• Search form

23.05.2017 | 16:07

Finalisti Mangelosa 2017.

Finalisti Mangelosa 2017.

Mladi umetnici Lidija Delić, Ksenija Jovišević, Nemanja Lađić, Jelena Mijić i Ivan Šuletić odabrani su u finale prestižne nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu, koja podrazumeva osmonedeljni rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu, a biće dodeljena krajem juna nakon drugog kruga žiriranja, na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

U širem razmatranju za finalnu selekciju nagrade “Mangelos” za 2017. godinu žiri je diskutovao i o prijavama Žarka Aleksića, Bojane Knežević, Nemanje Nikolića, Katarine Petrović i Andree Palašti.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 26. juna, a ime dobitnika/ce biće saopšteno na otvaranju finalne izložbe u Remontu.

Žiri za nagradu “Mangelos” za 2017. godinu čine: istoričarka umetnosti Ana Bogdanović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), istoričarka umetnosti i kustoskinja Milica Pekić (Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), umetnica Nina Simonović, dobitnica nagrade “Mangelos” za 2016. godinu, istoričarka umetnosti i kustoskinja Janka Vukmir (predsednica Instituta za savremenu umetnost, Zagreb) i teoretičar umetnosti Stevan Vuković iz Beograda.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” godišnje se organizuje i dodeljuje pojedincu ili pojedinki, u vidu osmonedeljnog studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a ove godine će biti dodeljena 16. put.


 Lidija Delić, SUNSET Journeys, kombinovana tehnika, promenljive dimenzije, 2017.

Finalistkinja Lidija Delić (1986, Nikšić) živi i radi u Beogradu, gde je doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Jedan je od pet dobitnika Henkel nagrade za Srbiju (2008), a dobitnica je i nagrade za crtež aukcijske kuće Gioielli di Carta u Rimu (2010). Njen rad se nalazi u kolekcijama ING Banke (ING) u  Amsterdamu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, uključujući izložbe “I am where I should like to be” (Navigator galerija, sa Marijom Dragojlović, Beograd, 2017); “Sunset Journeys” (Circuloquadro, Milano, 2017); “Parallel Vienna 2015” (Alte Post, U10 grupna izložba, Beč, 2015); “Liste Art Fair” (U10 grupna izložba, Bazel, 2015).

U 2017. godini Lidija Delić predstavlja Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Tirani.

   Ksenija Jovišević, dokumentacija video instalacije, 2:52 min, 2017, video, 1:00 min in loop, nastao u okviru rezidencijalnog boravka u SambandÍslenska Myndlistarmanna (SÍM), Rejkjavik, Island, 2016.

Ksenija Jovišević (1988, Beograd) diplomirala je na osnovnim i master studijama Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, na odseku za slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno je gostujući student na Fakultetu likovnih umetnosti u Frankfurtu, u klasi profesora Willem de Rooija. Ima ostvarena brojna samostalna (Međuvreme, galerija Zečević; Zamisli želju, galerija Treći Beograd, Velika težnja, Galeriji 73, Beograd, Srbija...) i grupna izlaganja (RAW, Bazel, Remembering in Form, Frankfurt, Nemačka; 5 Hours Show, Rejkjavik; Amsterdam Drawing, Amsterdam; Drawing Now, Pariz...).

   Nemanja Lađić, SQUARES (detalj), trokanalna video instalacija, trajanje: 9 minuta, loop, autor zvuka: 33.10.3402, 2016.

Nemanja Lađić (1984, Beograd) diplomirao je na vajarskom odseku FLU u Beogradu 2009. godine, u klasi prof. Mrđana Bajića, a 2011. završio je Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta je  nagrađivan kao student. Izlagao je deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala, među kojima su Tasmanian International Video Art Festival u Australiji, Prostori odstupanja i 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme u Salonu MSU u Beogradu, Image Talks u Haseltu u Belgiji i drugi. Lađić se bavi prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživljaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovljenog, digitalnog sveta.

  Jelena Mijić, Slike – lutrije, 2 slike, grafit i ulje na platnu, 120 x 120 cm, 2014.

Jelena Mijić (1989, Novi Sad) živi i radi u Beogradu, gde je završila studije slikarstva na FLU. Članica je foto-kolektiva Belgrade Raw i jedan od organizatora umetničkog rezidencijalnog programa MultiMadeira na portugalskom ostrvu Madeira. Najviše je interesuju nasumičnost, neodređenost, participativnost i haos u oblasti umetnosti. Bavljenje tim temama povlači sa sobom i druga značajna pitanja - o autorstvu, imperativu originalnosti, genijalnosti i autoritetu umetnikove ličnosti, institucionalizaciji umetnosti… Takođe, preispituje opšteprihvaćene postulate na kojima se zasniva umetničko delo.

   Ivan Šuletić, Morgenspaziergang, tuš na papiru, 2015.

Ivan Šuletić (1982) takođe živi i radi u Beogradu, gde je završio diplomske (2007), specijalističke (2009) i doktorske umetničke studije (2015) na slikarskom odseku FLU. Jedan je od osnivača i urednika internet magazina za savremenu umetnost Supervizuelna. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je u finalu nagrade "Mangelos" i 2015. i 2014. godine.

Organizatori nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” su Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda.

Nagrada “Mangelos” deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje u svim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.