• Search form

20.07.2017 | 12:42

Privremeno u arhitekturi

Privremeno u arhitekturi

Arhitektonska manifestacija KotorAPSS, posvećena u šestom izdanju temi “Privremeno u arhitekturi”, završava se predavanjima Džejmsa Tejlor-Fostera (James Taylor-Foster) i Anastasiosa Teliosa (Tellios), te izložbom i prezentacijom radova polaznika letnje škole koji su proteklih nedelju dana radili pod mentorstvom Numen/For Use, kolektiva poznatog po privremenim instalacijama, scenografiji i produkt dizajnu.

Letnju školu arhitekture u Starom zatvoru pohađalo je 26 studenata iz 16 zemalja, koji su tokom radionice napravili instalacije od kanapa izrađenih u Tivtu, u fabrici Una koja se bavi proizvodnjom opreme za more.

Cilj APSS instalacija, koje će biti predstavljene 22. jula na Pjaci od zatvora, jeste testiranje mogućnosti oblikovanja i oživljavanja javnih prostora, uz istovremeno bavljenje materijalom, njegovim svojstvima i mogućnostima. Kroz taj eksperiment, KotorAPSS želi da inicira interakciju i prikaže drugo lice nekorišćenih i zapuštenih prostora u gradovima, naveli su organizatori.

U završnici šestog KotorAPSS-a, 21. jula na Pjaci od zatvora biće održana predavanja Džejmsa Tejlor-Fostera i Anastasiosa Teliosa.

Tejlor-Foster je pisac, kustos i arhitekta, te glavni urednik Archdaily za Evropu, najposećenije svetske arhitektonske platforme. Radi i kao urednik za Lobby magazin. Takođe, bio je ko-kustos nordijskog paviljona (sa Davidom Basultom) sa izložbom “In Therapy” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Radi za Monocle 24 radio i gostujući je kritičar na Univerzitetu u Kembridžu, IUAV (Italija), TU Delft (Holandija). Piše za brojne magazine i dnevnike o arhitekturi, kulturi, gradovima i tehnilogiji.

Anastasios Telios je predavač na AUTh u Solunu. Kroz  rad na Akademiji i u praksi bavi se ispitivanjima naprednog dizajna u arhitekturi i urbanizmu. Na Kotor APSS-u održaće predavanje sa osvrtom na temu “Privremeno”.

Predavanja su otvorena za javnost, a kao i prezentacija rezultata radionice, biće održana na Pjaci od zatvora, gde će instalaciju nastalu u okviru tog programa biti moguće pogledati narednih 45 dana.

KotorAPSS postoji od 2012. godine kao događaj koji objedinjuje arhitektonske radionice i simpozijume, sa bazom u Starom gradu Kotoru, a svake godine okupi oko 400 stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma, studenata arhitekture iz regiona i inostranstva.

Na proteklim radionicama i simpozijumima, KotoAPSS je ugostio oko 60 predavača i među njima i najistaknutija imena na svetskoj arhitektonskoj sceni, dok je u radionicama učestvovalo 45 studenata iz više od 15 zemalja. Na letnjim školama produciran je niz istraživačkih projekata, što je rezultiralo i izradom crnogorske postavke na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, čiji su autori bili KotorAPSS rezidenti.

KotorAPSS je u 2016. godini bio domaćin dva simpozijuma: Re-use i The Debate, završnog od tri prateća simpozijuma crnogorskog predstavljanja na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji (Projekat Solana).

Za ovogodišnji program KotorAPSS-a pristigle su prijave 120 učesnika iz 37 zemalja, samo za rad na instalaciji.

Uz fabriku Una, glavni sponzori šestog KotorAPSS-a su KNAUF i ACO Grupa, DVARP, a program se realizuje i uz podršku Opštine Kotor.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.