju mnogih nauka, prenoseći svoja znanja i otkrića u Evropu, a odatle i u druge delove sveta. Ti uticaji vidljivi su i danas, ne samo zato što je mnoge arabizme moguće naći u evropskim jezicima, već i zato što se neke prakse koje su Arapi preneli i dalje koriste, pogotovo u oblastima medicine, filozofije, astronomije, astrologije, matematike, algebre i drugim naukama.

Danas su delovi arapskog sveta zahvaćeni nemirima, što negativno utiče i na sliku arapske kulture širom sveta. Cilj AKC-a, kako je navedeno na sajtu tog kulturnog centra, stoga je da domaćoj publici približi sve ono što je lepo u arapskoj kulturi i time doprinese poboljšanju ove slike.

U tom cilju AKC organizuje kurseve arapskog jezika, koncerte, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, radionice, predavanja, seminare i druge kulturno-umetničke događaje.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.