• Search form

26.06.2017 | 20:27

Jeleni Mijić nagrada Mangelos za 2017.

Jeleni Mijić nagrada Mangelos za 2017.

Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017.‏ godinu dobila je umetnica Jelena Mijić, saopšteno je 26. juna u galeriji Remont na otvaranju izložbe finalista tog prestižnog priznanja za mlade umetnike, koje podrazumeva dvomesečni rezidencijalni studijski boravak u Njujorku.

Jelena Mijić nagrađena je za rad koji “demonstrira otvoreni i eksperimentalni pristup istraživanju i sagledavanju složenih relacija na kojima se temelji proizvodnja umetnosti i njena društvena percepcija”, istakao je u obrazloženju žiri, koji je saopštio odluku nakon pojedinačnog predstavljanja finalista među kojima su bili i Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić i Ivan Šuletić.

Žiri je zahvalio svim umetnicima i umetnicama koji su se prijavili na konkurs za nagradu “Mangelos” jer su, kako je istakao, pružili dragocene uvide i podstakli razgovor na relevantne teme iz domena savremene umetničke prakse.

“Profesionalni načini prezentacije radova finalista i u portfolijima i na izložbi potvrđuju visok stepen kvaliteta umetnika mlađe generacije”, istakao je žiri, čestitajući Jeleni Mijić na nagradi, uz želju da joj boravak u Njujorku bude produktivan i nadu da će “stečena iskustva podeliti sa kolegama po povratku”.

Žiri su činili: istoričarka umetnosti Ana Bogdanović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Pekić (Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), umetnica Nina Simonović, dobitnica nagrade “Mangelos” za 2016. godinu, istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za savremenu umetnost u Zagrebu Janka Vukmir i teoretičar umetnosti Stevan Vuković iz Beograda.

Jelena Mijić, postavljanje izlozbe u Remontu, foto: Boris Burić

Jelena Mijić, rođena 1989. godine u Novom Sadu, završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde i živi i radi.

Izbor u finale nagrade “Mangelos” doživela je kao povod za razgovor i razmenu stavova o sopstvenom radu. Takođe, to joj je i prilika za realizaciju novog rada, s obzirom da, kako je izjavila, nema običaj da produkuje nove radove bez konkretnog povoda i prilike, osim ako ne nastaju sami, ali ni običaj da se predstavlja starim radovima, nastalim u drugačijem kontekstu.

“Planiram da kroz razgovor sa nekolicinom drugih umetnika razradim i uobličim rad od početne tri ideje koje sam imala na umu, jer ovo učešće vidim pre svega kao preispitivanje sopstvene pozicije i delovanja na sceni u lokalnom svetu umetnosti”, navela je Jelena Mijić povodom učešća na izložbi finalista “Mangelosa” radom čiji je radni naziv “Jela i Mangelos”.

Jela i Mangelos

Jelena Mijić je članica foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira na portugalskom ostrvu Madeira. Takođe, deo je tima Ostavinske galerije kulturnog centra Magacin, a aktivna je i kao jedan od voditelja emisije Sceniranje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na onlajn Radioaparatu.

Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje tim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja - o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

“U svom radu nikada ne težim da ilustrujem ili dokažem unapred zadate okvire ili pretpostavke. Podstaknuta konkretnim mestom, trenutkom ili situacijom, radim sa, za tu situaciju, specifičnim i dostupnim sadržajem, na kraju ga pretačući u umetničku formu, koja veoma često nije konačna, nego je samo jedna od faza ili inspiracija za početak novog rada. Korišćenje tradicionalnih i/ili klasičnih metoda za konstrukciju slike u radovima koji se zasnivaju na nasumičnosti, igri, slučaju i participativnosti publike i slučajnih prolaznika rezultira radovima koji su naoko i formalno veoma klasični, ali su suštinski apsurdni i cinični”, navela je Jelena Mijić o svojoj umetničkoj praksi.

Dobitnicu nagrade “Mangelos” očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos”, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, dodeljena je ove godine 16. put.

Organizatori dodele nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” su Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada “Mangelos” deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje u svim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Izložba finalista nagrade “Mangelos” za 2017. godinu biće otvorena u Remontu do 17. jula.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.