• Search form

26.06.2017 | 20:27

Jeleni Mijić nagrada Mangelos za 2017.

Jeleni Mijić nagrada Mangelos za 2017.

Nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017.‏ godinu dobila je umetnica Jelena Mijić, saopšteno je 26. juna u galeriji Remont na otvaranju izložbe finalista tog prestižnog priznanja za mlade umetnike, koje podrazumeva dvomesečni rezidencijalni studijski boravak u Njujorku.

Jelena Mijić nagrađena je za rad koji “demonstrira otvoreni i eksperimentalni pristup istraživanju i sagledavanju složenih relacija na kojima se temelji proizvodnja umetnosti i njena društvena percepcija”, istakao je u obrazloženju žiri, koji je saopštio odluku nakon pojedinačnog predstavljanja finalista među kojima su bili i Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić i Ivan Šuletić.

Žiri je zahvalio svim umetnicima i umetnicama koji su se prijavili na konkurs za nagradu “Mangelos” jer su, kako je istakao, pružili dragocene uvide i podstakli razgovor na relevantne teme iz domena savremene umetničke prakse.

“Profesionalni načini prezentacije radova finalista i u portfolijima i na izložbi potvrđuju visok stepen kvaliteta umetnika mlađe generacije”, istakao je žiri, čestitajući Jeleni Mijić na nagradi, uz želju da joj boravak u Njujorku bude produktivan i nadu da će “stečena iskustva podeliti sa kolegama po povratku”.

Žiri su činili: istoričarka umetnosti Ana Bogdanović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Pekić (Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), umetnica Nina Simonović, dobitnica nagrade “Mangelos” za 2016. godinu, istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za savremenu umetnost u Zagrebu Janka Vukmir i teoretičar umetnosti Stevan Vuković iz Beograda.

Jelena Mijić, postavljanje izlozbe u Remontu, foto: Boris Burić

Jelena Mijić, rođena 1989. godine u Novom Sadu, završila je studije slikarstva na Faklultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde i živi i radi.

Izbor u finale nagrade “Mangelos” doživela je kao povod za razgovor i razmenu stavova o sopstvenom radu. Takođe, to joj je i prilika za realizaciju novog rada, s obzirom da, kako je izjavila, nema običaj da produkuje nove radove bez konkretnog povoda i prilike, osim ako ne nastaju sami, ali ni običaj da se predstavlja starim radovima, nastalim u drugačijem kontekstu.

“Planiram da kroz razgovor sa nekolicinom drugih umetnika razradim i uobličim rad od početne tri ideje koje sam imala na umu, jer ovo učešće vidim pre svega kao preispitivanje sopstvene pozicije i delovanja na sceni u lokalnom svetu umetnosti”, navela je Jelena Mijić povodom učešća na izložbi finalista “Mangelosa” radom čiji je radni naziv “Jela i Mangelos”.

Jela i Mangelos

Jelena Mijić je članica foto kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira na portugalskom ostrvu Madeira. Takođe, deo je tima Ostavinske galerije kulturnog centra Magacin, a aktivna je i kao jedan od voditelja emisije Sceniranje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na onlajn Radioaparatu.

Najviše je interesuju nasumičnosti, neodređenost, participativnosti i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje tim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja - o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti i preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

“U svom radu nikada ne težim da ilustrujem ili dokažem unapred zadate okvire ili pretpostavke. Podstaknuta konkretnim mestom, trenutkom ili situacijom, radim sa, za tu situaciju, specifičnim i dostupnim sadržajem, na kraju ga pretačući u umetničku formu, koja veoma često nije konačna, nego je samo jedna od faza ili inspiracija za početak novog rada. Korišćenje tradicionalnih i/ili klasičnih metoda za konstrukciju slike u radovima koji se zasnivaju na nasumičnosti, igri, slučaju i participativnosti publike i slučajnih prolaznika rezultira radovima koji su naoko i formalno veoma klasični, ali su suštinski apsurdni i cinični”, navela je Jelena Mijić o svojoj umetničkoj praksi.

Dobitnicu nagrade “Mangelos” očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u Residency Unlimited, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos”, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, dodeljena je ove godine 16. put.

Organizatori dodele nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” su Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont - nezavisna umetnička asocijacija, u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada “Mangelos” deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje u svim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Izložba finalista nagrade “Mangelos” za 2017. godinu biće otvorena u Remontu do 17. jula.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.