• Search form

04.10.2016 | 23:34

Logos, vreme je dostupno

Umetnica Ljiljana Bursać predstavlja se u Novom Sadu multimedijalnom izložbom radova iz ciklusa “Logos”, koju će u nešto drugačijem sadržaju videti krajem oktobra i publika u Beogradu, a na obe izložbe uključila je i rad gosta-saradnika, likovnog umetnika Dejana S. Bogojevića, u formi reprinta postojećeg rada.

Logos, vreme je dostupno

Umetnica Ljiljana Bursać predstavlja se u Novom Sadu multimedijalnom izložbom radova iz ciklusa “Logos”, koju će u nešto drugačijem sadržaju videti krajem oktobra i publika u Beogradu, a na obe izložbe uključila je i rad gosta-saradnika, likovnog umetnika Dejana S. Bogojevića, u formi reprinta postojećeg rada.

Drugi gost-saradnik, muzičar Marko Milivojević uradio je minimalističku intervenciju na delu Le Shansonnier Cordiforme iz 15. veka, stvorivši ambijentalnu zvučnu instalaciju koja će biti izvedena u Galeriji 73 u Beogradu.

Izložba “Logos, vreme je dostupno”, otvorena do 9. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, nosi podnaslov “Slovnost”, dok će istoimena izložba u Beogradu, s podnaslovom “Vreme i prostor”, biti otvorena 20. oktobra u Galeriji 73.

Obe izložbe obuhvataju nekoliko segmenata, počev od modifikovanog  reprinta - artist`s book in progress, digitalizovane retke srednjovekovne rukopisne i štampane knjige, tekstova i dokumenata, dnevne štampe i blogova iz oblasti filozofije, nauke, istorije, religije, muzike, u formi knjige – objekta ili u vidu prostorne instalacije promenljivih dimenzija. Knjige, sveske i listovi rađeni su na paus papiru formata A4 uz ručnu doradu, upotrebom pigmenata zlata i srebra, korišćenjem valjka i pečata. Pojedini radovi “spakovani” su u kliritne korice i kutije.

Drugi segment sadrži crteže na paus papiru različitih dimenzija u formi zidnih instalacija, apstraktne kaligrafije i pisma – asemic writing, upotrebom različitih pigmenata zlata, srebra, sedefa, grafita, tuša i akrilika rađenih različitim alatima, dok treći segment čini ambijetalna – interaktivna postavka čitaonica digitalnih prostora dostupna posetiocima – konzumentima reprintovanog materijala.

Četvrti segment je video rad, a peti segment čini akcija – ručno reprodukovanje, na grafo foliji, srednjovekovne štampane knjige, koju će umetnica Ljiljana Bursać započeti na otvaranju izložbe u Galeriji 73.

Ljilјana Bursać kroz svoja dela, kako je navela istoričarka umetnosti Irina Tomić, ispolјava svoje emotivno i duhovno stanje, ali u tom procesu ne samo da ne misli na sebe, već se u velikoj meri sopstva odriče - ona je posrednik i u stvaralačkom procesu prevazilazi lično radi višeg dobra.

“Ljilјana Bursać pravi spone između prošlosti i sadašnjosti, konstantno razmatrajući vremena koja dolaze. Ona traži svevremenost i savremenost u starim rukopisima, pogledima i tehnikama i transponuje ih u sadašnji svet. U tom procesu ne samo da štiti autentičnost dela, već im dodaje nove dimenzije”, navela je Irina Tomić, dodajući da slikar kao uzvišeni posrednik, slikajući savršenu zemalјsku lepotu nagoveštava “krajnji, najviši stepen lepote, one sublimne lepote..., jer je ona krajnji uzrok svega”.

“U Vizantiji umetničko delo nije bilo krajnji cilј, već medijum koji nas osposoblјava za viđenje. Tako je posmatrač imao uzvišeniju ulogu od umetnika, jer je viđenje bilo smatrano krajnjim otkrićem, najvišim stepenom estetičke aktivnosti: posmatranje duhovnim (duševnim) očima. Posrednička uloga umetnice odvija se na više nivoa. Ona nas podseća na vrednost i dostupnost saznanja, na važnost materijalne i duhovne lepote, i najvažnije od svega, poziva nas da budemo budni i kadri da sve to uočimo. Zato ova izložba Ljilјane Bursać nosi naziv ‘Vreme je dostupno’”, navela je Irina Tomić, koja će 7. oktobra voditi kroz izložbu u KCNS-u, a 21. oktobra u Galeriji 73.

To je, inače, treća izložba ciklusa “Upisani logos” (Logos Incription) Ljiljane Bursać.

Prethodne dve izložbe iz ciklusa “Logos” Ljiljana Bursać priredila je u Galeriji “Centar” u Podgorici 2013. godine i u Janco Dada Museum u Ein Hod u Izraelu 2015/2016. godine.

Rođena 1946. godine u Kragujevcu, Ljiljana Bursać studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Siriji i Izraelu.

Od 1971. godine priredila je više od 40 samostalnih izložbi i učestvovala je na više od 300 grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Nјena dela nalaze se u muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama na prostoru bivše Jugoslavije i u svetu.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.