• Search form

25.10.2014 | 12:07

Oktobarski salon bijenalno

Oktobarski salon bijenalno

Oktobarski salon u Beogradu, najveća manifestacija savremene umetnosti u Srbiji i jedna od najvećih u regionu, ubuduće će biti održavan svake druge godine, odlučila je Skupština grada Beograda.

Sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavalјević rekao je 24. oktobra na sednici gradskog parlamenta da će se bijenalnim održavanjem Oktobarskog salona ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet te kulturne manifestacije, preneo je Beoinfo.

Novi ritam održavanja Oktobarskog salona usvojen je u završnici 55. izdanja te međunarodne izložbe, čiji su koncept “Stvari koje nestaju” osmislili kustos Nikolaus Šafhauzen i kokustoskinja Vanesa Džoan Miler iz Nemačke, koji rade u Kunsthaleu u Beču.

U organizaciji Kulturnog centra Beograda, 55. Oktobarski salon otvoren je do 2. novembra u zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40b, koju je Ministarstvo odbrane ustupilo 2006. godine Muzeju grada Beograda, ali još nije rekonstruisana i privedena nameni.

Na 55. OS učestvuje tridesetak umetnika i umetničkih grupa, od kojih je dve trećine iz Srbije, a odabrani su na osnovu konkursa.

Poslednjih godina, kao i druge manifestacije u oblasti kulture, Oktobarski salon suočava se sa posledicama finansijske krize.

Grad je obezbedio za 55. Oktobarski salon 15,2 miliona dinara – kao i 2013. godine, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kako je ranije saopšteno, pomaže sa tri miliona.

Oktobarski salon osnovan je 1960. godine kao lokalna revijalna izložba, a kroz višedecenijsku dinamičnu transformaciju izrastao je u međunarodnu manifestaciju sa izrazitim autorskim karakterom.

OS je 2004. dobio međunarodni karakter, postavši jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku, ali i regionalnu umetničku scenu.

Dosadašnji kustosi međunarodnih izdanja OS bili su:  Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Loran Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Johan Pousete i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, te kustoska grupa Red Min(e)d 2013..

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.