• Search form

15.09.2018 | 23:55

Otvoren 57. Oktobarski salon - Čudo kakofonije

Otvoren 57. Oktobarski salon - Čudo kakofonije

Otvaranje 57. Oktobarskog salona u Muzeju grada Beograda, jednoj od pet lokacija na kojima se predstavlja ukupno 72 umetnika iz Srbije, regiona i sveta, izazvalo je ogromno interesovanje javnosti, a tradicionalnoj gužvi dodatno je doprinela nešto ranija poseta predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić. Premijerka se susrela sa umetnicima i obišla izložbu u Resavskoj u pratnji kustosa Gunara i Danijel Kvaran, koji su koncept 57. OS “Čudo kakofonije” zasnovali na ideji o različitosti savremenog umetničkog izraza i policentričnosti scene savremene umetnosti danas.

Umetnički direktor 57. OS Guran Kvaran istakao je na otvaranju da je koncept izložbe zasnovan na različitosti i činjenici da ne postoji jedan zajednički imenitelj u savremenoj umetnosti, niti ima jednog umetničkog centra. “Pokušali smo da tu raznolikost izrazimo i kroz galerijske prstore: ovde u Resavskoj, u Galeriji Remont, Umetničkom prostoru U10, tri izložbena prostora Kulturnog centra Beograda i u Galeriji SANU”, dodao je Kvaran.

U ime organizatora, v.d. direktora KCB-a Gordana Goncić rekla je da pripremanje 57. OS predstavlja čudesno iskustvo i putovanje. “Na tom putu bilo je trenutaka kada smo misili da ništa nije moguće i možda i ne bi bilo moguće da nismo imali takve kustose kao što su Danijel i Gunar Kvaran koji su nam podarili nov poged na svet umetnosti i uveli nas u eru kakofonije”, rekla je ona i dodala da se kakofonija 72 umetnika iz celog sveta “na kraju sklopila u jedan pravi ton lepote umetnosti” i da se zato ne treba plašiti različitosti i nečeg novog.
“Čudo kakofonije i selektori naučili su nas da razlike treba da nas spajaju, a ne da nas razdvajaju. Mi smo poverovali da su čuda moguića i nadam se da ćete se i vi tokom ovih šest nedelja uveriti u to”, poručila je Gordana Goncić.

Otvaranje izložbe 57. OS obeleženo je i kraćom protestnom akcijom umetnika i aktiviste Uroša Jovanovića, koji je nosio transparent sa natpisom “Smrt kulturi buržoazije”, ali ga je obezbeđenje posle kraće prepirke primoralo da napusti zgradu - u trenutku kada je 57. OS proglasila otvorenim glumica Marija Karan, koja će u okviru Salona predstaviti grupu mladih umetnika performansa, u okviru svog projekta Balkan projects koji je pokrenula u SAD.

Uoči svečanog otvaranja, premijerka Ana Brnabić pohvalila je KCB kao organizatora i Skupštinu grada Beograda kao osnivača OS za “izvanredan posao” i “pravi način” da se predstavi Srbija kao “svet u malom”. Ona je istakla da je među 72 umetnika i veliki broj domaćih i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da obiđe njihove radove i upozna neke od njih.

“Zahvaljujem na svemu što rade i promovišu svoju zemlju na najbolji način”, rekla je Ana Brnabić i dodala da su kreativne industrije jedan od osnova rasta i razvoja Srbije.

“Kultura, umertnost jeste nešto što svakom društvu treba da bi bilo uspešno, moderno, savremeno društvo, da bi bilo konkurentno i drago mi je da je Oktobarski salon stvarno pokazao Srbiju u ovom svetlu. ovo su svakako divni dani za kulturu u Srbiji, nakon što smo imali prošle godine i otvaranje Muzeja savremene umetnosti, a onda početkom leta i otvaranje Narodnog muzeja, imali smo juče otvaranje Bitefa – još jedan divan povod da se ponosimo Srbijom, a danas Oktobarskog salona… Imamo u oktobru još nekoliko značajnih događaja i za kulturu i za umetnost i generalno za kreativne industrije. Mislim da je ovo jedan od naših najvećih izvoznih potencijala i Vlada Srbije će nastaviti da podržava ovo”, rekla je Ana Brnabić.

Kreativne industrije kojima, kako je dodala, pripadaju i najveće kulturne manifestacije, jedan su od najbrže rastućih sektora domaće ekonomije koji beleži rast od 37,4 odsto i zapošljava više od 100.000 ljudi i to 67 odsto mladih, rekla je Ana Brnabić. Upravo zato će, kako je objavljeno na sajtu vlade, podrška razvoju kreativnih industrija biti jedan od fokusa njenih aktivnosti u narednom periodu.

Ana Brnabić je dodala da ulaganje u kreativne industrije ima za cilj da kreira novu i drugačiju, nedovoljno poznatu sliku Srbije zemlje o kojoj se malo govori, iako nas njeni rezultati svrtavaju u sam svetski vrh. Sa tom namerom, kako je naglasila, osnovan je Savet za kreativne industrije koji trenutno radi na realizaciji oko 20 inicijativa koje će pomoći kreativnom sektoru, a tiču se rešavanja važnih sistemskih pitanja koja već dugo predstavljaju prepreku kreativnim stvaraocima iz različitih oblasti.

Veliko interesovanje na otvaranju 57. OS izazvao je performans Marte JovanovićBeogradska sirena”, a nesto ranije u Knez Mihailovoj i lansiranje raketa američkog umetnika Toma Saksa, koji se predstavlja u Galeriji SANU. Saks tim radom poziva posetioce da uđu u trag lansiranim raketama i vrate ih kako bi ih ubeležili na karti.

Prilika za publiku da nešto više sazna o konceptu 57. Oktobarskog salona biće panel diskusija “Umetnost je naš posao” koja će 16. septembra u 10 sati biti održana u Dvorani KCB-a, a okupiće umetnike, kustose, art menadžere, galeriste i art kritičare iz Srbije i sveta, koji će kroz kratke prezentacije i razgovor ponuditi svoje viđenje današnjih svetskih kretanja na tržištu umetnosti, ispitijući različite aspekte kao što su: kontekstualizacija, eventizacija, monetizacija, festivalizacija, komunikacija i promocija umetnosti.

U programu će učestvovati i Gunar Kvaran, direktor privatnog Muzeja “Astrup Fernli” u Oslu, koji je 2016. godine bio predsednik žirija 56. OS, te umetnik Fabris Iber iz Francuske, stručnjak za marketing Srđan Šaper, vlasnik galerije Novembar u Beogradu, brend strateg i kolekcionarka moderne srpske umetnosti Nina Lalić iz San Franciska, njujorški umetnik Tom Saks i kustoskinja galerije Drina u Beogradu Aleksandra Lazar.

Među učesnicima 57. OS je Branko Milisković koji će 16. septembra u 14 sati u Muzeju grada Beograda izvesti tročasovni rad “Appointed” u nameri da konstruiše i inauguriše novo telo fiktivnog generalnog sekretara UN sa neograničenim mandatom. U performansu iznosi osam inauguracionih govora prethodnih sekretara UN (od 1946. godine do danas), pri čemu će novo konstruisano telo fiktivnog generalnog sekretara prvi put u istoriji biti “žena”.

Za 16. septembar u podne najavljeno je i prvo tematsko vođenje koje će održati Snežana Ristić i Radonja Leposavić, a pokušaće da isčitaju 57. OS u kontekstu utopije i distopije, posebno obraćajući pažnju na međusobnu interakciju radova i na uticaj prostornog konteksta.

Prateći program 57. OS obuhvata javna vođenja, tematska vođenja stručnjaka i profesionalaca u oblasti kulture (istorije umetnosti, filma, arhitekture…), radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima…

Počeci Oktobarskog salona sežu u 1960. godinu, kada je ustanovljen kao godišnja izložba najboljih ostvarenja u oblasti likovnih umetnosti na domaćoj jugoslovenskoj sceni, a od 1967. godine u selekciju biva uključena i primenjena umetnost. Tokom višedecenijske istorije, OS je menjao koncepciju i oblike organizovanja, pa je krajem 90-ih i početkom 2000-ih uvedena uloga umetničkog direktora, selektora ili kustosa koji je odlučivao o sastavu, koncepciji i sadržaju izložbe, a 2004. godine OS je dobio međunarodni karakter.

Oktobarski salon je 2014. godine postao bijenalna izlozba odlukom Skupštine grada Beograda koja je izazvala burne reakcije u javnosti. Posle dve godine pauze, OS je ponovo održan 2016. godine, a umetnički direktor Dejvid Eliot osmislio ga je na temu "Ljubavni zanos", prestavivši radove 67 umetnika iz 26 zemalja, od kojih su neki pozvani, a ostali su odabrani na osnovu konkursa. Ravnopravne nagrade 56. Oktobarskog salona dobili su umetnici Siniša Ilić iz Srbije, Sjun Sun iz Kine i Anastasia Vepreva iz Rusije - odlukom žirija koji su, uz Gunara Kvarana, činili i istoričarka umetnosti i kustoskinja Prodajne galerije “Beograd” Jelena Krivokapić i umetnik i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milorad Mladenović.

Izložba 57. OS biće otvorena do 28. oktobra.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, SIGNALizam, jedna moja avantura
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.